Kilenc Facebook bővítmény

 

Divatnak is nevezheted, ha szkeptikus vagy, hiszen manapság “mindenki erről beszél”, de valódi haszna van a közösségi médiának, saját tapasztalatomból is megerősíthetem. Te például hol hallottál erről az oldalról először?… Ha még nem használod a Facebookot, javaslom, hogy kezdd el, ha pedig már a tagja vagy, talán jó szolgálatot tesz, ha átnézzük együtt, melyik Facebook bővítmény mire való. Hiszen van már többtucatnyi belőlük.

Találomra letöltöttem néhányat és kipróbáltam őket – íme a tapasztalataim. Kezdjük a legegyszerűbb elvárással (a bejegyzéseidet lehessen “lájkolni” – ebből többet is megnéztem), azután lássunk néhány bonyolultabbat is.

 

1. Basic Facebook Social Plugins

A többes szám (plugins) arra utal, hogy több mindent is tud, de nem, csak arra való, amire a Like (Tetszik) vagy Recommend (Ajánlás) gomb. Viszont pár kattintással testreszabható: választhatsz, hogy melyik szöveg legyen a gombon, kiírja-e a személyek számát a gombra, ha Neked tetszik a bejegyzés, mutassa-e az arcokat, akiknek tetszett, és beállíthatod a gomb színét illetve a rendelkezésre álló terület nagyságát, valamint, hogy a bejegyzések alján vagy tetején jelenjen meg a gomb.

Facebook ajánlás 1.

 

2. Facebook Like Button

Nagyjából ugyanaz, mint az előző, annyi különbséggel, hogy kicsit jobban testreszabható: megmondhatod neki, hogy a Tetszik/Ajánlom gomb hol jelenjen meg: bejegyzések, oldalak, főoldal, kategóriaoldalak, archívum oldalak. Ajánlás után hozzászólást is hozzáadhat az olvasód anélkül, hogy elhagyná az oldaladat. Választhatsz a hagyományos (iframe-es) megjelenítés és az XFBML (JavaScript SDK) változat között (utóbbihoz Facebook API-kulcsra is szükséged lesz). Ja, és még egy: nem a Beállítások menüpont alá költözik be, mint a legtöbb ilyen bővítmény, hanem saját, Facebook Like feliratú menüpontot készít magának a Vezérlőpult menüsorának aljára. (Képet nem mellékelek, mert pontosan ugyanúgy néz ki, mint az előző.)

 

3. Facebook Recommend Button

Ezt nagyon fogod szeretni, ha nem akarsz bajlódni semmilyen beállítással 🙂 Telepíted, bekapcsolod, menüpont sehol, beállítási lehetőség sehol, egyszerűen csak működik és kész. A bejegyzések aljára kerül, az Ajánlás feliratot használja, arcképek nem jelennek meg rajta, semmi egyéb lehetőséged nincs, kell vagy nem kell 🙂 Ajánlás után azt írja ki, hogy hányan ajánlották már (lásd az alábbi képen).

Facebook ajánlás 2.

 

4. FB-Recommend

Ha viszont megszállott kódturkászó vagy, akkor ez a Te bővítményed. Bekapcsolás után lesz ugyan egy saját menüpontja, de ott nem állíthatsz be semmit, hanem egy képernyőmentéssel elmagyarázza, hogy hogyan kell átírnod a kódot a Neked tetsző megjelenés érdekében. A végeredmény pedig ugyanaz, mint az első és a második bővítmény esetében, tehát a képet megint kihagyhatom 🙂

 

5. Like-Button-Plugin-For-Wordpress

Facebook widgetek 1. 

Megint egy olyan bővítmény, amelyben egymillió dolgot állíthatsz be – viszont becsapós a neve, mert valójában nem gombokat, hanem widgeteket állíthatsz be vele. Előnye, hogy használja a Facebook Statisztikákat (Facebook Insights): ha bekapcsolod a bővítmény ezen funkcióját, és ha regisztrálod a honlapodat a Facebookon, akkor napi statisztikákat kapsz arról, hogy hányan ajánlották a bejegyzéseidet. Igen hasznos fejlesztés.

 

 

 

6. Facebook Social Widgets

Ez legalább nem vág át a nevével: valóban widgeteket kapsz vele, szám szerint hatot. Természetesen nem kell mindegyiket használnod, csak amelyiket akarod 🙂

 Facebook widgetek 2.

1. a szokásos Tetszik gomb, hogy az olvasóid egyetlen kattintással megoszthassák a Facebookon a Nálad olvasott bejegyzéseket vagy oldalakat;

 

2. ebben a dobozban az olvasóid azt láthatják, hogy a Facebook ismerőseik mit csináltak, mit néztek meg Nálad;

 

3. az Ajánlások dobozban a látogatók tippeket kapnak, hogy melyik oldalakat érdemes elolvasniuk (és láthatják, hogy mások hányan ajánlották ezeket);

 

4. a szokásos Like Box (amelyben a Facebook üzleti oldaladhoz csatlakozhatnak az olvasóid);

 

 

5. ez a kis widget az oldaladhoz korábban már csatlakozott “arcokat” mutatja; 

 

6. és végül egy doboz, amelyben az olvasóid élőben oszthatják meg a gondolataikat (ha van API kulcsod ehhez az alkalmazáshoz), anélkül, hogy el kellene hagyniuk az oldaladat.

 

 

7. Facebook Comments for WordPress

Ez a bővítmény beépíti a WordPress oldaladba a Facebook hozzászólási rendszerét (Facebook API kulcs szükséges hozzá) – helyettesítheted vele az eredetit, vagy akár használhatod mindkettőt egymás alatt. A Facebookra bejelentkezett olvasóid az ott megszokottak szerint írhatnak az oldaladra (és a hozzászólásukat egyben megjeleníthetik a Facebook-profiljukon is), a Facebookot nem használók pedig a nevük és az e-mail címük megadásával szólhatnak hozzá.

Facebook Comments

 

8. Facebook Comments Importer

Ha van Facebook üzleti (“rajongói”) oldalad, és ott is meg szoktad jeleníteni a WordPress blogodba írt bejegyzéseidet, akkor könnyen lehetséges, hogy az olvasóid egy része ott szól hozzá az írásodhoz. Ez a bővítmény a Facebookon készült hozzászólásokat importálja a blogodba (megjelölve őket egy Facebook hivatkozással), így egy helyen láthatod mindenki véleményét.

 

9. Simple Facebook Connect

Egyszerűnek hívja magát, és a kezelése valóban az is, ennek ellenére sok hasznos funkciót tartalmaz ez a bővítmény (azazhogy valójában nem is egy bővítmény, hanem egy csomó – vigyázz is, telepítés után ne a bekapcsolást válaszd, mert akkor hibaüzenetet kapsz, hanem menj vissza a bővítmények oldalára, és először a legalsót, a Simple Facebook Connect – Base nevűt kapcsold be, az összes többi csak ezután fog működni).

Ezzel a bővítmény-sorozattal teljes mértékben összekapcsolhatod a WordPress oldaladat és a Facebook-ot, anélkül, hogy egyetlen sort is kellene kódolnod (Facebook API kulcs kell hozzá). A különböző funkciók bekapcsolásával lehetővé teheted az olvasóidnak, hogy a Facebook fiókjukkal szóljanak hozzá a blogodhoz vagy lépjenek be a WordPress felületére; olvasóid az oldalsávban élőben chatelhetnek; figyelemmel követhetik a közelgő Facebook eseményeket; a bejegyzésszerkesztődhöz hozzátesz egy új dobozt, amellyel publikálhatsz egyenesen a Facebook profilodba vagy egy Facebook alkalmazásba; és még egy csomó más is van! Természetesen tartalmazza az egyszerű Facebook megosztó gombot is, a szokásos beállításokkal, illetve a rajongói oldaladhoz csatlakozás lehetőségét is.

 

Én csak ezeket próbáltam ki, de keresés közben találkoztam még vagy ötven másikkal; ha Neked van kedvenc Facebook-bővítményed, ami jobb, szebb, vagy más fontos dolgot tud, oszd meg velünk a hozzászólások között!

MEGJEGYZÉS: többször említettem a Facebook API kulcsot. Ez nem más, mint az adott Facebook alkalmazáshoz tartozó kulcs. Ha még nincs saját alkalmazásod, ne aggódj, nem bonyolult! Mindig az adott bővítményből kiindulva (egy ott található linken keresztül) kell belépned a Facebookra, és ott létrehozni az adott alkalmazást. Ekkor fogod megkapni a megfelelő API klucsot is. Olvasd el a bővítmény súgóját vagy az admin felületén írtakat!

  

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Wpsuli Sybell
Sybell tárhely szolgáltatás
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence

Oszd meg te is!

A wpSuli alapja egymás támogatása. Lehet egyik ismerősöd pont most szeretne saját honlapot építeni, de kell neki egy segítő kéz…legyél Te ez a támogatás egy megosztással!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email