Tapasztalatok az új, 3.9-es verzióról

Ma éppen egyhetes a kis Smith, azaz a WordPress 3.9-es új verziója. Felesleges lenne leírnom azt, amit frissítés után a köszöntő képernyőn láthatsz (ezt amúgy is megtette már a WP Magyarország csapata ebben a cikkben), inkább írom a magam és az ismerőseim, ügyfeleim, tanítványaim eddigi saját tapasztalatait.

Ahogyan mostanában megszokhattad, a biztonsági és hibajavító frissítések (3.8.1, 3.8.2, 3.8.3) maguktól megtörténtek (és erről e-mail értesítést is kaptál), ez viszont most nagyverzió-váltás, úgyhogy Neked magadnak kell frissítened. Természetesen, mielőtt ezt megteszed, készíts biztonsági mentést.

Az egyik újdonság, hogy a bejegyzésszerkesztőből eltűnt a “Beillesztés Wordből” gomb – mostantól nem kell a kosz kódokat takarítanunk, a szerkesztő ezt megoldja helyettünk. Én azért továbbra is azt javaslom, hogy az előre megírt szövegeket inkább text módban illeszd be, és helyben szerkeszd meg. (Nem kötelező ezt elfogadnod, de én így csinálom… 🙂 )

A másik fontos változás a képek kezelése. Szerintük könnyebb lett, szerintem nehezebb… Az mondjuk valóban jó, hogy a képek ezentúl nem lesznek automatikusan linkek (saját magukra mutatva, ugyanabban az ablakban, ami csak azt eredményezte, hogy aki véletlenül rákattintott egy képre, az utána azzal a mozdulattal be is csukta az egész weboldalt…), mostantól alapértelmezetten “egyik sem” a hivatkozás, azaz a kép nem kattintható.

Feltöltés után szerkesztheted is a képeket: le lehet vágni a szélüket, forgatni és tükrözni is lehet őket. Viszont sajnos nincs többé vízszintes és függőleges távolság, azaz nem lehet margókat beállítani a képeknek (csak kézzel, kóddal, html nézetbe kapcsolva). Remélem, a helyzet nem végleges, és hamarosan kijavítják ezt. Szerintem szükségünk van a margókra.

Ha több képet szeretnél feltölteni, csinosan rendezve, akkor a Galéria létrehozása lehetőséget kell választanod a Média hozzáadása funkcióban; újdonság, hogy mostantól nem egy szürke négyszög jelenik meg a képek helyén, hanem úgy látod a képeket, mint a valóságban is, az oldal külsején, azaz egymás mellett. Van Galéria szerkesztése funkció is, a képek sorrendjét egyszerű “húzd és vidd” módszerrel megváltoztathatod.

Állítólag már sokan várták a beépített zene és videó lejátszási listákat (bár voltak rá bővítmények), most mindenesetre elkészült ez a fejlesztés, és egészen csinosan néz ki.

Ha szoktad a Megjelenés -> Testreszabás funkciót használni (azaz hogy a sablont először előnézetben testreszabod, csak azután kapcsolod be), akkor örülhetsz annak, hogy mostantól a widgeteket is megnézheted és szerkesztheted itt.

Nagyjából ennyi – ha szeretnéd mindezt színes-szagos verzióban is látni, nézd meg a hivatalos videót:

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Katt a képre részletekért

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Wpsuli Sybell
Sybell tárhely szolgáltatás
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence

Oszd meg te is!

A wpSuli alapja egymás támogatása. Lehet egyik ismerősöd pont most szeretne saját honlapot építeni, de kell neki egy segítő kéz…legyél Te ez a támogatás egy megosztással!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email