WordPress 6.1 részletesen – ez “A” frissítés amit vártunk!

WordPress 6.1 egy szerintem kimondottan fontos frissítés lesz számunkra. De kire is gondolok? Hétköznapi halandókra kik nem rendelkeznek extra tudással programozáshoz, sem idővel amíg saját témakörükben dolgoznak napi szinten. De azoknak is kik már a React-et ismerik és használják, vagy csak ismerkednek a WordPress codex lényegével és fejlesztésen gondolkoznak mint fő munkakör.

Ez lesz az a frissítés ahol megkapjuk azokat az eszközöket használható formában minden szinten amik már alapnak számítanak a mai világban. Értem itt az építő blokkok stilizálási lehetőségeit, weblapunk különböző részeinek testreszabását extrák nélkül, dinamikus tartalmak megjelenítését és kezelését fizetős eszközök nélkül.

Szerény véleményem szerint ez lesz az alapja sokak vállalkozásának a következő években, hiszen innentől már a fizetős eszközeink javát fokozatosan kidobhatjuk és csak addig kell használni amíg az az 1-2 frissítés megérkezik.

Címkék

Annak érdekében, hogy a dokumentumban meghatározott közönségek alapján könnyebben navigálhass, a következő címkéket használjuk: 

[felhasználó]: végfelhasználói fókusz. 

[téma szerzője]: blokk vagy klasszikus téma szerző. 

[plugin author]: bővítmény szerzője, akár blokkolva, akár más módon.

[webhely adminisztrátora]: ez magában foglalja a „builder” típust. 

Prioritás a WordPress 6.1 frissítésben:

Új alapértelmezett téma 10 stílusváltozattal [felhasználó] [téma szerzője]

Az 5.9 és 6.0 által biztosított alapokra építve, blokktémákkal, stílusvariációkkal stb., a következő alapértelmezett téma a stílusváltozatok mesterkurzusa lesz, amely 10 nagyon egyedi lehetőséget kínál a felhasználók számára. Ezeket a változatokat 38 beadvány közül választották ki, amelyeket a közösség 19 tagja készített 8 különböző országban, így rengeteg egyedi tervezési lehetőséget kínálnak webhelye számára. 

Robusztusabb lista- és idézetblokkok [felhasználó]

Az idézet blokk most lehetővé teszi beágyazott blokkok hozzáadását, ami azt jelenti, hogy az új Lista blokkot hozzáadhatod az új idézet blokkhoz. A Lista blokk belső blokkokat használ, ami azt jelenti, hogy a listaelemek könnyen rendezhetők és behúzhatók a sokkal jobb felhasználói élmény révén.

quote – nested blocks

Továbbfejlesztett konzisztencia és vezérlés tervezési eszközökkel [felhasználó] [téma szerzője]

Már régen emlegettem ezt és ennek szükségességét és most végre eljött az idő egy könnyen használható és egységes élményt biztosító szerkesztőnek. Mér nem 100% mindenhol, de ami számunkra fontos ott minden személyre szabható mostantól.

Mi tartozik ide: typográfia, szinek, margók és belső margók, szegélyek és elrendezés az adott blokkoknál.

A 6.1 esetében nem minden támogatás kerül hozzáadásra, de a prioritások a következők: Tipográfia > Távolság > Elrendezés > Szín > Szegély. Ez a következő elfogadási százalékokat eredményezte:

 • Typography: 85%
 • Spacing: 54%
 • Layout: 52%
 • Color: 65%
 • Border: 14%

Folyékony tipográfia a theme.json segítségével [a téma szerzője]

A 6.1 bevezeti a fluid tipográfia funkció első verzióját, amely lehetővé teszi a sablonkészítők számára, hogy a betűméreteket a nézetablakhoz igazodva határozzák meg. A sablon szerzője a theme.json-on keresztül választja be a funkciót, majd megadja a kimenet kiszámításához szükséges min és max értékeket. Jelenleg egy alapértelmezett képletet használ, de vannak olyan tervek, amelyek lehetővé teszik, hogy a jövőben a témák készítői maguk szabályozhassák ezeket a beállításokat.

Template / Sablon opciók és UX fejlesztések [felhasználó] [téma szerzője]

A 6.1-es kiadásra tervezett fejlesztések közé tartozik a létrehozható új sablonok sokasága, beleértve a régóta vágyott általános egyéni sablonokat a bejegyzésekhez/oldalakhoz a webhelyszerkesztőből, valamint a sablonrészek megtalálását és cseréjét segítő funkciók, a webhely megtekintése az építés során, és a sablonhierarchiára támaszkodva, így nem kell többé minden új sablon esetében a nulláról kezdeni. Itt a teljes lista:

 • “Madártávlat” link a Site Editorban, kényelmesebb áttekintése WordPress weblapunknak
 • Egy “snackbar” megerősítés megjelenítése a sablon létrehozásakor, hogy megerősítse, ha egy sablon elkészült
 • “Fallback” sablon tartalom, hogy ne kelljen nulláról kezdeni

A site editorban végre új template / sablon tipusok is elérhetőek lettek

 • Page template / oldal sablon
 • Post template / egyedi CPT vagy téma specifikus bejegyzés sablon
 • Custom templates bármilyen bejegyzés tipushoz
 • Taxonomy template – bármilyen taxonómia (kategóriák, tagek)

Ne feledd, hogy a WordPress az 5.8-as verzió óta támogatja ezeket a blokksablonokat, ha a fejlesztők manuálisan beépítették őket a sablonjaikba. Ezek a változások azonban lehetővé teszik a felhasználók és a bővítők számára, hogy közvetlenül az új webhelyszerkesztő felületről hozzák létre őket. Ez egy lépéssel közelebb visz minket ahhoz is, hogy összetettebb WordPress-sablonokat építsünk kódírás nélkül.

Template parts / Sablon részek használata klasszikus sablonok esetén is [téma szerzője] [webhely adminisztrátora] [bővítmény szerzője]

A WordPress 6.1-től kezdve a hagyományos WordPress sablonok is használhatnak blokk alapú sablonrészeket. A cél az, hogy a népek úgy fogadhassák el, amire szükségük van, ahogyan készen állnak, méghozzá úgy, hogy a jövőbe mutató módon.

E funkció engedélyezéséhez egy sablonnak meg kell adnia a block-template-parts sablon támogatását. Ezzel a sablonnal, a hozzáadott támogatással egy sablon most már hozzáadhat blokk alapú sablonrészeket úgy, hogy a blokksablont tartalmazó html fájlokat a sablon gyökerén belül a parts könyvtárba helyezi. A funkció engedélyezése után a felhasználók a “Megjelenés” alatt egy új “Sablonrészek” menüt látnak, amely a sablonrészek listáját jeleníti meg. Az összes sablonblokk elérhető onnan, de a környezet eleve korlátozott a blokkos témákhoz képest. A felhasználók például szerkeszthetik a meglévő sablonrészeket, de nem törölhetik vagy hozhatnak létre újakat.

Hogy érzékeltessük, hogyan lehetne ezt a funkciót átvenni, íme néhány példa, hogy a kreativitásunk szárnyaljon:

 • Olyan fejléc sablonrész felajánlása, amely lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy videót vagy képi hátteret állítson be, duotone színeket állítson be, megváltoztassa a fókuszpontot és egyebeket anélkül, hogy megváltoztatná a blokk pozicionálását (navigáció, webhelycím stb.).
 • Lehetőség biztosítása a lábléc egyes részeinek közvetlen szerkesztésére, mint például a hely és a nyitvatartási idő, miközben a szerkezeti blokkokat a dizájn megőrzése érdekében lezártan tartja.
 • Egy nyitottabb fejléc sablonrész hozzáadása, amely lehetővé teszi a blokkok bármilyen mozgatását/eltávolítását/stb., de úgy kurátorkodik, hogy bizonyos tervezési eszközök bizonyos blokkok esetében le vannak tiltva, és alapértelmezett színeket kínál, amelyek megfelelnek a tágabb téma stílusának.

További információért arról, hogyan lehet tovább kurátorkodni az élményt, miközben továbbra is lehetővé teszi a sablonrészek szerkesztésének új képességeit, kérjük, tekintse meg a szerkesztői élmény kurátorkodása kézikönyv oldalát. https://developer.wordpress.org/block-editor/how-to-guides/curating-the-editor-experience/

Intuitív dokumentum-összefoglaló élmény [felhasználó] 

A megújult dokumentumbeállítások élménye javítja az olvashatóságot és az ebből eredő használhatóságot egy tisztább, rendezettebb megjelenítéssel, amely segít abban, hogy könnyebben hozzáférjen a poszttal/oldallal kapcsolatos összes fontos információhoz, beleértve a sablonválasztót és az ütemezőt is. Konkrétan a poszt formátumára, a slugra, a sablonra és a szerzőkre vonatkozó mezők egy vonalba kerültek, és azonos szélességűek. A sablonban a “default template” jelenik meg a “none” helyett, és a Permalink linkre kattintva egy popover nyílik meg a slug szerkesztéséhez. Az eredmény egy letisztultabb, rendezettebb megjelenítés.  

Javított fallback és menükezelés a navigációs blokkal [felhasználó] [téma szerzője]

A navigációs blokk jobb “out of the box” élményének biztosítása érdekében különböző tartalék opciókat vezették be, hogy az a menü, amelyet a legvalószínűbb, hogy használni szeretnél, elérhető legyen. Ez az újonnan bevezetett fallback viselkedés a következőképpen írható le a témafejlesztők számára: Ha a navigációs blokknak vannak belső blokkjai, akkor azokat tiszteletben tartja, és azt jeleníti meg. Ha üres, akkor erre az új fallback viselkedésre támaszkodik. A fallback viselkedés (mind a szerkesztőben, mind az oldal előlapján) a következő:

 • Ha nincsenek blokkmenük vagy klasszikus menük, a blokk az elérhető oldalak listáját jeleníti meg az Oldallista blokk segítségével.
 • A navigációs blokk a legutóbb létrehozott blokkmenü jelenik meg, ha több blokkmenü is létezik.

A legfontosabb változások a következőkben foglalhatók össze:

 • Jobb következetesség.
 • Oldallista mint alapértelmezett visszaesés.
 • A legutóbbi blokkmenü kiválasztása, ha több menü van. 

Ez azt jelenti, hogy egy olyan felhasználó számára, aki egyetlen navigációval rendelkezik a webhely fejlécében, és egyetlen menüvel vagy néhány különböző menüvel rendelkezik, a témaváltás élménye sokkal zökkenőmentesebb lesz, mivel a WordPress automatikusan kiválasztja a legfrissebb menüt, amelyet az új téma által használt navigációs blokkban megjelenít. 

Külön a menüválasztó és kezelőfelület a könnyebb kezelhetőség érdekében átkerült a blokkbeállítások egy külön részébe. Emellett néhány további ikon közül is választhat, hogy jobban személyre szabható legyen a mobil menü. Végül kisebb UI-fejlesztések is helyet kaptak, többek között a hamburger menü nyitó és záró gombjai közötti jobb összhang. 

További elemek a WordPress 6.1 frissítéséhez

Indító mintákat bármilyen poszttípushoz [webhelyadminisztrátor]

A WordPress 6.0-ban bevezetésre került egy API, amely lehetővé teszi, hogy a minták minden alkalommal megjelenjenek egy modalban, amikor a felhasználó új oldalt hoz létre, így ahelyett, hogy a felhasználó a semmiből kezdené a munkát, egy olyan tartalommal indul, amelyből dolgozhat. Ez például azt jelenti, hogy a felhasználó választhat a kapcsolatfelvételi oldal vagy az oldalról szóló oldal mintái közül, majd csak a saját oldalára jellemző adatokat kell kitöltenie. A közösség visszajelzéseinek köszönhetően ez a kiadás kibővíti ezt a funkciót, és lehetővé teszi, hogy ugyanez a modal más poszttípusok esetében is megjelenjen a felhasználó számára. Ha például egy felhasználónak van egy könyv poszttípusa, akkor mostantól a modalban a könyv megjelenítésének különböző módjai jelenhetnek meg a minták alapján (könyvborító balra, leírás jobbra, könyvborító középen, leírás alatta stb.).

Ahhoz, hogy kihasználhasd ennek az új API-nak az előnyeit, amely a jelenlegi élményt táplálja, a core/post-content-et be kell venned a blockTypes-be a mintádhoz, és a postTypes tömbben fel kell venned a postTypes-t, ahol a modált szeretnéd megjeleníteni. Ha a postTypes nincs megadva, a modal csak megjelenik az oldalon.

Ha további információt szeretnél kapni arról, hogy hogyan lehet a szerkesztői élményt tovább ápolni, miközben ezeket a mintákat is beépíted (például lezárás hozzáadása), tekintsd meg a szerkesztői élmény ápolása kézikönyv oldalát. (curating the editor experience handbook)

A blokktéma felfedezési élményének továbbfejlesztései [felhasználó] [téma szerzője]

A növekvő blokkotémák miatt most könnyebb megtalálni és kiértékelni a Te általad választott blokktémát; új szűrők vannak a blokktémákhoz mind a WordPress.org témakönyvtárban, mind a WordPress Megjelenés > Témák lapján. Miközben a wp-admin oldalról keresel, egy súgószöveg elmagyarázza, hogy milyen blokktémák állnak rendelkezésre, így könnyebben választhatsz egy blokktémát és fedezheted fel a benne rejlő lehetőségeket.

Ugyanakkor a blokktémákba sütött minták erejére helyezve a hangsúlyt, a Theme Directory a minták előnézetét jeleníti meg, így még mielőtt kipróbálnál egy témát, jobban eldöntheted, hogy megfelel-e az igényeidnek. 

Tartalomzárolási minták [webhelyadminisztrátor] [téma szerzője]

A minták hatalmának növelése és az élmény összeállításának lehetőségei részeként tartalomzárolást adtak a tárolóblokkokhoz, így a minták zárolásával jobban megőrizhetedi a tervezett megjelenést. Ebben az esetben egy tartalomzárolt minta hozzáadása után a child blokkok mozgatása/eltávolítása zárolva lesz, a nem tartalommal rendelkező gyermekblokkok (tárolók, távtartók, oszlopok stb.) pedig el vannak rejtve a listanézetből, nem kattinthatók rá a vásznon, és teljesen szerkeszthetetlen. Ez több lehetőséget nyit meg a gondozásban. 

A funkció használatához hozzáadhatod a következőket egy csoportblokk jelöléséhez: “templateLock”:”contentOnly”. Vegyed figyelembe, hogy még nincs olyan felhasználói felület, amely más módon szabályozná ezeket a beállításokat. 

Vizuális: videó egy minta feltárásáról tartalomzárral .

Egyesült modális felület és preferenciák fejlesztései [felhasználó]

A beállítások és a különféle módok továbbfejlesztései, beleértve a listanézet alapértelmezés szerinti megnyitásának lehetőségét, az adatbázisba mentett beállítások a folyamatosabb élmény érdekében, függetlenül attól, hogy hogyan jelentkezik be, az „Olvasási idő” opció (az oldalak olvasási idejét becsüli meg , bejegyzések és egyéni bejegyzéstípusok), az új modális kialakítás pedig frissített, világosabb megjelenítést kínál. Összevonva következetesebb és személyre szabottabb élményben lesz része. 

Látványelemek: Ideje elolvasni a képet , listanézet alapértelmezett webhelyszerkesztővel és a bejegyzésszerkesztő

Zárolás alkalmazása az összes belső blokkra [webhely adminisztrátora] [felhasználó]

Ez a kiadás gyorsabb hozzáférést biztosít a blokkzárhoz egy új kapcsolónak köszönhetően, amely lehetővé teszi a kiválasztott zárolási beállítások alkalmazását a tárolóblokkon belüli összes blokkra. Ez az opció a Csoportos, Borító és Oszlop blokkra vonatkozik, lehetővé téve, hogy gyorsan tömegesen alkalmazhasd a módosításokat azokon a blokkokon, amelyeket a legvalószínűbb, hogy a terv/elrendezés alapjainak megadására használsz. 

És még sokminden, de nehéz lenne felsorolni, mert korábbi videókban már meséltem ezekről. Ha már itt tartunk, Te követed a YouTube csatornámat? Nem lenen jó ha lemaradnál az ilyen frissítésekről!