Classic Widgets Plugin kikapcsolja a WordPress 5.8 közelgő blokk-alapú widgetek rendszerét

WordPress csapata kiadta a Classic Widgets nevű alap pluginját

Mielőtt belekezdünk, a block alapú widget és navigáció szerkesztőről ebben a videómban informálódhatsz, mire is érdemes számítani: https://youtu.be/TQzYocJ9BSA

Tonya Mork és Andrew Ozz, a WordPress Contributors fiókja alatt készítették a bővítményt. Ez lehetővé fogja tenni a végfelhasználók számára, hogy letiltsák a közelgő blokkalapú widget-rendszert. A támogatás a plugin leírása szerint 2022-ig vagy addig várható, amíg szükséges.

A múlt hónapban a core vezetőinek egy kis csoportja egy bemutatót követően döntött úgy, hogy a WordPress 5.8 a Full Site Editing projekt több alkomponensét is szállítani fogja. Az FSE több olyan önálló részt foglal magában, amelyek szélesebb körű ellenőrzést biztosítanak a felhasználóknak a weboldalaik kialakítása és elrendezése felett. Az egyik ilyen darab a widgetek rendszerének átalakítása.

A widgetek egy napon a platform örökölt funkciójává válnak. Azonban nem tűnnek el egyhamar. A blokk-alapú widgetek több lehetőséget adnak a felhasználóknak, hogy a bejegyzések tartalmi területén kívül is dolgozhassanak a blokkokkal anélkül, hogy fejest ugranának egy teljes blokk-alapú élménybe.

Ez az első alkalom, hogy a szélesebb WordPress felhasználói közösségben sokan új kontextusban találkoznak majd a blokkokkal. A WordPress 5.0-ban bevezetett szerkesztő kizárólag a bejegyzés tartalmára összpontosított. Az 5.8-as verzió widget-rendszere a klasszikus oldalsávokat blokkkonténerekké alakítja.

Röviden, a felhasználók bármilyen blokkot be tudnak majd ragasztani bármilyen oldalsávba.

widget block

Ez egy üdvözlendő lépés a felhasználók hosszú távú átállásában, különösen azok számára, akik klasszikus témákat használnak, ami még mindig a felhasználók többségét jelenti. Vannak azonban olyan esetek, amikor szükség lesz a Classic Widgets pluginra. A legnagyobbak ezek lesznek:

  • Törött témák vagy furcsa kimenet.
  • A felhasználók egyszerűen a régi rendszert részesítik előnyben.

Bármi is legyen az eset, a plugin kezeli a váltást.

Azok számára, akik azon tűnődnek, hogy a core fejlesztőcsapat miért nem gondoskodik arról, hogy a blokk alapú widgetek minden témával működjenek, ez azért van, mert a két rendszer nem teljesen egyforma. Ráadásul minden téma dizájnja a maga módján kezeli az oldalsáv kimenetét. Nincs mód a 100%-os lefedettség biztosítására.

Sok témában egyáltalán nem lesz probléma. Néhány oldalsáv, a dizájntól függően, teljesen meghibásodhat. A töröttnél valószínűbb, hogy az egyéni oldalsáv- és widgettervezések egyszerűen “nem úgy” nézhetnek ki a frontenden.

Mi történik a bővítmény aktiválásakor?

A classic Widgetsnek nincs beállítási képernyője vagy bármi, amit konfigurálni lehetne. Ez egy set-it-and-forget-it plugin. Célja, hogy a felhasználók egyszerűen visszatérjenek a hagyományos widget-rendszerhez, amelyben már otthonosan mozognak.

Ha az új blokk-alapú widget-rendszert kezded használni, a bővítmény aktiválásakor elveszíted az összes widget-blokkodat. Nincs visszaút, ezért győződj meg róla, hogy ezt szeretnéd. A korábbi blokkok nem fognak újra megjelenni, ha meggondolod magad, és kikapcsolod a Classic Widgeteket.

Ha azonban hagyományos widgeteket adsz hozzá a témád oldalsávjaihoz, miközben a plugin aktív, akkor nem veszíted el őket. Akkor is megjelennek a front- és a backendben, ha a plugint deaktiválod.

Classic Widgets bővítmény linkje
https://wordpress.org/plugins/classic-widgets/