Mi az a WordPress?

Szóval mi is az a WordPress? A WordPress lényegében egy úgynevezett tartalomkezelő rendszer, vagy angolosan CMS ez ugye a Content Management System rövidítése, és bár keringenek furcsa információk valamiért a neten, annyit kell tudni róla  a legeslegelején, hogy ez  egy B2/Cafe Blog nevezetű rendszernek a forkja, avagy megfogták a kódot és átalakították saját igényre, dolgozta fel Matt Mullenweg és Mike Little és a WordPress név alatt 2003. május 27-én adták ki a GPL v2 licence alatt. 

Ha ez kíniaul volt, akkor ez azt jelenti, hogy Mat Mullenwg és Mike Little, a két úriember megfogta B2/Cafe Blog nevezetű rendszert, ennek a forráskódját úgy alakították, ahogy azt szerették volna, és WordPress néven adták ki, mint egy teljesen új rendszert. Illetve a GPL v2 vagy magasabb licence annyit jelent, hogy szabad forráskód, tehát ha Te egy fejlesztő vagy, akkor teljesen nyugodtan beletúrhatsz a kódba, alakíthatod ahogyan szeretnéd, és kiadhatod, mint egy teljesen saját verziós rendszert. Ennyit jelentett alapvetően. 

2003. május 27. ha barátok között számolom is ugye most 2020. eleje van, akkor nem mostanában volt, és nagyon sokan, akik még csak mostanában kezdenek WordPressbe, már egy totálisan más rendszert kapnak a kezük közé. Anno régen ez egy nagyon alap valami volt, de tökéletesen ellátta ugye azt a szerepét, amit kellett, viszont mostanra felfejlődött egy valóban erőteljes alaprendszerré, amiket különböző sablonokkal, bővítményekkel tudunk kedvünkre kiegészíteni, ugyanis ezeknek a könyvtára, amiben rengeteg ingyenes – és természetesen vannak fizetős verziók is -, ezek a könyvtárak nagyon megteltek jobb és rosszabb minőségű lehetőségekkel, de erről majd később ugye majd beszélni fogok. 

A lényeg, hogy ha mondjuk szükséged van egy kapcsolati ívre az oldaladra, akkor régen azt le kellett fejleszteni… meg kellett írnod hozzá azt a funkciót, ami ellátta és az e-maileket továbbította, vagy a megfelelő mezőket továbbította számodra, illetve megjelent ugye az oldalad elején, és ezt valaki képes volt használni. Mostanra már bemész a bővítmény könyvtárba, rákeresel, hogy „contact form” vagy kapcsolati ív, és legalább minimum egy tucat különböző opció lesz csak erre az egy funkcióra, tehát kényelmesen, kezdők számára valóban használható rendszerré vált. 

Az évek alatt a felhasználóbaráti mivolta miatt vált az egyik legpopulárisabb rendszerré, sőt talán a legpopulárisabb rendszerré, ugyanis jelen pillanatban a top 10 millió weblap több mint 35 %-a WordPress alapon fut. Tehát ha megnézed a Facebooknak a blogját, vagy a eBaynek a blogját, ezek mind WordPressen futnak. De vannak nagy ecommerce vagy ugye webshop weblapok is mondjuk a Nike-nek egy specifikus kampányoldala, amik pl. WordPressen futnak, és azon keresztül adnak el vagy kampányolnak különböző dolgokat, de természetesen minden témakörben már megtalálod a WordPresst mint alap rendszert. És ez a lényege! Egy tökéletesen jó alap, amire könnyű fejleszteni specifikus funkciókat ha esetleg ez érdekel, majd amikor azon a szinten tartasz. 

Amit még fontos tudni, két dolog, mielőtt tovább haladunk, az az, hogy bár nagyon sok érdekes információ van, mint mindennel kapcsolatban még azzal kapcsolatban is, amit én mondok mindent egy csipetnyi sóval kell fogadni, ugyanis sokszor fel szokott jönni az, hogy nagyon sebezhető a WordPress rendszere, vagy ezért vagy azért rossz, vagy így a jó, vagy úgy a jó… tehát mindkét oldal természetesen reprezentálja magát. Erről annyit kell tudni, hogy mint a világon minden,  pl. a Te autód is ami vagy bent áll a garázsban, vagy kint áll a ház előtt, ha jól karbantartod és odafigyelsz rá, akkor természetesen nem lesz semmi problémája, leszámítva a szokásos karbantartásokat, ha viszont elhanyagolod, akkor igenis kinyitod az ajtót vagy a kaput azoknak,  akik szépen besétáljanak és bevágják a  szélvédődet mert éppen erre volt kedvük, vagy feltörjék a weblapodat  más formában kifejezve úgy ,hogy kalózzászló fogadjon Téged másnap reggelre. 

Tehát ezeket a mendemondákat érdemes úgy kezelni, hogy mint a világon mindennel: aki odafigyel a dolgokra és minőségi termékeket használ, annak ezek miatt nem kell izgulnia, aki pedig próbál minél olcsóbb lenni, és nem megfelelő minőségű termékeket használ, vagy nem tartja karban ugye a dolgait, az természetesen mindig össze fog törni. Ez egy ilyen dolog, a szervízeknek is meg kell élni valamiből! 

A másik, amit még mielőtt még tovább haladunk el kell mondanom, hogy a WordPressnek kettő verziója van, ebbe nem fogok brutálisan részletesen belemenni a következő videóban, de mindenképpen az alapokat elmondom, ezek pedig a WordPress.org vagy a WordPress.com. 

A következő videóban erről fogok szólni egy pár sort, hogy pontosan tudjad, melyiket és mikor kell használni, viszont ez a videósorozat a WordPress.org, tehát a saját magunk által letölthető verziót ismerteti, avagy azt a verziót, ami fölött Te vagy a főnök. Mi ezt a verziót fogjuk tanulni és használni. Úgyhogy találkozunk a következő videóban, és elmagyarázom a kettő közötti különbséget, mielőtt belépünk a WordPress rendszerünkbe első alkalommal.