Online WordPress tanfolyam amivel a jó alapokon indulhatsz el!

Üdvözöllek itt, a WordPress világában, ahol bemutatom neked azokat az alapokat, amikre el tudod kezdeni az építkezést!

Első körben icic-pici történelem és alapozó arról, mi is ez a WordPress nevezetű CMS avagy tartalom kezelő rendszer. Mivel többen a .com formájában találják meg esetleg reklámok miatt, így ezek közötti különbséget is meg fogjuk vizsgálni, értsd a különbséget és mikor melyiket kell választanod. Mi itt a .org, avagy a saját telepített formájában fogjuk használni WordPress rendszerét, garantálva minden lehetőséget neked kezdetektől fogva.

Megnézzük, hogyan lehet egyszerűen telepíteni, hogy néz ki a kezelőfelület (WordPress admin felülete) és mit-hol kell keresnünk.

Következőkben, átnézzük a bejegyzések lehetőségeit, hogyan kell blog bejegyzést létrehozni WordPress weboldaladon, szerkeszteni az új Gutenberg szerkesztővel. Bejegyzés kategóriák és címkéket sem hagyjuk ki persze! Miután megismerkedtünk a Gutenberg szerkesztővel, hasonló módon megnézzük az oldalak létrehozását és szerkesztését is, de itt már felkészültek leszünk, hiszen ugyanaz a szerkesztés módja mint blog bejegyzéseink esetében.

Szintén fontos elem a media tartalmak feltöltése, kezelése és a hozzászólások opciói hol találhatóak a WordPress weblapunk admin felületén.

Ezután ismételten nagyobb falat jön, FSE avagy a Full Site Editor, mely WordPress újdonsága a 6.0 verziótól. Ez lehetővé teszi, hogy weboldalunk részeit is Gutenberg szerkesztővel készítsük el, de egyenlőre csak áthaladunk rajta, mert még nem kezdőbarát és a fontosabb dolgokat mutatom meg, mondom el. Telepítünk klasszikus sablonokat (theme), létrehozunk navigációs menüt, átnézzük az oldalsávba illeszthető widgeteket is. Jó hír, hogy a WordPress widgetek is már a Gutenberg szerkesztőt használják, így itt is sok hasonlóságot fogunk tapasztalni!

Nehogy unatkozzunk, ezért jöhetnek a bővítmények (avagy plugin -ok). Megnézzük hogyan lehet bővítményeket telepíteni, törölni majd áttérünk a Beállítások menübe. Itt megnézzük a javasolt és lehetséges WordPress weboldal beállításokat. Fontos részletek lesznek itt, pl a közvetlen hivatkozások részen ami az olvasható webcímet kezeli, vagy a keresőmotorok kitiltása amíg szerkesztünk.

Haladhatunk tovább az eszközök és felhasználók menüre. Itt találjuk majd a szükséges GDPR eszközöket, import/export opciókat, felhasználók kezelését, szerkesztését és jogkörének beállítását.

A videókat igyekszek évente frissíteni, de a fontos frissítések, bemutatókért javasolt a YouTube csatornámra feliratkozni, nehogy lemaradj bármiről!

(Frissítve: 2022 Q1)

💯 Mik a céljaink, tudnivalók:

  • WordPress alapok és kifejezések ismerete
  • Megismerni a Gutenberg szerkesztőt
  • Megismerni a kezelőfelületet és beállításokat
  • Megtanulni azokat a lehetőségeket és beállításokat, melyek elengedhetetlenek a weboldal építéshez
  • Folyton frissített tartalom (min. évente)
  • YouTube csatorna tartalma kritikus ha naprakész szeretnél maradni, iratkozz fel mindenképpen, de ide is beillesztem a nagyobb újdonságokat

🎓 Kinek javasolt ez a tanfolyam:

  • Kezdő felhasználó, aki WordPress weboldalt szeretne építeni programozói tudás nélkül
  • “megörökölt egy weboldalt” vállalkozók, akik még nem jártassak a WordPress használatában
  • Szimplán szeretné naprakészen tartani tudását és hallott erről a WordPress és/vagy Gutenberg csodabogárról 🙂