Én már nem hiszek a PageSpeed Insightsnak

A PageSpeed Insights egyszerűen nem veszi figyelembe az elemzés során, hogy WordPress oldalt néz. (Persze, nem is várhatjuk el egy automata szoftvertől, hogy tudjon ilyesmit… vagy mégis? Speciel én tudok olyan ingyenes webes elemzőszoftverről, amely pontosan tudja, mit csinál. A Sucuri Sitecheckre gondolok.)

Máris elmagyarázom, miért ad fals eredményeket a PageSpeed Insights a WordPress alapú oldalak esetében.

Indítsd el a PageSpeed Insights elemzését, írd be a domain-nevedet, katt a kék Elemzés gombra, és kis várakozás után megkapod az eredményeket. Tíz esetből kilenc és félszer a PageSpeed Insights az alábbi optimalizációkat javasolja:

 • Optimalizálja a képeket
 • Engedélyezze a tömörítést
 • A megjelenítést gátló JavaScript és CSS kizárása a hajtás feletti tartalomban
 • A szerver válaszidejének csökkentése
 • Használja ki a böngésző gyorsítótárazását
 • Kicsinyítse le a CSS-t
 • Rangsorolja a látható tartalmat
 • JavaScript csökkentése
 • HTML lekicsinyítése

WordPress oldalak esetében ezek nagy része azért értelmetlen, mert a használt sablon olyan, amilyen, és a sablont kellene teljesen átprogramozni ezen javaslatok megvalósításához.

Persze amit az adminból állítani lehet, azon elgondolkodhatsz. Például ha nagy fejlécképet használsz, az látványos ugyan, de sem a betöltődési sebesség, sem a felhasználói élmény (le kell tekerni a tartalomhoz) szempontjából nem kedvező.

Viszont ami a többit illeti: a WordPress sablonokat többnyire (legalábbis a jó minőségűeket) nagyon hozzáértő, profi szakemberek készítik, akik a fenti elveket maximálisan figyelembe veszik. Minden, amit a PageSpeed Insights a JavaScriptről, a CSS-ről, a HTML-ről, a tartalom rangsorolásáról és a tömörítésről ír, azt a sablon már mind tudja és csinálja, további eredményt ezzel nem lehet elérni. Ha lehetne, akkor a sablon készítője úgy írta volna meg. A böngésző gyorsítótárazását is kihasználja a sablon, amennyire tudja.

A szerver válaszidejének csökkentése pedig nem Rajtad múlik, hanem a tárhelyszolgáltatódon. Minél jobb (értsd: drágább) tárhelyszolgáltatást vásárolsz, annál nagyobb az esély, hogy a szerver válaszideje az ideális 200 ms felé közelít, és nem 1,3 sec lesz, mint átlagos esetben. A futtatókörnyezetre, az adatbáziskezelésre, a szerveren lévő függvénykönyvtárak elérési sebességére és hasonló faktorokra Neked nincs ráhatásod.

Utánanézhetsz azonban annak, hogy hányas verziójú PHP fut a tárhelyeden. Az 5.3 már elavult, a WordPress egyáltalán nem támogatja, sok WP modul már nem is működik 5.6 alatt. Az 5.6 is kifutóban van, ugyan 2018-ig még van támogatása, de a WordPress hivatalos oldala szerint már most 7.0 a minimum követelmény, és valójában a 7.1.8 a jelenlegi legfrissebb verzió. A 7-es PHP kb tízszer gyorsabb, mint az 5-ös sorozat volt. (A 6-ost nem véletlenül hagytam ki – azt átugrották.)

Tehát ha a PHP nem 7-es, akkor át kell állít(t)a(t)ni. Hogyan állapíthatod meg, hogy hányas PHP fut a tárhelyeden? Kétféleképpen: vagy látható a tárhelyed admin felületén (cPanel vagy hasonló) (és ha mázlid van, akkor ott át is lehet állítani), vagy feltehetsz egy kis lekérdező programocskát a tárhelyedre, és az megmutatja a PHP verziót meg az összes többi PHP beállítást is.

Ezt a kis lekérdező programocskát ide kattintva tudod letölteni. (Ha simán rákattintsz, akkor lejátssza, úgyhogy a jobb egérgomb -> Mentés másként módszert válaszd.)

Használata:

 1. töltsd fel a tárhelyed gyökerébe (ahová a domained mutat – ez sokszor a public_html mappa),
 2. indítsd el a böngésződet,
 3. írd be a címsorba, hogy http://domainneved.hu/phpinfo.php és nyomj Entert.
  (nyilván a domainneved helyére az igazit írd 🙂 )

FRISSÍTÉS Németh Csaba hozzászólása alapján (és teljesen igaza van): miután megnézted, amit akartál, töröld a phpinfo.php fájlt a tárhelyedről, biztonsági okok miatt.

Amiket még megtehetsz:

 • Ha nincs bekapcsolva cache bővítmény a weboldaladon, akkor érdemes bekapcsolni. Javaslatom: WP Super Cache vagy W3 Total Cache.
 • Ha nincs bekapcsolva képtömörítő bővítmény a weboldaladon, érdemes bekapcsolni és tömöríteni a már fent lévő képeket a Média menüpontban – a továbbiakat feltöltéskor automatikusan tömöríti majd a bővítmény. Javaslatom: WP Smush.
 • Esetleg érdemes a domaint átvezetni a CloudFlare-en, az is szokott rajta gyorsítani.

A fentieken kívül az égvilágon semmit nem lehet tenni az én tudásom és tapasztalataim szerint (amelyet sok kollégámé is megerősít).

Még egy gondolat: ha a design miatt ragaszkodsz a divatos, nagy fejlécképhez, akkor érdemes megfontolni, hogy legalább mobilon ne legyen bekapcsolva, ha ez megoldható. Manapság úgyis egyre inkább a “designtalan” weboldalak világa felé haladunk – akár tetszik ez, akár nem, egyre többen bóklásznak a neten mobil eszközökkel, és egyre kevésbé van türelmük kivárni a csilivili weboldalak betöltődését.

Ha van még ötleted, hogy hogyan lehet gyorsítani a WordPress alapú weboldalakat, ne tartsd magadban! Várom meglátásaidat, tapasztalataidat a hozzászólások között.

 

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Katt a képre részletekért

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Wpsuli Sybell
Sybell tárhely szolgáltatás
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence

Oszd meg te is!

A wpSuli alapja egymás támogatása. Lehet egyik ismerősöd pont most szeretne saját honlapot építeni, de kell neki egy segítő kéz…legyél Te ez a támogatás egy megosztással!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email