Memóriaproblémák: így kerüld el az oldalad leállását!

Lassú a weboldalad? Ha az alábbihoz hasonló hibaüzeneteket kapsz a WordPresstől:

Fatal error: Out of memory (allocated 12235111) (tried to allocate 76112 bytes)

akkor a weboldalad memóriaproblémákkal küzd. Ezt kezelned kell, különben a látogatók elpártolnak tőled, majd előbb-utóbb a Google is kevesebb látogatót küld az oldaladra.

Mi az a memória?

A számítógépeket alapvetően három dolog működteti, a processzor, a memória és a háttértár. A háttértáron vannak az adatok, melyekkel a processzor műveleteket végez. Mivel a processzor nagyságrendileg gyorsabb, mint ahogyan az adatokat meg tudja kapni a háttértárról, bevezették a memóriát. A memória mindenféle speciális számítással képes megjósolni, hogy a processzornak milyen adatra lesz szüksége, ezt betárazza a háttértárról, így amikor a processzor végez egy korábbi feladattal, a gyorsabb memória adja át számára az új adatokat.

Bár nem látod, a weboldalad is egy ugyanilyen számítógépen van, a WordPress honlapod adatai, funkciói is egy tárhelyszolgáltató tárhelyén találhatóak. A szolgáltató számítógépe annyiban különbözik az otthoni számítógéptől, hogy gyakran sok gépet kapcsolnak össze, sok processzorral és sok memóriával. Ezeken az eszközökön osztozik mindenki, aki előfizet a tárhelyre.

Ha te tárhelyet bérelsz, akkor meghatározzák, hogy a szolgáltatónál lévő összes processzor, összes memória mekkora részét kapod meg. Amikor egy látogató megnyitja a WordPress honlapod, a rajta lévő sablon, bővítmények mind a memóriát és a processzort használják, hogy valódi honlappá álljanak össze a látogatód böngészőjében.

Amennyiben kevés a rendelkezésedre álló memória, akkor az adatok feltorlódnak, s várni kell a feldolgozásukra. Ilyenkor lassú a weboldalad.

Ha pedig túl sok az adat és kevés a memória, akkor egy idő után a szolgáltató számítógépe leállítja a weboldalad megjelenítését, ekkor kapod a hibaüzenetet, a weboldalad pedig egyáltalán nem jelenik meg.

A tárhelyedre történő előfizetéskor mindig érdeklődd meg, mennyi memória jár az előfizetéshez! Ma már minimum 128 MB memória szükséges egy WordPress honlaphoz, de egy nagyobb weboldal vagy egy webshop akár 1256 MB memóriát is igényelhet. Aranyszabály, hogy minél bonyolultabb a sablonod, és minél több bővítmény van bekapcsolva, annál több memória szükséges.

Hogyan nézd meg, mennyi memóriát használ a weboldalad?

A legegyszerűbb, ha telepíted a Server IP & Memory Usage Display bővítményt innen: https://wordpress.org/plugins/server-ip-memory-usage/

Miután bekapcsolod, az admin felületed láblécébe írja ki az alábbiakhoz hasonló adatokat (a következő számok helyett majd a saját honlapodra jellemző számokat fogsz látni):

Memória adatok a láblécben

A két memóriaérték mellett a bővítmény megmutatja az IP-címedet, valamint a webszerveren használt PHP verziót és operációs rendszert is.

 

Hogyan emeld meg a memória limiteket?

Ha a weboldalad túl sok memóriát igényel, akkor ellenőrizned kell, vajon nincs-e bekapcsolva túl sok bővítmény. Mindegyikre szükséged van? Kapcsold ki a felesleges bővítményeket, éss nézd meg, mennyi memóriát használ így az oldal.

Ellenőrizd a sablont is, nincs-e telepakolva túl sok funkcióval, melyek közül többet nem is használsz. Ha ez okozza a problémát, válassz egy egyszerűbb sablont!

Kerültek-e fel kódrészletek a weboldaladra? Megfelelő szaktudással rendelkezett a programozó? A rossz programozás szintén elfogyaszthatja a rendelkezésre álló memóriát, így ezeket a kódokat érdemes átnézetni.

Az is előfordulhat, hogy a fenti ellenőrzések nem oldják meg a problémád, vagy csak egyszerűen ténylegesen több memóriára van szüksége a WordPress oldaladnak. Ilyen esetekben változtatnod kell azokon az értékeken, melyek korlátozzák a memóriahasználatot.

Change Memory Limit bővítmény

Ha nem akarsz a beállításokért felelős állományokban turkálni, használd a Change Memory Limit bővítményt, melyet letölthetsz innen: https://wordpress.org/plugins/change-memory-limit/

Alapértelmezésként a WordPress 40 MB memóriát ad egy folyamat számára, ezt jelezte a Server IP & Memory Usage Display bővítmény a WP LIMIT:40 MB értékkel.

A Change Memory Limit segítségével könnyen megváltoztathatod ezt az értéket, csak add meg a kívánt számot és kattints az Update gombra.

Memórialimit változtatása

Sajnos egyes szolgáltatók nem engedik a bővítmény működését, ilyenkor marad a kézi beállítás.

wp-config.php változtatása

A WordPress oldalad lelke a gyökérkönyvtárban található wp-config.php fájl. Ha több memóriát akarsz engedélyezni egy-egy folyamat számára, akkor nyisd meg ezt a fájlt, és szúrd be az alábbi kódrészletet:

define(‘WP_MEMORY_LIMIT’, ‘128M’);

Ezzel arra utasítod a WordPresst, hogy az alapértelmezett 40 MB helyett 128 MB memóriát juttasson minden folyamatnak. A több memória gyorsabb feladat végrehajtást jelent, ezáltal felgyorsulhat a weboldalad.

php.ini változtatása

Nem minden esetben elegendő a wp-config.php fájl módosítása. A webszerveren fut a PHP értelmező, mely értelmezi a PHP programnyelven megírt WordPress honlapodat, és előállítja a böngészőben látható kész weboldalt. Ezt az értelmezőt a php.ini fájl segítségével lehet beállítani, itt vannak megadva azok a limitek, melyek érvényesek a webszerverre.

Ha neked saját szervered van, akkor minden további nélkül módosíthatod a php.ini fájlt. Ez persze a ritkább eset, a leggyakoribb esetben a weboldal tulajdonosok tárhelyet bérelnek egy szolgáltatónál, s a szerveren több másik felhasználóval osztoznak.

Amennyiben az utóbbi csoportba tartozol, jó eséllyel nincs jogosultságod módosítani a php.ini fájlt. Így hiába állítod a wp-config.php fájlban akár 1024 MB-ra a memória limited, a webszerver PHP értelmezője lekorlátozza ezt a php.ini-ben megadott értékre.

Miért van ez a korlátozás? A tárhelyedet egy olyan szervereden bérled, ahol sok másik felhasználóval együtt használod a szerver memóriáját. Ha te kedved szerint átállítod a memória használatot, azzal mások elől veszed el a memóriát, pedig ők is ugyanannyit fizetnek, mint te.

Előfordulhat azonban, hogy a szolgáltatód bizonyos keretek között mégis engedi a php.ini fájl módosítását. Ekkor nincs más teendőd, mint hozzáadni a következő sort a php.ini fájlhoz:

memory_limit = 128M ;

Ezzel arra utasítod a PHP értelmezőt, hogy bármilyen folyamat maximum 128 MB memóriát kapjon a futásához.

 

Ha még mindig lassú az oldalad…

Amennyiben a fenti megoldások sem segítettek a weboldaladon, akkor ismét érdemes ellenőrizned, milyen bővítmények vannak bekapcsolva, vagy nem túl bonyolult-e a sablonod a céljaidhoz képest.

Előfordulhat, hogy a weboldalad számára tényleg olyan sok memóriára van szükség, amennyit az aktuális tárhelyed már nem biztosít. A legtöbb szolgáltató azonban többféle csomagot kínál, így érdeklődd meg, hogy van-e lehetőség nagyobb csomag vásárlására. Ez magasabb árat jelenthet, cserébe viszont több memóriát is kapsz.

Ha pedig a weboldalad már kinőtte a szolgáltató összes csomagját, akkor ideje elgondolkodnod egy saját webszerver üzembe állításán, mely már csak a te weboldaladat fogja kiszolgálni! 🙂

Császár Viktor

 

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Katt a képre részletekért

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Wpsuli Sybell
Sybell tárhely szolgáltatás
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence

Oszd meg te is!

A wpSuli alapja egymás támogatása. Lehet egyik ismerősöd pont most szeretne saját honlapot építeni, de kell neki egy segítő kéz…legyél Te ez a támogatás egy megosztással!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email