Gyorsítsunk!

 

A marketingesek szerint egy honlapnak nem több, mint hét (7) másodperce van arra, hogy megragadja a látogatók figyelmét. A saját példámmal is igazolhatom, hogy ez így van, sőt: sokszor még négy másodperc sem kell hozzá, hogy bezárjak egy weblapot vagy továbbkattintsak. Közhely, épp ezért igaz, hogy felgyorsult világban élünk, így WordPress oldal tulajdonosaként sem engedheted meg magadnak, hogy a látogatód értékes ideje azzal teljen, hogy vár, amíg betöltődik az oldalad. Mert nem fog várni. Nézzük tehát a felgyorsítás lehetőségeit!

Mint mindig, amikor kipróbálsz valami újat, előtte ne felejts el biztonsági másolatot készíteni az adatbázisodról és a fájljaidról. Jobb félni, mint megijedni, de a legjobb félelem nélkül élni 🙂 Másrészt egyszerre mindig csak egyfélét változtass, és ha nem éred el, amit akarsz, csináld vissza, utána próbálkozz tovább.

1. Cache plugin használata

Mi az a cache? Amikor belépsz egy weboldalra, a böngésződ letölti a képeket, a szövegeket, ha php alapú oldalról van szó (mint a WordPress esetében is), akkor “összerakja” az oldalt html-ben stb stb. Ugyanakkor elhelyez néhány “sütit” (cookie) is az oldaladon (ha ez engedélyezve van), hogy legközelebb, amikor erre jársz, ne kelljen mindent elölről kezdened. A cache azt jelenti, hogy az állandó elemeket a géped memóriája vagy merevlemeze megjegyzi, így a letöltés gyorsabb lesz, nem kell minden kattintás után a böngészőnek újra felépítenie az egész oldalt. Az oldalad nagy része (a képek, a stíluslapok, stb) állandó, és sokkal gyorsabb, ha ezeket a gyors memóriából vagy merevlemezről veszi a böngésző, mint ha a lassabb távoli internet-szerverről.

A WordPresshez léteznek bővítmények erre a célra: például a WP Super Cache vagy a W3 Total Cache. Utóbbit nagy site-ok is használják, mint a Mashable vagy a SmashingMagazine. Egyetlen megjegyzés: ha valamilyen aktív tartalmat használsz, mint pl banner-rotátor, akkor a cache plugin miatt ez rosszul fog működni: nem váltakozik a kép, mindig ugyanaz a banner fog látszani. Ezt ki lehet küszöbölni azzal, hogy beállítod, melyik scriptet ne cache-elje a plugin. Hű, de jól hangzik ez a mondat… 😀

2. A beépített WordPress object-cache aktiválása.

Az object-cache lehetőséget ad arra, hogy egyes adatbázis-műveleteket a gép lemezre mentse, így nem kell mindig a távoli adatbázishoz fordulni. Aktiválásához a wp-config.php fájlba kell beilleszteni egy sort:

define(ENABLE_CACHE, true);

3. Bővítmények szerényebb alkalmazása

Minden egyes bővítmény, amelyet telepítesz és bekapcsolsz, hozzáad pár sort a kódhoz és pár rekordot az adatbázishoz. Ez is csökkenti a WordPress oldalad teljesítményét. Gondold végig, hogy valóban szükséged van-e minden bővítményre, és amelyekre nem, azokat kapcsold ki! A legjobb, ha le is törlöd őket, hogy a tárhelyeden se foglalják a helyet. Egyes bővítmények annyira beköltöznek az adatbázisba, hogy még törlés után is ott maradnak a nyomai, ezért érdemes időnként bekukkantani a phpMyAdminba és átfutni a táblákat.

A bővítmények átnézéséről és teljesítményközpontú vizsgálatáról (huhh, bocsi 🙂 ) írtam ezen a héten a zárt tagi oldalon. Még nem vagy klubtag? Kattints ide, és orvosoljuk! 🙂

4. Adatbázis cache

Ez a pont szigorúan haladóknak szól! Ne próbálj turkálni az adatbázisodban, ha nem tudod, mit csinálsz!!! Ha viszont jól ismered az adatbázisod kezelőfelületét (a phpMyAdmint vagy hasonló felületet – ez tárhelyfüggő), akkor kérdezd le, hogy van-e hozzá query cache (amely a lekérdezéseket menti memóriába vagy lemezre) a következő módon:

SHOW VARIABLES LIKE ‘have_query_cache’;

Ennek a lekérdezésnek az eredménye igen vagy nem; ha nem, akkor kérd meg a tárhelyszolgáltatódat, hogy állítsa be Neked ezt a lehetőséget.

A cache állapotáról a következő utasítással kérhetsz információt:

SHOW STATUS LIKE ‘Qcache%’;

Ebből megtudhatod, hogy hogyan van beállítva a query cache, és hogy szükség van-e finomhangolásra. Egy remek oldal, ahol többet megtudhatsz a témáról: dev.mysql.com

5. A tárhelyed felülvizsgálata

Ez nem lesz túl népszerű tanács, de le kell írnom. Ha úgy érzed, kinőtted a jelenlegi tárhelyszolgáltatódat, nagyobb, gyorsabb csomagra vagy megbízhatóbb szolgáltatóra van szükséged, tedd meg a kellő lépéseket! Sokkal jobban jársz, ha rászánsz erre egy kis időt és pénzt, mint ha érdeklődőket veszítesz miatta. Ha az előző négy lépés nem segített, érdemes elgondolkoznod azon, hogy ér-e annyit az oldalad, hogy jobb és költségesebb tárhelyre költöztesd.

 

Ellenőrizd az eredményeket!

Ezt számtalan bonyolult és költséges analitikai szoftverrel is megteheted, de van rá egy remek ingyenes megoldás is. Használd a httpwatch alkalmazás alap változatát, amely megmutatja, hogyan épül fel az oldalad, mi az, ami elveszi az időt és mi az, aminél cache van használatban. A legjobb, hogy előtte-utána lekérdezést is tud, így kiválóan megfigyelheted a teljesítmény-növekedést.

A fentieken kívül még rengeteg lehetőség van, de talán ennyi is látványos sebesség-növekedést okozhat. Persze az is előfordulhat, hogy ha valahol nyersz, máshol veszítesz időt… Mindig mondom, hogy a számítástechnika nem egzakt tudomány 🙂 – és a teljesítmény-fokozásra ez halmozottan igaz.

A cikk megírásánál elsősorban a WP Dude oldal ezen témájú cikkére, valamint Bossányi Tibor tapasztalataira támaszkodtam.

 

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Katt a képre részletekért

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Wpsuli Sybell
Sybell tárhely szolgáltatás
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence

Oszd meg te is!

A wpSuli alapja egymás támogatása. Lehet egyik ismerősöd pont most szeretne saját honlapot építeni, de kell neki egy segítő kéz…legyél Te ez a támogatás egy megosztással!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email