💰 Mennyibe is kerül igazán egy weboldal / webshop?

(Említett linkek a cikk végén találhatóak)

Álltalános közhiedelem, hogy bármi ami WordPress-el készül az alapból “olcsó”, mert a WordPress eleve ingyenes és csak kattintgatni kell tudni jobbra-balra. Ez persze csak féligazság, hiszen WordPress önmagában nem ingyenes, hanem szabadon felhasználható amin ezrek csiszolnak napi szinten, hogy jobb legyen idővel.

A másik fele sem teljesen igaz, mert bár a jelen kor követelménye a remek felhasználói élmény és egyszerű felhasználási lehetőségek, tudni kell egyrészt hova kell kattintani ha már ennél a fogalomnál maradunk, illetve mi fogja nekünk lehetővé tenni, hogy valóban elég legyen megtanulni mit-hol kell keresni ennek érdekében.

A következőkben megpróbálom összefoglalni, mire is van szükségünk egy céges weblap vagy webshop elkészítésére, hogy azt a szintet kapjuk amit elvárnánk.

Alapok

Bármit is szeretnénk építeni, mindenképpen szükségünk lesz egy domain névre avagy webcímre. Ez .hu esetén pár ezer forint 2 évre majd évente picivel kevesebb a fenntartása. Ha nemzetközi vizeken evezünk akkor nagyban tud változni az árazás a végződésektől függően, de mindkét esetben igaz, hogy amit már valaki megvett is átvehető…a megfelelő összegért, így az ára lehet akár a csillagos ég is.

Ezután kell egy tárhely csomag ahol tároljuk a weblapunk tartalmát, adatbázis, email és egyéb hozzátartozó részeit. Itt sosem jó ötlet az olcsó megoldás, mert valamiért olcsó, de ezt inkább ne a saját vállalkozásunkon derítsük ki! Természetesen függ a csomagunk ára attól is, milyen weblapot vagy webshopot építünk, hiszen egy egyszerű információs oldal havi 100 olvasóval nem fog annyit kérni reggelire mint egy webshop napi 10000 vevővel.

SSL bizonyítvány

Ez a jobb tárhely szolgáltatóknál már a csomagod része lesz. Ha nem akkor keress tovább, mert a biztonságos adatátvitel alap kell legyen minden weblap esetében, főleg webshop tulajok számára ha fontos a vevők bizalma. Ha neked kellene megvenni, igazából évente akár 3-5000 forint körül már kapható, de ez lehet akár több százezer is évente.

Megbízható sablon

Az ingyen remek, de akkor már járjunk utána, hogy csak a csilivili dolgok miatt közkedvelt egy sablon vagy mert valóban biztonságos és “tiszta” kóddal rendelkezik. Miért fontos ez? Mert ha az oldaladon csak pár olvasó van nem fogod megérezni, de ha adott pillanatban 1000 olvasó van egyidejűleg már lazán össze tud omlani a legjobb tárhely csomagon is egy összehányt kóddal rendelkező sablon. Ezért szoktam javasolni alapnak a GeneratePress vagy Astra sablon amik már “saját bőrön” is teljesítettek irdatlan terhelés alatt.

Ezek esetében a funkcionalitás adott és pár sor kóddal elérhetőek, de kezdők esetében is ott a Premium lehetőség ami egy kis kiegészítő bővítmény formájában érkezik és valóban kattintossá teszi az élményt…avagy kezdőknek is lazán megy minden beállítás programozói tudás nélkül.

Biztonság

Ez nem az a téma amivel érdemes spórolni…de ha WordPress ingyenes és nyílt akkor nem jelenti azt, hogy rengeteg veszélyforrásra adhat lehetőséget?

Igen és nem. Ha elhanyagolsz egy autót akkor az is le fog robbanni és ott hagy az út szélén. Alapból rengetegen dolgoznak WordPress motorján és ha minőségi kiegészítőket használsz azokkal sem lesz gond. Ehhez hozzá kell tenni a jó tárhely szolgáltatást mint első védelmi vonalat és ahogy összeadódnak a rétegek kapunk egy elég szép védelmi hálót. Ha minden alapot kihasználunk akár egy ingyenes extra biztonsági bővítmény is tudja tenni a dolgát megfelelően és nem lesz gondod, de csak akkor ha az alapok a helyén vannak.

Szükséges kiegészítők

Ha csak egy egyszerű üzleti oldalról van szó nem is vészes és ennyiben meg is állunk alap költségekben, de mi van akkor ha komolyabb funkciók kellenek? Például adjunk hozzá egy webshopot amit az ingyenes WooCommerce bővítménnyel meg is lehet tenni, de kell mondjuk egy Billingo vagy Számlázz.hu bekötés minden lehetőséggel. Máris fizetősek és jó eséllyel éves előfizetésben mennek. De itt persze nem áll meg a sor:

Marketing:

Alap technikai SEO bővítmények vannak jók, pl SEOPress vagy RankMath is de ezeknek a fizetős verziója egy vagon új funkciót ad hozzá amit örömmel fogsz használni oldalad jobb elérhetősége érdekében.

Fejlesztő

Ez már egy izgi kérdés…állítólag csak össze kell kattintani mindent. Jobbik esetben igen és/vagy van fizetős bővítmény ami megoldja a problémát hamar. De mi van akkor ha nincs más lehetőség mint legyártatni egy összekötést webshopod és kedvenc raktárkezelő rendszered közé. Ilyenkor jönnek az ajánlatkérések és kötség annak függvényében mekkora munkáról van szó.

Összesítés

Mint láthatod WordPress nem ingyenes, DE irdatlan mértékben lecsökkenti a költségeid egyedi fejlesztéshez képest, illetve a szükséges időd ha tudod mit csinálsz, vagy megbízol valakit aki tudja. Ez nem azt jelenti, hogy az egyedi fejlesztés drága lenne, mert minden az adott feladatól függ és majd az határozza meg melyik útvonal lesz a helyes vagy legalábbis számodra jó választás.

Ha szeretnél tanulni akkor teljesen ingyen (ez a része tuti az) megteheted a https://wpsuli.hu oldalon. Ezek után vagy felépíted oldalad vagy már edukáltan tudsz majd elbírálni ajánlatokat.

Támogatnál egy kávéval és közben remek csomagot is használhatnál (ElementorPro, stb)?
😍 https://wpsuli.hu/hellopack
💡Bemutató videóm HelloPackhoz: https://youtu.be/HetUA134jx0

💡 Sybell tárhely: https://wpsuli.hu/yt/sybell (15% kedvezményes kódot: WPSULI1520 👑)
💡 Elin tárhely: https://elin.hu/

💡7+1 Tipp honlapunk védelmére mielőtt pofira esünk
https://youtu.be/JHPAa1uqfSM
💡 #9 Kávészünet Talk: Klikkhuszártól fejlesztőig, hol a határ?
https://youtu.be/ahEpGrFu6ps