WordPress 4.9 – újabb kényelmi funkciók

Korán jött idén az új verzió, hiszen a 2008-as (2.7) óta mindig decemberben adták ki az év végi nagyfrissítést. Folytatódik a hagyomány, hogy a kiadást egy jazz-zenészről nevezik el: jelen esetben ez Billy Tipton – és nem tehetek róla, de némi “divatosságot” érzek ebben a választásban, hiszen (bár Tipton valóban jelentős zenész volt a harmincas évek második felétől, több, mint három évtizeden át) igazából ennél érdekesebb benne az, hogy hogyan élt, és hogyan derült ki a titka. No de ez itt nem a bulvár, úgyhogy ugorjunk inkább a WordPress újdonságaira 🙂

Ezt a bejegyzést már a kötelező biztonsági mentés és a frissítés után írom, amellyel nem volt semmi probléma. Viszont olvastam a WordPress Magyarország blogon, hogy amint az már korábban is megtörtént, az új WordPress megint összeakad a Visual Composerrel – így ha azt használod, azt is frissítened kell (az 5.4.3-as vagy újabb verzióra) – vagy ha peched van és már lejárt a fél éves supportod, akkor kénytelen vagy újat vásárolni.

Az első dolog, ami feltűnt írás közben, egy apróság: a bejegyzésszerkesztő ikonjai közül eltűnt a “törött láncszem” ikon, ami tulajdonképpen eddig teljesen logikátlanul volt ott, hiszen miért kellene megszüntetni egy linket, ami nem is létezik… Most már csak “láncszem” ikon van, azaz “Hivatkozás beillesztés/szerkesztés”, a “törött láncszem” ikon pedig csak akkor jelenik meg, ha már beillesztettél egy linket, de akkor sem fent, hanem a linkelt szövegre kattintva, a kis felugró ablakocskában, a szerkesztést jelző ceruza mellett:

Az új funkciókról részletesen ír egyrészt a telepítés után automatikusan megjelenő, amúgy a Vezérlőpult nyitólapján a “Mit lássunk?” rolóval bármikor megnézhető Névjegy oldal, másrészt a WordPress hivatalos oldala és a magyar WordPress fórum is, úgyhogy ezeket nem ismétlem el, csak egyet emelek ki, a kedvencemet.

Ez pedig az, hogy a Testreszabóban (azaz a Megjelenés -> Testreszabás menüpontban) elvégzett módosításokat ezentúl ugyanúgy lehet vázlatba tenni, közzétenni, vagy egy jövőbeli időpontra időzíteni, mint ahogy azt a bejegyzések esetében megszokhattad.

Ami pedig még jobb: mielőtt közzéteszed az új designt, egy ideiglenes linken meg lehet nézni, hogy az új beállításokkal hogy néz ki a weboldal. Sőt, ezt az előnézet linket el is küldheted a munkatársaidnak, vagy bárki másnak, akinek ki szeretnéd kérni a véleményt, még mielőtt élesítenéd. Nagyon kedves ötlet volt ez a fejlesztőktől!

Szintén a kényelmet növeli, hogy a (múltkoriban megújult) Szöveg widgetbe betették a “Média hozzáadása” gombot – most már aztán igazán egy szavunk sem lehet! 🙂

Neked melyik új funkció a kedvenced? Volt valami problémád a frissítés után? Írd meg a hozzászólások között!

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Wpsuli Sybell
Sybell tárhely szolgáltatás
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence

Oszd meg te is!

A wpSuli alapja egymás támogatása. Lehet egyik ismerősöd pont most szeretne saját honlapot építeni, de kell neki egy segítő kéz…legyél Te ez a támogatás egy megosztással!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email