Eddig jó volt, most meg nem jó…

Sajnos Murphynek igaza volt: ami elromolhat, az el is romlik. Nincs ez másként a WordPress weboldalakkal sem, időnként előfordul, hogy egy teljesen ártatlan, megszokott, mindennapi művelet kellős közepén egyszer csak “meghal” az oldal – a Vezérlőpult esetleg jól is működik, de a honlap külseje helyett csak egy fehér lapot látsz. Mit lehet ilyenkor tenni?

Mindenekelőtt kérdezd meg magadtól: mit változtattál a rendszeren utoljára?

Belenyúltál a sablon egyik fájljába? Akkor állítsd vissza az előző állapotot! Bele szabad nyúlni, de még a hozzáértők is elkövethetnek hibákat, például eggyel több (vagy eggyel kevesebb) div-et törölsz ki, mint kellene, vagy más módon gyalogolsz bele a sablonod lelkivilágába. Ugye egyszerre mindig csak egyvalamit módosítasz? Ugye ha törölsz valamit, azt megjegyzed, hogy hol volt, és nem a törlést, hanem a CTRL+X-et használod, azaz a Vágólapra mented, amit töröltél, hogy szükség esetén visszamásolhasd?  Ugye megvan a gépeden a fájlok eredeti állapota, végszükség esetére?

Telepítettél egy új bővítményt és rögtön összeomlott a lapod? Akkor kapcsold ki az új bővítményt! Ha ettől megjavul az oldal, akkor ő volt a ludas – keress egy másikat a feladatra, és ha ráérsz és tudsz angolul, menj is fel a bővítmény oldalára vagy a WordPress support oldalára (http://wordpress.org/support/), és jelezd nekik a hibát.

Telepítettél ugyan valamit, de a hiba csak kicsit később jelentkezett? Akkor általános kompatibilitási próba következik! Ilyen esetben az lehet a gond, hogy valami összeakad valamivel, de a probléma csak a működtetés egy későbbi fázisában következik be. Ilyenkor a legjobb, amit tehetsz, hogy kikapcsolod az összes bővítményt, és megnézed, így működik-e a rendszer. Ha nem, akkor még a sablont is állítsd vissza az alapértelmezett TwentyTenre vagy TwentyElevenre. Ha így sem működik, akkor nincs más hátra: újra kell telepíteni a WordPresst. Ettől sem a tartalom, sem a szerkezet nem sérül, emiatt nem kell aggódnod – de azért ugye mindig van biztonsági mentésed az oldaladról?

Ha a teljesen alapértelmezettre állított WordPress oldal sem működik, akkor tárhely- vagy internet-kapcsolat területén lehet a gond, ez már nem a Te hatásköröd, fordulj az illetékesekhez. (Sőt, még az is lehet, hogy a számítógéped romlott el…) De ha így működik minden, akkor kezdd el visszakapcsolgatni, amit az előbb kikapcsoltál. Először térj vissza a sablonodhoz. Ha működik, jöhetnek a bővítmények. Az alapokat (Akismet, All In One SEO Pack, Contact Form 7, Google Analyticator) nyugodtan visszakapcsolhatod egyszerre, azok biztosan nem okoznak gondot). Utána mindig csak egy bővítményt kapcsolj be, ellenőrizd az oldaladat, és csak akkor haladj tovább, ha minden rendben van. Ezzel a módszerrel ki tudod szűrni a hibás részt, és a törlésével újra tudsz dolgozni.

Előfordulhat, hogy egy hibás sablon, bővítmény vagy widget (sőt, akár egy feltöltött médiafájl is!) akkora kavarodást csinál, hogy nem elég letörölni (akár a Vezérlőpultról, akár FTP-kapcsolaton keresztül teszed ezt meg), hanem az adatbázisba is bele kell nyúlni eltüntetni a nyomait, a tárhelyed phpMyAdmin felületén keresztül. Ha még nem csináltál ilyet, ezt inkább bízd szakemberre!

És a legfontosabb: mindig legyen biztonsági mentésed!

 

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Katt a képre részletekért

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Wpsuli Sybell
Sybell tárhely szolgáltatás
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence

Oszd meg te is!

A wpSuli alapja egymás támogatása. Lehet egyik ismerősöd pont most szeretne saját honlapot építeni, de kell neki egy segítő kéz…legyél Te ez a támogatás egy megosztással!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email