Bővítmények felülvizsgálata

 

WordPress oldalad betöltődésének sebességét erősen befolyásolja, hogy milyen bővítményeid vannak telepítve és bekapcsolva. Érdemes időnként átnézni, mely pluginokra van valóban szükség, és melyeket lehet nyugodt szívvel kikapcsolni és letörölni.

Ha hozzám hasonlóan Te is szeretsz újabb és újabb bővítményeket telepíteni, és kipróbálni, hogy hogyan működnek, akkor előbb-utóbb Te is találkozol azzal a problémával, hogy azt sem tudod, mi van fent az oldaladon és hogy ezek mit okoznak. Időről időre tehát érdemes átnézni a bővítményeket, és törölni az összest, amelyet nem használsz ténylegesen.

Miért van erre szükség?

A bővítmények háromféleképpen okozhatnak töbletterhelést:

  1. az oldalak betöltésénél,
  2. az adatbázisban,
  3. és a tárhelyen.

1. Oldalak betöltése: egyes bővítmények beköltöznek az oldalakba (a böngésző az oldal megnyitásakor “rakja össze” a WordPress php fájljait egy html fájlba), és ezek lassítják az oldal betöltését. Ha nem használsz egy bővítményt, feleslegesen lassít az oldaladon, és ezt a látogatóid nem fogják szeretni – sőt, egyes SEO-szakértők szerint még a Google is hátrébb sorol, ha lassan töltődik be az oldal. Érdemes tehát a felesleges bővítményektől megszabadulni.

2. Adatbázis: a bővítmények táblákat hozhatnak létre és írhatnak az adatbázisba. Ettől nő az adatbázis mérete. Minél nagyobb az adatbázis, annál több ideig tart kinyerni belőle az adatokat. Egyes tárhelyszolgáltatók korlátozzák az adatbázis maximális méretét, és a bővítmények miatt könnyen átlépheted a mérethatárt – még egy ok, hogy megszabadulj tőlük.

3. Tárhely: minél több bővítményed van, annál több helyet foglalnak. Persze vannak olyanok, amelyek egészen kicsik, mások viszont hatalmas tárterületet igényelnek. Fél szemmel nem árt figyelni, nehogy a felesleges bővítmények miatt szóljon Rád a tárhelyszolgáltatód, hogy mostantól a nagyobb csomagot számlázza Neked…

 

Hogyan is fogjunk hozzá?

Kapcsold ki és töröld a felesleges bővítményeket. A kikapcsolás önmagában nem elég; a bővítmény fájljai ettől még ottmaradnak a tárhelyeden, tehát inkább töröld őket. Ha később kiderül, hogy mégis szükséged van rájuk, két kattintással újra telepítheted őket. Ezért nem érdemes feleslegesen foglalni a helyet.

Töröld a felesleges táblákat az adatbázisból. Sok bővítmény “nem csinál rendet maga után”: kikapcsolás után is ott maradnak az általa létrehozott táblák az adatbázisodban. Ez jó, ha valami miatt ki kell kapcsolnod egy bővítményt, de utána vissza akarod majd kapcsolni (például amikor ki akarod deríteni, hogy mi akad össze valamivel), de rossz, ha a weblapodon akarsz gyorsítani. Lépj be a phpMyAdmin felületre és töröld, ami nem kell.

VIGYÁZAT: ha nem tudod, mit csinálsz, inkább kérd szakértő segítségét!

 

Érdemes rendszeresen felülvizsgálni a weblapodat, és eltávolítani, ami felesleges, hogy azután ne kelljen már mással foglalkoznod, mint remek tartalmakat közzétenni 🙂

 

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Katt a képre részletekért

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Wpsuli Sybell
Sybell tárhely szolgáltatás
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence

Oszd meg te is!

A wpSuli alapja egymás támogatása. Lehet egyik ismerősöd pont most szeretne saját honlapot építeni, de kell neki egy segítő kéz…legyél Te ez a támogatás egy megosztással!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email