YouTube videók a weboldaladon

Miért van szükség egyáltalán arra, hogy írjak erről? Hiszen a YouTube videókat egészen egyszerűen, a linkjük megjelenítésével be lehet illeszteni a WordPress weboldalba. Különben is, a saját videóimat nem is akarom a YouTube-ra tenni, nem igaz? Beilleszthetem a Médiatárból is, az sokkal egyszerűbb, és csak a blogom olvasói fogják látni, nem az egész YouTube.

Nos – a fentiek is igazak, de nekem van egy jobb ötletem 🙂

(Korábban már írtam erről, de az több, mint három éve volt, és azóta sokat változott a YouTube-nak ez a lehetősége.)

Először is, technikai és marketing okai is vannak annak, hogy ne a Médiatárba töltsd fel a videódat.

A technikai ok az, hogy a tárhelyed nem videók tárolására és lejátszására van kitalálva. A videók sok helyet foglalnak és a normál tárhelyeken nem biztos, hogy elég gyorsan betöltődnek. A YouTube viszont pontosan erre a célra szolgál. Ingyen fel tudsz rá tölteni videókat, már a hosszuk sincs korlátozva, és az egész rendszer a videólejátszásra van optimalizálva.

Marketing szempontból pedig a YouTube-on elhelyezett videó, ha jól töltöd ki a keresőszavakat, jó leírást írsz hozzá, és a weboldalad linkjét is megadod, komoly előnyt jelent keresőoptimalizálási szempontból. Figyeld csak meg: bármelyik keresés esetén, ha van kapcsolódó videó a YouTube-on, azokat a Google nemcsak hogy a “hajtás fölött”, de a harmadik-negyedik hely környékén hozza fel. (Már csak azért is, mert a YouTube is a Google tulajdonában van.)

Ezenkívül magáról a YouTube-ról is kap egy értékes bejövő linket a weboldalad – ez nagyon sokat jelent SEO szempontból.

MEGJEGYZÉS:
Ha zárt oldalt készítesz, amelyet csak a regisztrált felhasználóid vagy az előfizetőid láthatnak, oda is feltehetsz YouTube videókat – csak a YouTube-ra felöltéskor be kell állítanod, hogy ezek privát videók legyenek, azaz ne jelenjenek meg senkinek a YouTube-on vagy a keresésekben. Így nem kell tartanod attól, hogy illetéktelenek is láthatják a videódat.

Másodszor, az igaz, hogy elég, ha a YouTube linket bemásolod a weboldaladba, a videó meg fog jelenni.

Tehát ha beírom azt, hogy https://www.youtube.com/watch?v=4V1V7aToJR0, akkor a videó megjelenik, így:

Csakhogy ezzel az a probléma, hogy rajta lesznek a lejátszásvezérlők, a YouTube logó, meg minden más is, úgy, ahogy a YouTube-on is alapértelmezetten megjelenik.

Márpedig ez nekem így nem jó. Be akarom állítani, hogy pontosan milyen legyen a videó az oldalamon – mondjuk ne legyenek lejátszásvezérlők, ne legyen YouTube logó, kezdődjön a lejátszás 1 perc 25 másodpercnél és így tovább. Szerencsére egy csomó mindenre van is lehetőség, csak ahhoz nem a linket kell bemásolni, hanem a YouTube-on a videónál kell beállítani mindent, és utána az ott kapott embed kódot kell bemásolnod a weboldaladra.

Tegyük fel a példa kedvéért, hogy le akarod tiltani, hogy a vezérlőgombok látszódjanak lejátszás közben.

Ehhez a video alatt rá kell kattintanod a “MEGOSZTÁS” linkre, majd a feljövő lightbox ablakban a “Beágyazás” szürke gombjára, amely az első a Facebook és a többi közösségi média ikon előtt.

YouTube videók a weboldaladon

Ekkor egy másik lightbox ablakhoz jutsz, ahol bal oldalon a video előnézeti képét látod (ez fog látszani a weboldalon is), jobb oldalt pedig a kódot és három beállítási lehetőséget: a kezdés időpontját, a Lejátszásvezérlők megjelenítését és a Fokozott adatvédelmi mód bekapcsolását. Ezeket beállíthatod tetszés szerint, de semmi másra nincs ráhatásod.

YouTube videók a weboldaladon

Az alap embed kód ebben az esetben így néz ki:
(Vigyázz, ha a “view raw” linkre kattintasz az alábbi kis ablakban, az ugyanitt nyílik meg, úgyhogy ne zárd majd be az ablakot, mert azzal bezárod a blogot is, hanem a Vissza gombot használd.)

https://gist.github.com/bikmoni/d6ba64abae8fb1e084ae1a2223454827

Ezt a kódot kell bemásolnod a WordPress oldalad bejegyzésszerkesztőjébe, természetesen HTML nézetben.

Az eredménye ez lesz (és már nincsenek lejátszásvezérlők – amit akkor láthatsz, ha elindítod a videót):

A részletesebb beállítást a https://developers.google.com/youtube/youtube_player_demo oldalon lehet megtenni.

Ide úgy jutsz el a videótól (hogy már eleve benne legyen az adott video linkje), hogy a fenti lightbox ablakban alul a “Fejlesztői minta” linkre kattintasz. (Kicsit lejjebb kell tekerned a lighbox ablakban, hogy megtaláld ezt a linket.)

YouTube videók a weboldaladon

Itt sok mindent be lehet állítani, nézd végig az összeset, és állítsd be tetszés szerint. Elég egyértelmű, hogy mi micsoda, szinte mindenhez van egy ? ikon, és arra csak rá kell vinned az egeret a magyarázat megjelenítéséhez.

A méretet itt érdemes beállítani, egyrészt mert ki tudod választani a képarányt (4×3 vagy 16×9), másrészt mert ha beírod a vízszintes méretet, akkor automatikusan átírja a függőlegest, azaz nem neked kell ezt kiszámolnod. Amikor ezt beállítottad, rögtön rá kell kattintanod a kék “UPDATE PLAYER SIZE” gombra. Én a példa videót 720×405 méretre állítottam át. (Nem mintha a WP-t izgatná: ebben a bejegyzésben minden videó maximális szélességű – de ezt már a sablonom css-e határozza meg.)

A teljes vezérléshez a “SHOW PLAYER PARAMETERS” gombra kell kattintanod, így megjelenik egy addig elrejtett plusz rész is. Itt további lehetőségeid vannak.

Ha például azt akarod beállítani (az alapértelmezetteken kívül illetve azok helyett), hogy ne mutassa a videóhoz tartozó jegyzeteket (annotations), akkor az iv_load_policy mezőhöz kell menned. Ha a kérdőjelre viszed az egeret, kiírja, hogy az alapértelmezett 1-es mutatni fogja a jegyzeteket, de ha átállítod az értéket 3-ra (nem beírni kell, hanem a mezőbe kattintva kiválasztani egy legördülő menüből), akkor nem fognak megjelenni a jegyzetek.

Érdemes még bepipálni a modestbranding mezőt. Ez leveszi a YouTube ikont a videó alatti vezérlőcsíkról. Ettől függetlenül egy YouTube vízjel így is meg fog jelenni, amikor a weblap olvasója a videolejátszó fölé viszi az egerét.

Ha mindent beállítottál tetszésed szerint, akkor kattints a fent lévő kék “UPDATE PLAYER WITH SELECTED OPTIONS” gombra, ekkor az IFrame Embed Code ablakban meg fog jelenni az új iframe kód egy része (az eleje).

A fenti beállításokkal így fog kinézni ez a kód:

https://gist.github.com/bikmoni/9b010dd2023218c0fe1e39b039d3fe62

Ennek a végére még oda kell biggyesztened, hogy (kacsacsőr)/iframe(kacsacsőr), és akkor készen lesz a kódod az összes saját beállításoddal.

Az eredménye pedig ez lesz (ha elindítod a videót, láthatod, hogy már nincs ott a YT logó):

Sajnos az egyik legfontosabb beállítást, hogy a lejátszás végén ne mutasson más videókat, 2015 óta már nem lehet ilyen egyszerűen kikapcsolni (régebben ki lehetett, és így az olvasód nem kószált el a weboldaladról, mert meglátott egy érdekes másik videót…) Ezt nyilván reklám okokból szedték ki.

Viszont van egy apró kis “hack”, ami, ha nem is tökéletesen, de valamit megold ebből: ha bebiggyeszted a link végére (persze szóköz nélkül), hogy &rel=0 (ez régen teljesen letiltotta a többi videót), akkor most is le tudod tiltani az idegen csatornáról származó videókat. Magyarul csak a saját csatornáról húzza be a kapcsolódó videókat, tehát ahonnan a beágyazott videó származik, és nem dob fel mindenféle idegen csatornáról származó videót. Egyetlen feltétel, hogy a saját csatornádon egynél több videó legyen.

Majd miután jól megszenvedtem ennek a bejegyzésnek a megírásával, egy kedves tanítványom jelezte, hogy mindezek beállítására létezik egy bővítmény is 🙂 Lusták előnyben: töltsd le a YouTube EmbedPlus Plugint a WordPress repóból, és ott is beállíthatod ugyanezeket, sőt, az még azt is tudja, hogy egy egész csatornát behúz a weboldaladba, és ha a csatornán új videó jelenik meg, az automatikusan meg fog jelenni a vlogodon. (Kösz, Boya, szólhattál volna hamarabb is 🙂 )

Ha van bármilyen más ötleted, megjegyzésed a videókkal kapcsolatban, akkor szeretettel várjuk a hozzászólások között!

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Wpsuli Sybell
Sybell tárhely szolgáltatás
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence

Oszd meg te is!

A wpSuli alapja egymás támogatása. Lehet egyik ismerősöd pont most szeretne saját honlapot építeni, de kell neki egy segítő kéz…legyél Te ez a támogatás egy megosztással!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email