WordPress.org vagy WordPress.com

Szóval WordPress.org vagy WordPress.com? Hihetetlenül fontos alap információ. Ez két külön verziója ugyanannak a rendszernek. 

Node! Mi is a lényeg a kettő között? Az egyik lényegében egy a .orgos verzió, amit Te magad le tudsz tölteni, és a saját tárhely szolgáltatódnál fel tudod tölteni, illetve a legtöbb tárhely szolgáltatónál vannak automata telepítő szoftverek, amik már tudják ezt a verzióját telepíteni, és ennek az a lényege, hogy minden adat, amit a weboldalon tárolva van, vagy bármi hasonló a Te kezedben van, a te kontrollod a lényeg, úgyhogy te vagy ott a főnök. 

A másik WordPress.com, az pedig egy mások által üzemeltetett, előtelepített és előkészített rendszer, viszont ebből kifolyólag ugye a havi előfizetésedbe benne van, hogy mik a lehetőségeid, és ez alapján nem okvetlen lesznek elérhetőek azok a funkciók vagy lehetőségek, mondjuk sablonok vagy bővítmények, amik egy általad karbantartott rendszeren belül megadatottak. 

De máris bemutatom, hogy is néz ki ez a két dolog. Az egyik: az első oldalon a WordPress.org oldalán vagyunk, mint láthatod, itt maga az alapinformációk rögtön fent vannak, természetesen angolul, de nem kell aggódni, vagyis a WordPress rendszerén belül rengeteg magyar vagy magyarosítás van, sőt a WordPress mint alaprendszer, alapból tud magyarul, úgyhogy emiatt nem kell senkinek sem aggódnia. 

Az hogy számomra angolul jelenik meg, ez csak azért van, mert a számítógépem angolra van állítva. Itt alapvetően megnézhetünk különböző oldalakat, olyanokat, amiket esetleg valaki ismerhetne, de ha szeretnéd előre megnézni hogy milyen sablonok és bővítmények érhetőek el, akkor ugye a themes vagy sablonok, de ezzel csak óvatosan főleg az Elementor alapozó vagy Elementor tanfolyamomba erről beszélek, de majd ha odaértünk, akkor megemlítem még egyszer, hogy miért kell óvatosnak lenned a sablon és a sablon kifejezésre mert a magyar fordítása néha meg tud viccelni embereket, akik még nem szoktak hozzá.  

Alapvetően itt a különböző sablonokat fogod látni, ezeket úgy kell elképzelni, mint a házadnak a fala, tehát hogyha egy jó minőségű sablonról van szó, az azt jelenti, hogy megfelelő minőségű téglát használtál a házad építéséhez, és később ennek a stilizálását, mondjuk ugye a falak festését, vagy ablakok, stb. tehát stilizálását és egyéb funkciók hozzáadását sokkal könnyebbé fogja tenni, és nem okvetlenül lesznek kompatibilitási  hibák, de alapvetően bármi ami bekerül ezekbe a könyvtárakba, az egy alap áttekintésen megy át, viszont ez nem azt jelenti, hogy kód minőségre a lehető legjobb. 

Én ugye alapból a GeneratePress nevezetű sablont szoktam javasolni mindenkinek, akár az ingyenes verzióját, akár a prémium verzióját, már csak azért is, mert ennek a kódja vagy maga a kódolási minősége a lehető legjobb kondíciókban van, és nem fogsz találni olyan fejlesztőt, aki bele tudna kötni, mert számukra is könnyű vele dolgozni, ha esetleg nem Te fogod a különböző extrém munkákat elvégezni, ha később mondjuk fejlesztéssel akarsz foglalkozni. 

A másik ugye plugins vagy bővítmények, itt a már az előbb említett funkcionális kiegészítések vannak, tehát ha mondjuk szeretnénk különböző kapcsolati ívet hozzáadni, érdekes, hogy pont itt az első easy contact form, vagy form builder plugin, tehát ez a könnyű contact vagy kapcsolati ív, kapcsolati ív építő, hogyha így hirtelen le akarnám fordítani, ez máris egy telepíthető valami lenne, de majd ugye ezt meg fogom mutatni, hogy kell csinálni a WordPress admin felületén belül általad. 

Nagyjából erről van szó, tehát ha bármit keresel, akkor ide tudsz jönni, és a keresőben be tudsz írni bármit, pl. keressük meg az általam használt vizuális építőt, erről szintén az Elementor lap építőre megvan ugye a teljes tanfolyam, úgyhogy a másik videók között megtalálod, és rögtön az első találat ez, viszont ha megnézed, akkor mást találatok is vannak, ezért nagyon jó, hogy körül tudsz nézni, hogy milyen extra kiegészítők vannak esetleg magához a rendszerhez. Tehát attól függ, hogy milyen plusz funkciókra van szükséged, akkor itt találsz jobb és rosszabb minőségű kiegészítőket maga az Elementor rendszerhez pl., és vannak hasonló egyéb dolgok. 

Mondjuk, ha van egy kapcsolati ív építőd, aminek vannak kiegészítői, azokat is itt fogod megtalálni, de ezeket mind a WordPress admin felületén belül meg fogod tudni találni, meg is fogom mutatni, hogy hogyan. Lényegében ennyiről szól, illetve a WordPressnek a dokumentációja egy nagyon fontos és nagyon informatív erőforrás, a wphu.org nevezetű oldalon – ez a WordPress magyarországi közösségi oldala- ott is megvan a teljes kézikönyv magyar nyelven, ha esetleg az angollal problémával lennél, mindenképpen ezt is merem javasolni áttekinteni. Ha nem csak, mint kezdő vagy, szeretnél bejelentkezni WordPress fejlesztőbe, vagy egy-egy funkciót szeretnél megtalálni, akkor ebben a kézikönyvben meg fogod találni, és mindenképpen javasolt átlapozni. 

Ezen kívül ugye különböző dolgok vannak, amiket tudnak esetleg javasolni, maga a blogban folyamatosan jönnek a hírek, mint pl. XML Sitemaps Feature Plugin bővítménynek a beépítése, ez pl. most van február eleje, pár nappal ezelőtt jött ki ez az információ, miszerint ezt a funkciót akkor beépítik majd az alap WordPressbe, és ez az a sitemap, avagy  a weboldaladnak a térképe csak így példa kedvéért, amit a google kereső számára vagy más keresőmotorok számára meg kell adnunk, és ők tudják hogy hol, mi van a weblapodon. Ilyen dolgokról fogunk kapni információt. 

Ezeken kívül ha kell mondjuk tárhelyszolgáltatóra javaslat, most ez a három minket mindenképpen hidegen fog hagyni, egyrészt mert az első kettőt semmiképpen sem javasolnám, a harmadik pedig az első évben olcsó, utána pedig megduplázzák az árakat, szóval kéretik erőteljesen körülnézni mind a nagy WordPress csoportban, mind a wpBarkács csoportjában volt már  szó különböző ilyen apróságokról, úgyhogy mindenképpen van erre sokkal jobb javaslat,illetve hogy ha megnézed pl. a wpBarkács.hu vagy wpSuli.hu oldalon, vannak javasolt eszközök. 

Például én is a Guru nevezetű tárhelyszolgáltatót használom, nemzetközi szinten, de természetesen fogok föltenni hazai verziót is, amit tiszta szívvel merek javasolni. Nos ez ugye a .org, tehát amint látod, a könyvtárak ott vannak előtekintésre, az információk, dokumentációk elérhetőek, illetve a rendszer letölthető, ha esetleg a manuális telepítést fogod választani, bár mint említettem, a minőségi tárhelyszolgáltatóknál vannak autó telepítők, amikkel kb. két kattintás lesz, de ezt egy másik videóra hagyjuk.

Nos! A másik verziója ugye WordPress.com vagy ugye „.com” verziója ez pedig a commercial vagy a fizetős verziója a dolgoknak. Ugyanis ez egy általuk szolgáltatott vagy általuk elhelyezett menedzselt szolgáltatás, tehát amikor előfizetsz, akkor már egy előtelepített WordPress installod lesz, amiben a különböző dolgok, mint alapbeállítások megtörténtek, és itt vannak különböző lehetőségeid, hogy azon belül miket fogsz tudni csinálni, természetesen attól függ, hogy milyen a havi előfizetési csomagod. 

Avagy, hogy ha megyünk itt a különböző lehetőségekben, akkor láthatjuk, hogy – menjünk is le a megfelelő listára, és keressünk pl. az alapdolgokat, amit, ha megnézel az ingyenesben csak az alap sablonok vannak, még a személyesben is, de ha prémium csomagban vagy, akkor már bármennyi, vagy bármilyen prémium sablon is elérhető. Illetve még egy nagyon fontos apróság: ez a WordPress.com reklám ez itt az ingyenesben ugye megjelenik az oldaladon, de amint már előfizetéses vagy, ezt a reklámot eltüntetik onnét. Kb. ugyanúgy, mint minden más előfizetéses weboldal építő rendszer. Namármost, ha tovább haladunk, akkor látni fogod, hogy igazándiból a biznisz csomag a legalapabb, amit merek javasolni arra hogy bármit csinálhassál, vagy legalább a prémium, már csak azért is,mert ha megnézzük a Google Analytics integrációt azért bármilyen weblapunk van, legyen akár az egy blog, vagy az ecom webshop vagy bármi hasonló, azért nagyjából szeretjük tudni, hogy mi is történik magán a weblapon, illetve a látogatók ezt hogyan használják, és ez ugye Google  Analytics az első számú megoldás. 

És így tovább haladunk lefelé, de a következő, amit megemlítünk, mielőtt innét tovább haladunk, a bővítmények telepítése és a sablonok feltöltése, tehát hogy ha Te vásárolsz egy fizetős sablont akkor azt csak a biznisz csomag vagy fölötte fogja engedélyezni a feltöltését és használatát, vagy ugye a különböző, szó szerint bármilyen bővítmény telepítését szintén csak a biznisz és magasabb csomagban van engedélyezve. Ez az a rész, ahol ugye az általunk vásárolt tárhelyen elhelyezett WordPress.org verzió nyert, mert ott a teljesen ingyenes verzió már mindent engedélyezni fog számunkra, csak annyi, hogy a tárhelyért mi felelünk, és a frissítések és a biztonságért is mi fogunk felelni. 

Tehát ezek alapvetően a minimális, de lényegretörő különbségek a WordPress.org ugye ez az ingyenes letölthető, és bármit intézhetsz vagy csinálhatsz vele, illetve WordPress.com pedig az előfizetéses rendszer, amikor előtelepített rendszert használunk és az ő szabályaik alapján használhatunk különböző eszközöket, sablonokat, vagy bármi hasonlót, amivel pedig természetesen totálisan megkötöd a saját kezedet. Éppen ezért mi mindenképpen a .org vagy a „pontorg” verzióját fogjuk használni és erre természetesen máris megmutatom, hogy mit, hol találsz – a következő videóban. Úgyhogy találkozunk a következő videóban, és lépjünk be a WordPress admin felületére, ugyanis a telepítést a másik videóban természetesen megmutatom.