Teszteltük a Mikulás-kiadást – WordPress 4.7

Ezúttal nem a leggyorsabb akartam lenni, hanem a legalaposabb – végigpróbáltam a WordPress legújabb verziójának érdekességeit, hogy első kézből származó tapasztalatokat adhassak át Neked.

Ahogyan ígérték, december 6-ára pontosan megérkezett a WordPress legújabb, a hagyományok szerint egy legendás jazz-énekesnőről, Sarah “Sassy” Vaughanról elnevezett verziója, és a magyar fordításra is csak egyetlen napot kellett várni. A szokásos videó végigszalad az újdonságokon.


(És ahogyan írom ezt a bejegyzést, rögtön itt az első újdonság: a bejegyzésszerkesztőben nincs többé lehetőség sorkizárt bekezdésre 🙂 Eddig is sokan mondták, hogy a weben ezt nem nagyon kellene, de én ragaszkodtam hozzá. Nos, ezentúl kénytelen leszek behódolni. Legfeljebb a css-ben írhatom felül ezt a zsarnoki döntést 🙂 )

Egy vadonatúj telepítésen kezdtem el kipróbálni, amit a videóban láttam, így sikerült felfedeznem azt, amit Te nem fogsz látni, ha csak frissítesz: telepítéskor eggyel kevesebb lépés van, nem kell belépni a Vezérlőpultba, hanem amint megadtad a felhasználónevedet és a jelszavadat, már bent is vagy. (Bocs, ha ez már korábbi történet – én egy jó ideje csak frissítek, nem telepítek újat, így ez csak mostanra jutott el hozzám 🙂 )

A következő, ami feltűnt (ez tényleg új), hogy a saját adatlapodon is választhatsz nyelvet, nem lesz feltétlenül ugyanolyan nyelvű a Vezérlőpultod, mint a Beállítások menüpontban megadott nyelv. Így (ha több szerződ van) mindenki azon a nyelven nézi az admin felületét, amelyiken akarja. (Persze telepíteni kell az összes olyan nyelvet, amelyet választhatóvá akarsz tenni.)

De a nyalánkságok csak most következnek.

Új alapsablon készült, a TwentySeventeen, amely igazodik a divathoz: nagy fejléckép, amelybe akár videót is tehetsz, és néhány kattintással page builder nélkül is page builderes kinézetű kezdőlapot varázsolhatsz a normál blog oldalad helyére.

(Az alábbi képek mind nagyíthatóak kattintással, és új ablakban nyílnak meg.)

A varázslatokat a Megjelenés -> Testreszabás menüpontban éred el.

Alapesetben a szokásos Helló Világgal kezdődik a honlapod:

Ha a Statikus oldal sorban beállítasz kezdőlapnak egy oldalt (a legfrissebb bejegyzések helyett), akkor ez átváltozik egy “sávos” oldallá (mint ha page builderrel készítetted volna), ahol minden szekciót külön tudsz szerkeszteni – igazából mindegyik egy külön oldal, de a kezdőlapon egymás alá kerülnek, közöttük parallax hatású képekkel, amelyeket az adott oldalnál Kiemelt képként adhatsz meg.

Ezt a szekciós elrendezést egyébként “üres lappal” is kezdheted, tehát nem kell az előre elkészített tartalommal dolgoznod. Először ki kell választanod, hogy melyik létező oldal legyen a Kezdőlapod – és itt jön a kedvencem, egy nagyon kényelmes megoldás: ha ez az oldal még nem létezik, akkor itt helyben létrehozhatod, nem kell ezért kimenned az Oldalak menüpontba!

Persze tartalom ilyenkor még nincs rajta, de még ehhez sem kell elhagynod a Testreszabást – itt helyben hozzáadhatod, akár nulláról indulva, hogy melyik sávban milyen tartalom jelenjen meg. (Minden, amin kék ceruza ikont látsz, itt helyben szerkeszthető.)

A TwentySeventeen előzékenyen előkészít Neked két menüt és néhány widgetet is, amelyeket természetesen szintén itt helyben szerkeszthetsz. A közösségi hivatkozásokhoz helyes kis kör alakú, tejeskávé színű ikonok is járnak.

Itt jön a legnagyobb kedvencem (főleg, hogy ez nemcsak a TwentySeventeennel, hanem minden sablon esetében működik): a menüpontokat sem kell előre legyártanod, itt helyben létrehozhatod őket, ha még nem léteznek. Erre már régóta vágytam!

A widgeteket a szokásos mód mellett szintén szerkesztheted innen a Testreszabásból (Shift + kattintással, ahogy a “buborék” írja, vagy a ceruza ikonra kattintva):

Természetesen működik a Megjelenés -> Menük és a Megjelenés -> Widgetek menüpont is, ugyanúgy, mint eddig, tehát ha a régi módon szeretnéd ezeket szerkeszteni, megteheted. Ha viszont éppen ott vagy, és látni szeretnéd élőben, mit csinálsz, akkor egy pillanat alatt átválthatsz: csak kattints az “Élő előnézet kezelése” gombra.

Ezzel megint a Testreszabásba kerülsz, és ha nem ezeket a widgeteket akarod, akkor szintén itt helyben módosíthatod: kitörölheted őket, és helyettük vagy melléjük berakhatsz minden elérhető widgetet.

Végül pedig még egy hasznos dolog: ha mindenáron át akarod szabni a sablonod kinézetét, most már nagyon egyszerűen megteheted, hiszen készen kapsz egy Custom CSS felületet, ahol hozzáadhatod a saját stílus-definícióidat.

Ezek voltak tehát a látványos újdonságok. Azért történtek érdekességek “a motorháztető alatt” is, ezeket csak felsorolom gyorsan:

  • ez még nem igazán az, mert látszik kívülről is: a Médiatárban mostantól a pdf-eknek is van bélyegkép előnézetük;
  • az oldal-sablonokon (page template) kívül most már saját bejegyzéssablonokat is készíthetsz és használhatsz;
  • a sablonkészítők számára fejlesztették azokat a funkciókat, hurkokat, amelyekkel könnyebben kapcsolódhatnak a motorhoz;
  • a bővítményfejlesztők pedig annak fognak örülni, hogy új API végpontok készültek a bejegyzésekhez, a hozzászólásokhoz, a kifejezésekhez, a felhasználókhoz, a metához és a beállításokhoz.

Javaslom tehát, hogy frissíts (előtte ugye elvégzed a teljes mentést?), és élvezd a tartalmaid szerkesztésében az új, kényelmes lehetőségeket!

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Katt a képre részletekért

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Wpsuli Sybell
Sybell tárhely szolgáltatás
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence

Oszd meg te is!

A wpSuli alapja egymás támogatása. Lehet egyik ismerősöd pont most szeretne saját honlapot építeni, de kell neki egy segítő kéz…legyél Te ez a támogatás egy megosztással!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email