Egy újabb csokor kérdés és válasz

 

Az elmúlt hetekben ismét sok kérdés érkezett e-mailben, amelyek közül több a köz (azaz a Ti 🙂 ) érdeklődésetekre is számot tarthat. Ezeket összegyűjtve most itt is megválaszolom, és utána ismét várom blogolvasóim kérdéseit.

 

“Amikor beállítottam a Közvetlen linkeknél, a saját szerkezetnél, hogy én milyen linkeket szeretnék, ezt a hibaüzenetet kaptam: Ha a .htaccess fájlhoz a WordPress-nek lenne írási joga, akkor a változtatások automatikusan megtörténtek volna. De nincs, ezért ezeket a mod_rewrite szabályokat az adminisztrátornak kell a .htaccess fájlba másolni. Klikk a mezőbe, és a CTRL + a billentyűkkel kijelölhető az egész. Ha tudnám, hol keressem azt a fájlt, akkor nem lenne gond, viszont nem tudom. 🙂 Ebben szeretném a segítséged kérni.”

Készíts egy új Jegyzettömb fájlt, másold be azokat a sorokat, amelyeket a WordPress írt, majd mentsd el a fájlt .htaccess néven. Tehát semmi pont htaccess néven, érted? A pont előtt ne legyen semmi! Figyelj oda, nehogy .txt is mögötte legyen (a Jegyzettömb magától mögé teszi, ezt ki kell törölni). Utána FTP-vel másold fel ezt a fájlt a WordPress könyvtárába, és már kész is vagy. Ezután beállíthatod a Közvetlen linkeket.

 

“Készítettem egy bejegyzést, azonban hiba volt benne, mert a kódot Dreamveaver-ben készítettem és CSS-ben formáztam is. Mire rájöttem, hol a hiba, és elkészítettem a végleges bejegyzést, addigra az már az 5. változat volt, és előtte minden hibásat töröltem. Így most a bejegyzés linkje úgy néz ki, hogy a neve mögött van egy kötőjel és egy 5-ös szám: domainneve.hu/bejegyzes-cime-5/ Nem tudom, te találkoztál-e hasonló jelenséggel. Összességében nem egy hű de borzalmas dolog, csak valahogy mégis zavaró ott az a szám, mert azt sugallja, mintha ehhez a bejegyzéshez tartozna még másik 4 is. Van valami mód arra, hogy ezt a verziószámot el lehessen tüntetni a post nevéből? A megérzésem az, hogy valami egyszerű megoldás van rá, és nem az adatbázisban kell turkálni hozzá.”

A bejegyzés szerkesztőfelületén legfelül látod a bejegyzés linkjét. Egy része sárga – ezt meg tudod változtatni, ha a mellette lévő Szerkesztés gombra kattintasz. Töröld ki belőle a zavaró -5 részt, majd mentsd el, és onnantól jó lesz.

 

“Amikor egy új sablont akartam letölteni, kaptam egy hibaüzenetet, hogy a fájl nem hozható létre, és még ezt is kiírta: Warning: touch() [function.touch]: SAFE MODE Restriction in effect. Ha bármilyen sablont vagy plugint akarok a Vezérlőpultról telepíteni, akkor is ez van, és ha a Szerkesztőben meg akarok változtatni valamit, nem tudom elmenteni a változtatásokat. Mi lehet a baj?”

A tárhelyeden be van kapcsolva a PHP Safe üzemmód. Erről már írtam korábban a “Frissítés egy kattintással?!” című cikkben. Ez egy biztonságosabb helyzet, viszont nehézkesebb, mert sok mindent nem lehet a Vezérlőpultról elintézni. (Az első kérdésnél a Közvetlen linkek is ugyanezért nem volt módosítható.)

 

“Olyan problémám van, hogy a bejegyzésem mellé odaírja, ki készítette, mikor stb. Nem szeretném, hogy ott legyen. Esetleg van-e olyan sablon ötleted, amit fel tudnék használni rá.”

Ezt csak úgy tudod megoldani, hogy kézzel kiszeded a sablon kódjából. Minden ilyen részlet egy <div> és egy </div> között van, erre figyelj. Mielőtt bármit csinálsz, mentsd el az eredetit, hogy ha elrontod, vissza tudd tölteni a jót. Legjobb, ha egy html-editort használsz. A következő fájlokban keress: index.php, single.php, page.php, archives.php, esetleg searchresults.php.

 

“Az egyik barátom ezt kapta a szolgáltatójától: A tárhelyen lévő WordPress oldal miatt keresném. A szerveren az oldal RSS funkciója jelentős terhelést okoz, valami vagy nincs jól beállítva vagy nem tudom. Kérem, ha nem használja, kapcsolja ki, mert a szerveren emiatt túlterhelés volt délelőtt is és most este is.”

Egy ügyfelem ugyanebbe a problémába futott bele, végül kiderült, hogy hibás volt a sablonja, az okozta ezt. Sajnos nincs más megoldás, le kell cserélni a sablont egy olyanra, amely nem terheli túl a szervert az RSS-sel, vagy ki kell kapcsolni az RSS lehetőséget.

 

“Ha megnyitod a weboldalamat, akkor láthatod, hogy jobboldalt a keresés mező alatt van egy olyan szöveges rész, hogy Partnereink, amiben egy kép mozog. Ez eddig jó, de ha átmegyek az oldalon egy másik oldalra (bárhová), akkor csak a helye marad meg, de nem mozog benne a kép, tehát az a rész üres. Miért csak a főoldalon van benne tartalom? Úgy szeretném, hogy minden oldalon ugyanúgy ott mozogjon benne a kép.”

A Közvetlen linkek szerkezete úgy van beállítva, hogy minden oldalnak az a linkje, hogy domainneve.hu/oldal-neve, de az aloldalaké az, hogy domainneve.hu/oldal-neve/aloldal-neve, azaz mintha alkönyvtárban lenne, a kép címzése viszont relatív, azaz a jelenlegi helyhez képest van címezve. A megoldás tehát az, hogy a kép linkjét abszolútra kell cserélni, tehát a valódi elérési útvonalát kell direktben megadni az oldalsávban, és akkor látni fogja az aloldalakról is.

 

“Van-e olyan bővítmény, amellyel űrlapokat lehet készíteni? Gondolok itt a Kapcsolat menüpontra, vagy mondjuk egy megrendelő oldalhoz egy adatfelvevő részre?”

Léteznek olyan bővítmények a WordPresshez, amelyek segítségével különböző adatokat lehet bekérni a felhasználóktól. Az egyik legegyszerűbb ilyen eszköz a Contact Form 7, amely eredetileg egy Kapcsolat űrlap, de szabadon változtathatóak a beviteli mezőkhöz tartozó kérdések, és akármennyi különböző űrlap meghatározható. Előnye az egyszerű működtetés, hátránya az, hogy a bevitt adatokat nem teszi be adatbázisba, viszont kezdetnek megfelel, amíg naponta néhány ilyen kitöltésnél nincs több.
 
Én a megrendelések kezelésére is a Silihost Autoresponder nevű hírlevélszoftvert használom, ez tökéletes erre a funkcióra, és gond nélkül beépíthető a WordPress alapú weboldalakba, ahogy az ezen az oldalon is jól látható. Ugyanígy nyugodtan használhatóak más külső levelezőszoftverek is, mert mindegyik készít egy html-kódot az űrlapjához, amely akár oldalként, akár bejegyzésként felvihető a WordPress rendszerébe, ha a Szerkesztőben átkapcsolunk Vizuálisból HTML-üzemmódba.

 

“A WordPressben hogyan lehet úgy oldalt készíteni, hogy ne kerüljön be a menüpontok közé?”

Van egy plugin, Exclude Pages a neve (innen töltheted le), ez betesz egy választási lehetőséget az oldal szerkesztőjébe, hogy benne legyen-e az oldal a menüben (alapesetben be van pipálva, hogy legyen benne), ha kiveszed a pipát, nem fog megjelenni.
VAGY
Ha a wp_list_pages függvénynek be van állítva a depth=1 változója, azaz csak egy szint mélységig jeleníti meg az oldalakat, akkor az aloldalak nem fognak megjelenni a menüben.

 

“Hiába állítom be az oldalak sorrendjét kézzel, vagy a pagemash-el, a vízszintes menüben a nyitó lap után ABC sorrendben jelennek meg a menüpontok. Mi lehet a probléma? Egy Artisteer-el készített sablont használok.”

Az Artisteer nem a szokásos <?php wp_list_pages; ?> parancsot használja az oldalak kilistázására, hanem a saját <?php echo $menu_items; ?> parancsát. Kipróbáltam azt, hogy ezt a parancsot helyettesítettem az előbbivel, a wp_list_pages-szel, és akkor szépen a helyes sorrendben jelentek meg az oldalak – csak éppen nem volt keretük, hanem egyszerűen csak fel voltak sorolva egymás mellett. Úgyhogy nem idegesítettem magam tovább, hanem (ha már az Artisteer menüt akar), egyszerűen létrehoztam egy menüt az oldalaidból a megadott sorrendben.

“Egy baj van csak: innentől ha új oldalt hozunk létre, az nem jelenik meg a menüben. Mennyire egyszerűen tanulható meg az általad eszközölt menükészítés?”

Borzasztó egyszerű. Vezérlőpult -> Megjelenés -> Menük -> ki kell jelölni a menüben feltüntetni kívánt oldalakat, kategóriákat, linkeket akár vegyesen és katt a Hozzáadás a menühöz gombra. Utána meg lehet fogni a menüelemeket és ide-oda mozgatni. Almenüpontok is lehetnek, ha egy kicsit jobbra mozgatod őket, és akkor lenyílóak lesznek, ha a sablon azt támogatja. Utána nem elfelejteni elmenteni a változtatásokat! 🙂 Lásd a “Saját menük létrehozása” bejegyzésemet is.

 

Nos, ennyi fért a keretbe mára. Remélem, a hasznotokra lesz!

 

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Wpsuli Sybell
Sybell tárhely szolgáltatás
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence

Oszd meg te is!

A wpSuli alapja egymás támogatása. Lehet egyik ismerősöd pont most szeretne saját honlapot építeni, de kell neki egy segítő kéz…legyél Te ez a támogatás egy megosztással!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email