Táblázat készítése WordPressben

Időnként felmerül az igény, hogy bizonyos tartalmakat csinosabb lenne táblázatban elhelyezni egy WordPress oldalon. A táblázat készítése html-ben sem bonyolult, mindössze néhány kódot kell megjegyezned hozzá, és annyira logikus, hogy elrontani is nehéz – de ha szerkeszteni is akarod a táblázatodat, akkor jobb, ha egy okos bővítményt használsz erre a célra.

Ez az okos bővítmény nem más, mint a WP-Table Reloaded, amelyet ide kattintva tölthetsz le. Telepítés és bekapcsolás után némileg szokatlan módon az Eszközök menüpont alá költözik be egy saját menüponttal, erre kattintva láthatod, hogy három lehetőség áll előtted: létrehozhatsz (Add New Table), importálhatsz (Import a Tablevagy exportálhatsz (Export a Table) táblázatot, illetve néhány opciót is beállíthatsz, de alapesetben legjobb, ha úgy hagyod őket, ahogy vannak.

A táblázat elkészítése igen egyszerű: adsz neki egy nevet (Table Name) és egy leírást (Description) – utóbbi nem kötelező; majd megmondod, hogy hány sorból (Number of Rows) és hány oszlopból (Number of Columns) álljon a táblázat.

Ezután megjelenik egy kényelmes felület, teljesen egyértelmű akkor is, ha nem értesz angolul – feltöltöd a táblázatodat tartalommal és elmented az Update Changes feliratú gombra kattintva. Számos lehetőség áll előtted, ha menet közben rájössz, hogy változtatnod kell a táblázatodon: beszúrhatsz és törölhetsz sorokat illetve oszlopokat, megváltoztathatod a sorrendjüket, sőt, sorba is rendezheted a táblázatod elemeit valamelyik oszlop adatai alapján növekvő vagy csökkenő sorrendben. A kedvencem: egyszerűen alkalmazhatod a html kód rowspan illetve colspan utasításait, azaz egyesíthetsz cellákat függőlegesen vagy vízszintesen is. Teljes kiszolgálás.

 

WP-Table Reloaded

 

Amikor készen vagy a táblázatoddal, és be akarod illeszteni egy bejegyzésbe vagy oldalba, akkor a [table id=1 /] kódot kell bemásolnod a megfelelő helyre (természetesen az ID-szám táblázatonként változik).

Azért ne csak dicshimnuszokat zengjek erről a valóban nagyon hasznos és okos bővítményről: meglehetősen makacs bővítmény is egyben, nem kifejezetten “kaméleon”, azaz nem veszi fel a sablonod kinézetét: van neki saját stílusa, és ettől nehéz eltántorítani, bele kell túrnod hozzá a css fájljába. De ez legyen a legnagyobb hibája: azért még mindig százszor egyszerűbb így létrehozni egy táblázatot, mint html-ben molyolni. (Megjegyzem, én inkább html-ben molyolok, de ez az én bajom 🙂 )

 

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Katt a képre részletekért

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Wpsuli Sybell
Sybell tárhely szolgáltatás
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence

Oszd meg te is!

A wpSuli alapja egymás támogatása. Lehet egyik ismerősöd pont most szeretne saját honlapot építeni, de kell neki egy segítő kéz…legyél Te ez a támogatás egy megosztással!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email