Életbevágó apróságok

Múltkor már írtam hasznos apróságokról (klubtagoknak), a maiak viszont egyenesen életbevágóak lehetnek (no persze nem a Te életedet veszélyeztetik, annál inkább a honlapodét). Az alább felsoroltak mind olyan hibák, illetve olyan hibát okoznak, amelyektől a honlapod (vagy a Vezérlőpultod) egy szép, üres, fehér oldallá változhat, jobb esetben egyszerűen nem fog működni valami, vagy nem jelenik meg, pedig látszólag ott van.

1. Ne másolj be Wordből!

Erről már írtam, még a kezdet kezdetén, de úgy látszik, nem szólhatok elégszer – újra és újra kapok olyan segítségkérést, hogy a bejegyzések betűtípusa, színe nem egyforma, ezért kaotikus a weboldal kinézete, vajon mit lehetne tenni?

Az a baj, hogy a Wordben megírt és onnan egyszerűen átmásolt szöveg magával hoz egy csomó “kosz kódot”, saját formázást, amely felülírja a sablon eredeti csinos beállítását. Extrém esetben olyan kódok is átjöhetnek, amelyek akár tönkre is tehetik az egész weblapot (nem fogsz mást látni, csek egy üres, fehér oldalt a helyén).

MEGOLDÁS: olvasd el ezt a cikket »

2. Ne használj ékezetes fájlneveket a Médiatárban!

Amikor feltöltesz valamit a Médiatárba (képet, pdf-et, vagy bármi mást), feltöltés előtt mindenképpen írd át a fájl nevét. A médiaelemet elnevezheted szépen magyarul (a keresőknek ez tetszeni fog, és a vakok, gyengénlátók is hálásak lesznek érte), de maga a fájlnév ne tartalmazzon ékezetes betűket, szóközöket, egyéb speciális karaktereket. A NextGEN Gallery például meg sem jeleníti azokat a képeket, amelyeknek ilyen nevük van. Ez egyébként a szervered beállításaitól is függ.

MEGOLDÁS: a legokosabb, ha eleve úgy dolgozol, hogy a weblapodra töltött fájloknak egyszerűsített nevet adsz.

3. xmlrpc.php – ismert, de nem kezelt hiba a WordPressben.

Már jó ideje ismert a fejlesztők körében, hogy a blogok közti visszakövetést elősegítő funkciókon keresztül fel lehet törni a WordPress oldalakat, de valami miatt nem tesznek ez ellen semmit. A visszakövetés alapesetben jópofa dolog, mert ha valaki hivatkozik a cikkedre, akkor ez az információ megjelenik a hozzászólások között – bár, igaz, ami igaz, nem valami csinos formátumban.

MEGOLDÁS: a Vezérlőpulton a Beállítások -> Interakció menüpontban én eleve ki szoktam kapcsolni a “Megpróbálja értesíteni a bejegyzésről az összes hivatkozott blogot.” és a “Jelzések fogadásának engedélyezése más blogokból (visszajelzés és visszakövetés)” lehetőséget, de a legjobb, ha a tárhelyedről is letörlöd az xmlrpc.php fájlt (a WordPress telepítés gyökérkönyvtárában van).

4. Ne hagyj a tárhelyeden felesleges fájlokat!

A Vezérlőpulton keresztül történő frissítés nagyon kényelmes, de a régi verziókból megmaradt fájlokra már semmi szükség nincs a tárhelyeden. Nem valószínű ugyan, hogy komoly gondot okoznának, de végülis nyílt forráskódú fájlok, nehogy valami okostojás éppen rajtuk keresztül próbáljon bejutni az oldaladba.

MEGOLDÁS: hasonlítsd össze frissítés után a tárhelyeden lévő fájlokat a WordPress legfrissebb telepítőcsomagjával, ha nem is mindenhol, de legalább a gyökérkönyvtárban. Az alábbi fájlok már nem részei a telepítőcsomagnak, nyugodtan törölheted őket:
wp-app.php, wp-atom.php, wp-commentsrss2.php, wp-feed.php, wp-pass.php,
wp-rdf.php, wp-register.php, wp-rss2.php, wp-rss.php.

5. Ellenőrizd a közvetlen linkeket!

Ha a főoldal működik, de az aloldalak nem akarnak bejönni, 404-es hibát adnak, akkor könnyen lehetséges, hogy az alapértelmezett ?p=123 jellegű linkek helyett (okosan) csinos közvetlen linkeket (például %category%/%postname%) állítottál be, viszont nincs .htaccess fájlod, és ezért nem működnek a közvetlen linkek (az is lehet, hogy a tárhelyed úgy van beállítva, hogy a távoli létrehozás nincs engedélyezve).

MEGOLDÁS: hozz létre egy .htaccess fájlt kézzel! Egy egyszerű jegyzettömbben megteheted, ennek kell benne lennie:

<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]
</IfModule>

Vigyázz, nehogy htaccess.txt vagy .htaccess.txt legyen a neve! Ha úgy van beállítva az Intéződ, hogy “az ismert fájltípusok kiterjesztését rejtse el”, akkor nem fogod látni, hogy a fájlnév végére odakerült a .txt. A helyes név tehát az, hogy egy pont és utána htaccess, és utána semmi más 🙂

Amikor kész vagy, töltsd fel a fájlt a tárhelyed gyökerébe, ahol a WordPress motor fájljai is vannak.

6. Módosítsd a .htaccesst, ha alkönyvtárban van telepítve a WordPressed!

Ha nem a tárhelyed főkönyvtárába telepítetted a WordPresst, hanem egy alkönyvtárba, akkor a közvetlen linkek nem fognak működni.

MEGOLDÁS: ilyenkor módosítanod kell a .htaccesst. Például ha az alkönyvtár neve proba, akkor a .htaccessben ez legyen:

<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteBase /proba/
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /proba/index.php [L]
</IfModule>

ÖSSZEFOGLALÁS HELYETT:

Javaslom, hogy ha még nem tetted meg, nézd végig az “Új vagy itt? Kezdd ezzel!” című oldalon belinkelt bejegyzéseket, valamint a Wiki oldalakat is.

Ha egyedül, a magad tempójában szeretnéd megtanulni a WordPresst, arra ezek a cikkek, illetve a teljes szakmai blog rengeteg segítséget ad, de még többet az, ha gyakorolsz. Én erre biztatlak!

Ha gyorsabban szeretnél haladni, lehetőséged van a WP-Suli tanfolyamok elvégzésére (további információ itt »), ha pedig folyamatosan szeretnél segítséget kapni tőlem, akkor válaszd a WP-Suli Klub tagságot!

Végül pedig, ha “csak” kezelni szeretnéd a weboldaladat, feltölteni a saját tartalmaidat, de a weboldal technikai elkészítését ránk bíznád, akkor kérd webdesign ajánlatunkat ide kattintva.

Sok sikert kívánok WordPress oldaladhoz!

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Katt a képre részletekért

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Wpsuli Sybell
Sybell tárhely szolgáltatás
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence

Oszd meg te is!

A wpSuli alapja egymás támogatása. Lehet egyik ismerősöd pont most szeretne saját honlapot építeni, de kell neki egy segítő kéz…legyél Te ez a támogatás egy megosztással!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email