Interjuh :-) Vidi Ritával

 

FolytatĂłdik interjuh 🙂 – sorozatunk, másodikkĂ©nt Vidi Rita mesĂ©l WordPress-es tapasztalatairĂłl – Ă©s minĹ‘ vĂ©letlen, elĹ‘zĹ‘ alanyunk, Dr Farkas AnikĂł után Ă©ppen Rita lesz a második elĹ‘adĂł az Okos Honlap TrĂ©ningen is… 🙂

Rita mostanában elsĹ‘sorban a HĹ‘sNĹ‘k fĹ‘szerkesztĹ‘je, nĹ‘i idĹ‘gazdálkodás szakĂ©rtĹ‘ (a “Hagyd a dagadt ruhát másra! – NĹ‘i idĹ‘gazdálkodás könyv” Ă­rĂłja), de elĹ‘ször a vĂ­rusvĂ©delmi Ă©s felhasználĂłi alapismeretekkel foglalkozĂł oldalával Ă©s a RizsanĂ©lkĂĽl projekt egyik megalkotĂłjakĂ©nt lett közismert az interneten. Mit mesĂ©lt nekĂĽnk a WordPress rendszerrĹ‘l?

 

– MiĂłta használod a WordPress rendszert?

– Ahhoz kĂ©pest, hogy mikor kezdtem blogolni – 2007 februárja -, igencsak kĂ©sĹ‘n Ă©rtem meg a WordPress-re. Eleinte a freeblog.hu-n volt több blogom, majd megprĂłbáltam a blog.hu-n is feltalálni magamat, sĹ‘t, mĂ©g a blogter.hu-t is birtokba vettem. A saját oldalamra – viruskommando.hu/blog – 2008. szeptemberĂ©ben kerĂĽlt fel az elsĹ‘ WordPress. Magam is meglepĹ‘dtem, mennyire gyorsan belakhatĂł, mennyire könnyen kezelhetĹ‘ a felĂĽlete, Ă©s milyen csodaszĂ©p sablonok vannak hozzá.

– Mi alapján döntöttĂ©l mellette? Használtál esetleg valami mást? Ahhoz kĂ©pest ez milyen?

– MielĹ‘tt a WordPress-t használni kezdtem, az oldalamon Joomla volt fenn, Ă©s állandĂłan gondjaim adĂłdtak vele. Nyilván Ă©n sem voltam egy profi webfejlesztĹ‘, de ha valamilyen bĹ‘vĂ­tmĂ©nyt akartam használni a Joomlához, akkor az több napos nyomozással, Ăłrákig tartĂł telepĂ­tĂ©si bĂ­belĹ‘dĂ©ssel, Ă©s aztán szintĂ©n napokig tartĂł beállĂ­tásokkal járt egyĂĽtt. Ráadásul kezdett nem működni a Joomla szövegszerkesztĹ‘ felĂĽlete, megsĂ©rĂĽlt az oldal, mert többször is Word-bĹ‘l másoltam be szöveget (igen, innen indultam!).

WordPressre Ăşgy álltam át, hogy megprĂłbálom, hátha működik, Ă©s lám, működött. Azonnal átköltöztettem a vĂ­rusvĂ©delemmel foglalkozĂł blogomat a saját oldalra – viruskommando.freeblog.hu-n volt/van eredetileg – Ă©s máris látszott az áldásos hatása: egyszerűen jobban Ă©reztĂ©k magukat az olvasĂłk. Sokkal több komment Ă©rkezett, azonnal elĂ©rtĂĽk azt a látogatottságot, ami a már másfĂ©l Ă©ve ĂĽzemelĹ‘ blogomon volt a freeblogon, szĂłval minden más volt egy saját WordPress-szel, mint elĹ‘tte.

A kezelőfelülete annyira logikus és barátságos, hogy míg a Joomlában számtalanszor eltévedtem, a WordPressben sosem.

– Mi az, ami a legjobban tetszik benne?

– A legjobban az tetszik benne, hogy nagyon egyszerű plugin-eket keresni Ă©s találni hozzá, ráadásul a kiprĂłbálásuk is pillanatok alatt megvan, ha valami nem tetszik, lehet tovább lĂ©pni. Ha valamilyen igĂ©ny vagy problĂ©ma lĂ©p fel, akkor egĂ©szen biztos, hogy valaki talált már rá megoldást, Ă©s már közreadták plugin formában. Nagyon jĂłl fejleszthetĹ‘, Ă©s alapvetĹ‘ biztonsági szemlĂ©lettel nagyon jĂłl karban is tarthatĂł. A HĹ‘sNĹ‘k oldalon, ami szintĂ©n WordPress-szel ĂĽzemel, már több, mint 35 cikkĂ­rĂł használja a belsĹ‘ admin felĂĽletet, mindenfĂ©le problĂ©ma nĂ©lkĂĽl, mĂ©g Ăşgy is, hogy angol nyelven hagytam! Nagyon egyĂ©rtelmű, nagyon felhasználĂł barát rendszer, jĂłl lehet a jogosultságokat is kezelni.

A kedvenc pluginem az All-In-One-SEO-Pack, minden oldalamon ez az elsĹ‘ amit felteszek, Ă©s persze az Akismet, amit azonnal aktiválok. Tudom, hogy WordPress-szel nincs lehetetlen, Ă©s mĂ©g a fizetĹ‘s pluginek is nagyon baráti áron vannak – nĂ©hány ezer-nĂ©hány tĂ­zezer forint, szemben a többszázezres saját webfejlesztĂ©sek költsĂ©gĂ©vel.

– Mi az, ami a legnagyobb gondot okozza benne?

– IgazábĂłl nem okoz gondot semmi Ăşgy általánosságban, de találkoztam már egy-kĂ©t Ă©rdekes esettel. PĂ©ldául a HĹ‘sNĹ‘kön most olyan sablont használunk, ami tipikus magazin jelleget kölcsönöz az oldalnak, Ă©s mint kiderĂĽlt, Internet Explorer 6-os böngĂ©szĹ‘vel egyáltalán nem működik ez a sablon. Az olvasĂłk csak az oldal felsĹ‘ rĂ©szĂ©t látják ezzel a böngĂ©szĹ‘vel, nem tudnak lejjebb görgetni. EbbĹ‘l is látszik, hogy a felhasználĂłk folyamatos fejlesztĂ©sre szorulnak, mert az a böngĂ©szĹ‘ már Ă©vek Ăłta elavultnak számĂ­t, számos biztonsági kockázatot hordoz magában, Ă©s, mint a HĹ‘sNĹ‘k esete is mutatja, nĂ©hány, Ăşjabb sablonnal ellátott oldal már használhatatlan is a rĂ©gi böngĂ©szĹ‘kkel. Más gondom nincs a WordPress-szel, nagyon könnyen kezelhetĹ‘, könnyen bĹ‘vĂ­thetĹ‘, könnyen karbantarthatĂł, Ă©s a biztonságát is könnyen lehet növelni.

Mindenkinek, aki hozzám fordul weboldal ügyben, csakis ezt ajánlom. (Kizárólag a biztonság szempontjából foglalkozom a weboldalakkal, de gyakran kapok érdeklődő, tanácsot kérő levelet az első lépések megtételéhez.)

 

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Katt a képre részletekért

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Wpsuli Sybell
Sybell tárhely szolgáltatás
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence

Oszd meg te is!

A wpSuli alapja egymás támogatása. Lehet egyik ismerĹ‘söd pont most szeretne saját honlapot Ă©pĂ­teni, de kell neki egy segĂ­tĹ‘ kĂ©z…legyĂ©l Te ez a támogatás egy megosztással!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email