WordPress – tárhely nélkül

Hogy miért jó offline dolgozni egy WordPress oldallal, talán nem kell taglalnom hosszasan, de nézzünk néhány okot, amiért remek megoldásnak mondhatjuk az offline használatot: ha épp most ismerkedsz a rendszerrel, és nem szeretnél mindjárt az elején tárhely bérlésére költeni; vagy ha nincs folyamatos internet kapcsolatod, vagy ahol a nap folyamán a legtöbbet tartózkodsz, nem nyújt internet hozzáférési lehetőséget, pedig te szívesen gyakorolnál; vagy egyszerűen nem szeretnéd, ha bárki emberfia figyelemmel kísérné küzdelmed egy sablon “betörése” során.

Bármi is legyen az ok, tény, hogy nagyon hasznos dolog, és néhány egyszerű lépésben a saját bőrödön is tapasztalhatod a WP-offline nyújtotta lehetőségeket.

Nézzük hát, mit is kell tenned:

A WordPress offline telepítésére több helyi szervercsomag letölthető. Én az Appserv-et mutatom most be, mert számomra ez volt a legegyszerűbb a kipróbáltak közül.

1. Lépj be az Appserv oldalára: http://www.appservnetwork.com, és töltsd le (ingyenesen) az itt található telepítő file vmelyikét (pl appserv-win32-2.5.10.);

2. Az Appserv letöltött telepítő file-ját indítsd el, és kövesd az utasításokat (azaz klikkelj ügyesen…);

3. A kicsomagolás során a szerver-információkat kérő ablakba a következőket írd:

 • Szerver neve: localhost
 • Adminisztrációs cím: értelemszerűen
 • Az Apache HTTP portot hagyd 80-on
 • A “Root password”-öt saját jelszavaddal töltsd ki, kétszer kell megadnod
 • Apache és MySQL legyen bepiválva!
 • INSTALL

4. A sikeres telepítés után térj vissza a számítógépedhez, és keresd meg a feltelepített Appserv mappát (ügyesebbek már tudják, hova telepítették 🙂 ). Nyisd meg a mappát. Itt találsz egy www elnevezésű almappát. Ebbe a mappába kell bemásolnod a WordPress telepítőcsomag fájljait.

A nehezével megvagyunk, bezárhatsz mindent!

5. Lépj ki az internetről, menj be a böngésződbe, és írd be: www.localhost

6. A localhost oldalán létre kell hozni egy adatbázist (a wordpress telepítéséhez szükséges): klikkelj a phpMyAdmin Database Manager Version 2.10.3-ra (azaz az adatbázis létrehozására alkalmas első linkre az oldalon)

Az adatbázis létrehozása során a következő adatokat kéri:

 • Felhasználónév: root
 • Jelszó: (a korábban megadott jelszavad)

A felnyíló ablakban olvashatod:

Új adatbázis létrehozása: az itt található ablakba írd be az adatbázisod nevét. (Javaslat: ha egy sablont szeretnél próbálgatni, megadhatod annak a nevét, így könnyebb lesz megtalálnod.) Mondjuk ez most legyen “mintadb”.

Az adatbázisnév melletti mező egy lenyíló ablak. A karakterkészletet választod ki benne. Válaszd a legutolsót: utf8_unicode_ci (ez a magyar karakterkészletet is kezeli)

Majd: LÉTREHOZÁS

Ezután zárd be a böngészőt.

7. Már csak egy dolog maradt hátra, egy kis összehangolás – ugyanúgy kell csinálni, mint a normál telepítésnél.

Azaz térj vissza a számítógépedhez, és nyisd meg újra az Appserv mappában található www almappát. Ebbe a mappába tömörítetted ki korábban a WordPress telepítő file-jait. Keresd meg a wp-config-sample.php elnevezésű file-t. Nevezd át ezt a file-t wp-config.php-ra, azaz egyszerűen töröld ki a file-névből a “sample” szót.

Nyisd meg ezt az átnevezett wp-config.php file-t (Jegyzettömbbel vagy PSPad Editorral), és a MySQL beállításokban írd át a következőket:

 • ’DB_NAME’, ’adatbázisodneve’ (amit az előbb megadtál, tehát mintadb)
 • ’DB_USER’, ’felhasználóneved’ (ez a root)
 • ’DB_PASSWORD’, ’jelszavad’ (amit az Appserv telepítésénél megadtál)
 • ’DB_HOST’, ’localhost’ (ez marad így)

Mentsd el a file-t, és zárj be mindent!

8. Menj be a böngésződbe újra, szintén offline, és írd be:

localhost/mintadb

A megadott helyen a szokásos WordPress Üdvözlőképernyőt kapod, ahol az alapadataid megadása után egy kattintással telepítheted a WordPress-t. Akkor vagy kész, ha a jól ismert, és kiválóan megfogalmazott mondatot olvasod: “Bocsánatot kérünk attól, akinek csalódást okoztunk azzal, hogy további lépésekre számított…”

Sikeres felfedezést és jó munkát kívánok!

 

(Én pedig köszöntöm a csapatban elsőként bemutatkozó társszerzőmet! 🙂
Moni)

 

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Katt a képre részletekért

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Wpsuli Sybell
Sybell tárhely szolgáltatás
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence

Oszd meg te is!

A wpSuli alapja egymás támogatása. Lehet egyik ismerősöd pont most szeretne saját honlapot építeni, de kell neki egy segítő kéz…legyél Te ez a támogatás egy megosztással!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email