Saját menük létrehozása

Korábban már írtam arról, hogy a WordPressben a kategóriákból illetve a statikus oldalakból lehet a legegyszerűbben menüt létrehozni, ezeket a legtöbb sablon magától meg is teszi. Saját menük létrehozására is van azonban lehetőség, mégpedig kétféleképpen: egy html widget segítségével, vagy legújabban – a 3.0 verzió megjelenése óta – a Menük funkcióval is.

Néha szoktak olyat kérdezni tőlem, hogy hogyan lehetne elérni azt, hogy például az oldalsávban állandóan legyen kint egy bejegyzés címe, vagy szeretne a megrendelő egy olyan menüt, amelyben például a munkái vannak felsorolva, és ezek egy-egy bejegyzésben lesznek, de erre nem jó a “Legfrissebb bejegyzések” widget, hiszen lesznek majd újabbak, és akkor a régiek eltűnnek.

Az ehhez hasonló kérésekre az a válasz, hogy bárhová el lehet helyezni egy linket, amely például egy kiemelni kívánt bejegyzésre mutathat. Ha a sablonod oldalsávját használod, a kellő helyre beírhatod azt a html sort, amely a feladatot végrehajtja; ha pedig az oldalsávod saját widgetekből áll, akkor egy Szöveg (Tetszőleges szöveg vagy html) típusú widgetet használhatsz erre a célra.

Mindkét esetben azt kell tudnod, hogy hogy néz ki egy link kódja. Erre a megfelelő html parancs az <a href>, amelyet a következőképpen kell használnod:

<a href=”http://www.domainnev.hu/kategorianeve/bejegyzes-cime“>Link szövege</a>

A pirossal írt részek a html kód részei, a zölddel jelzett az adott cél teljes címe, a kék pedig az, ami az oldalon meg fog jelenni. Akármennyi ilyen sort beírhatsz egymás alá, ezáltal máris létrehoztál egy saját menüt.

A WordPress 3.0 verziójának egyik újdonsága, hogy a saját menü létrehozására egy egyszerűbb módszert is kínál, mégpedig – és ez benne a legjobb – úgy, hogy a menüben gond nélkül keverheted a kategóriákat, az oldalakat és a saját linkeket. Ehhez már csak egy olyan sablon kell, amely támogatja a menüket.

Sajnos ugyanis a korábban használt sablonok ezt még nem tudják, hiszen amikor készültek, ez a funkció még nem létezett. Ha tehát ki akarod használni a saját menük könnyebbségét, olyan sablont kell választanod, amely kompatibilis a 3.0 verzióval – például a TwentyTen nevűt, amely a 3.0 verzió telepítőcsomagjában is megvan.

Frissítés: A régebbi sablonok is képesek kezelni az új Menük-funkciót, ha beillesztesz a kódba néhány php sort. Olvasd el erről Kiss Viktor (Milu Design) bejegyzését!

Ha viszont a TwentyTen-t használod, vagy más, új sablont, akkor a Menükre kattintva az alábbi ablak fogad:

Saját menük létrehozása

Először el kell nevezned valaminek az új menüt, majd a bal oldali ablakokban ki kell jelölnöd, hogy mely elemeket akarod beletenni a menübe. Látható, hogy választhatod akármelyik statikus oldalt, akármelyik kategóriát, és saját linkeket is megadhatsz. (A Főoldal csak akkor jelenik meg a listában, ha az Összes megjelenítése feliratra rákattintasz.) Válassz ki néhány elemet, és ne felejts el a Menü mentése gombra kattintani!

Saját menük létrehozása

A módszer szépséghibája, hogy egyszerre csak egy menü lehet ott, ahol eddig az alapértelmezett menü volt (jelen esetben a fejléckép alatti fekete sávban), tehát ha továbbra is szeretnéd látni az összes oldalt vagy kategóriát, és a saját menüdet is, akkor ezután is keverned kell a módszereket, de ne legyünk telhetetlenek. Van, akinek az egyik megoldás lesz jó, és van, akinek a másik. A fenti menü így fog kinézni az oldalon:

Saját menü létrehozása

Természetesen az oldalsávba továbbra is elhelyezheted a saját widgetjeidet, például az Oldalak vagy a Kategóriák felsorolását, és akkor már rendben is van minden – a káposzta is jóllakik, meg a kecske is megmarad 🙂

Frissítés: Megjelent a WordPress 3.0.1 karbantartó-csomag. Ha ezt telepíted, most már régebbi sablonnal is tudsz Menüt létrehozni, a különbség csak annyi, hogy a menü létrehozása után azt csak az oldalsávba tudod beilleszteni, egy “Egyedi Menü” nevű widget segítségével .

Hozzáteszem még, hogy a régebbi sablonok fejlesztői sorban adják ki a frissítéseket, így egyre több sablon tudja már helyesen kezelni az új Menüket, sőt, a legtöbb már két külön menüt is engedélyez. Amikor sablont választasz, keresd a “kompatibilis a 3.0 menükkel” jelzést, akkor biztosan jót fogsz választani.

További jó pancsolást!

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Katt a képre részletekért

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Wpsuli Sybell
Sybell tárhely szolgáltatás
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence

Oszd meg te is!

A wpSuli alapja egymás támogatása. Lehet egyik ismerősöd pont most szeretne saját honlapot építeni, de kell neki egy segítő kéz…legyél Te ez a támogatás egy megosztással!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email