WordPress telepítése cPanelben

KAPCSOLÓDÓ LINKEK / LECKÉK

Egy gyors kitérő, mielőtt természetesen tovább haladunk. 

Mindenképpen meg szeretném mutatni, hogy milyen az, amikor a tárhelyszolgáltatódon és azon belül is ugye a különböző vezérlőpulton belül van egy pillanat alatt telepíthető WordPress verziód. Úgyhogy ezt máris megmutatom az én egyik teszt oldalamon. 

Ez egy cPanel nevezetű control felület vagy vezérlőpult, ahol az esetünkben hogyha legörgetek, akkor ez a Installatron Application Installer nevezetű hosszúnevű valami van, lényegében ez az én esetemben az automata telepítő rendszer, de van olyan is, amit úgy hívnak softacalus, ami kicsikét rómaiasra sikerült, de természetesen ez is megfelel, de néhány esetben maga a WordPress ikonja is itt szokott megjelenni, mint azonnal és gyorsan választható valami, amit szeretnénk telepíteni. Úgyhogy esetemben bemegyek ugye a szolgáltatóm által biztosított telepítőbe, mint látod, a WordPress megtalálható, tehát amit erre rákattintok, megadja nekem a szükséges információkat, mit is készülök telepíteni és amint a telepítést választom, ez lesz, ami kb. az összes automata telepítőnél várni fog rád. 

Tehát megvan, hogy melyik domain-re vagy webcímre szeretnénk ezt telepíteni, namost javasolt eleve úgy indítani, hogy ha már egy SSL nevezetű certificate vagy tanúsítványt kapunk a szolgáltatónktól akkor már alapból itt a legördülő menüben kiválasztani, hogy https://…. és a www nélkül, tehát akkor most az én esetemben ez úgy fog kinézni, hogy a végleges telepítés állapotában, hogy https://wpsuli.hu, tehát ez lesz az én legörülő menüből kiválasztottam, de most nem megyek bele, mert van ott olyan információ, amit nem szeretnék megosztani senkivel sem. 

A directory egy opcionális egy alkönyvtárba szeretnénk telepíteni, ha ez a főoldalad, akkor ezt semmiképpen sem javaslom. Ahogy lejjebb görgetünk, látni fogjuk, hogy választhatunk egy verziószámot ez általában mindig a legutóbbi verzió szokott lenni, milyen legyen az alap nyelve, már telepítéstől fogva, tehát ha nem magyar volt esetedben kiválasztva, akkor érdemes magyarra állítani, már ha itt szeretnéd használni, vagy hagyható angolon. 

Az angol nyelvet mindenkinek javaslom, hogy tanulja meg, rengeteget fog segíteni a jövőben. Illetve ahogyan haladunk lefelé, természetesen elfogadjuk a feltételeket, néha vannak extra funkciók, itt én nem szeretnék semmiféle automata frissítést, ugyanis én magam naponta ellenőrzöm a frissítendő dolgokat, és teszem is azt ahogyan kell. Nem kell, hogy senki beleturkáljon ebbe. Ugyanis van, hogy néha egy 24 órát érdemes várni egy-egy frissítéssel, mielőtt tönkremegy az oldalunk, mert a frissítésben több baj volt, mint amit segítettek. 

De ezt szokták az informatív részén jelezni, hogy ez most biztonsági frissítés vagy funkció frissítés. Ha biztonsági frissítés akkor tedd meg, ne várj vele, ha funkció frissítés akkor a  24 óra szabályt mindenképpen javaslom. Tehát 24 órát vársz, addig általában ki szokott jönni, ha valami baj van, és javítanak azon nyomban. Illetve itt még továbbra is a bővítmények és sablonok automatikus frissítését kérem-e… mint említettem én naponta ellenőrzöm, tehát nekem erre nincsen szükségem, egy admin felhasználónév és egy jelszót meg tudunk adni, mi legyen az adminisztratív e-mail cím: ide fog érkezni az összes értesítés vagy ha elfelejtetted a jelszavadat, akkor természetesen arra is a jelszóemlékeztető ide fog érkezni, úgyhogy légyszíves valami olyan legyen, ami garantáltan működik, ezért általában a gmailes címemet szoktam megadni. 

Ezen kívül a weblapunkban adhatunk egy elnevezetést, és egy tagline avagy alcímet. Legtöbb esetben ez a keresőmotoroknak lesz fontos, tehát az én esetemben ez úgy nézne ki, hogy maga a title vagy címe, az akkor a „wpSuli” vagy WordPress Suli lenne, a tagline pedig az, hogy tanuljunk egyszerűen WordPresst minden szinten. Például ez lenne az wpSulinak a címe és az alcíme, ha most kellene frissen telepítenem, de lehet, hogy erre át is állítottam, mire a videók elkészültek. 

Ezen kívül a two factor authentication, ez ugye amikor a mobilodra lesz szükséged, amikor a belépésnél egy dupla megerősítést kérsz. Mivel ez egy jetpack bővítményt fog használni, nem javaslom a jetpack bővítményt kéretik elkerülni, nem rosszból – csak kéretik elkerülni! A Limit login attempt, ez egy nagyon-nagyon hasznos kis bővítmény. Lényegében az úgynevezett bruteforce támadások, de ez amikor valaki 18 millió jelszóval megpróbálja a létező felhasználó nevedet feltörni, ez az ellen nyújt remek védelmet. Amig ki nem ismered a rendszert, vagy végig nem mentél ezeken a vidókon, addig ezt mindenképpen merem javasolni. Feltelepítve és aktiválva tökéletesen jól teszi a dolgát, és meg fog védeni az ilyenek ellen. 

Az enable multisite, namost ez egy kis érdekesség. multisite vagy a multiuser attól függ, hogy ki hogyan szokta ezt emlegetni a régi időből ez amikor egy WordPress hálózatot építünk fel, tehát van egy központi adminunk és al oldalakat hozunk létre. Semmiképpen sem javaslom kezdőknek ezt a funkciót, úgyhogy kéretik messziről elkerülni, mert rengeteg galibát tud okozni, mivel sok-sok sablon és bővítmény nem kompatibilis a multisite funkcióval és maga a WordPress hálózat létrehozása is csak nagyon- nagyon specifikus állapotban vagy szituációban szokott szükségessé válni. 

Úgyhogy ezt mindenképpen a nem szeretnénk engedélyezni állapoton érdemes hagyni. A Woocommerce telepítése most az én tárhely szolgáltatómnak az extra funkciója, hogy kérem-e ezt automatikusan, nem mert nem szeretnék ecommerce, vagy webshopot indítani, legalább is ebben a bemutatóban, de ha akarnánk akkor kipipálnánk, és alapvetően telepíteni fogja. A Woocommerce az egyik legismertebb webshop bővítmény és ingyenes a WordPress világában. Tehát így előrevetőleg ezt el is mondtam. 

Ezen kívül még van pár extra funkció, amit ugye a tárhelyszolgáltatóm adott, de ennyi volt. Ha biztosan megvagy mindennel, tehát tudod hogy hová telepíted, a verziót, a nyelvet és az egyéb dolgokat kitöltötted, az admin felhasználónevet tudod, és a jelszót leírtad magadnak valahová, kéretik nem elfelejteni rögtön az első körben, akkor megnyomjuk az install gombot és telepíteni fogja, durván 15 másodpercen belül pedig várni fog minket a WordPress admin felületünk, és máris értelmét fogja nyerni a következő videó, ha esetleg nem az admin felületünkre érkeztünk,  akkor természetesen csak email cím megerősítést fog kérni, ez egy új funkció a WordPressben, ami kb. a legutóbbi frissítéssel jött ki mint említettem 2020. február eleje van amikor ezek a videók készülnek, tehát az előző frissítéssel jött  ez a biztonsági opció. 

Hat havonta megkérdezi, hogy az admin emailünk elérhető-e, és ennyi a dolog. Ha ezt megkérdezi, engedélyezd, név jelszó megadva, és a következő videóban találkozunk, ahol bemegyünk a WordPress admin felületére.