Hurrá, költözünk!

Még körültekintő szolgáltató-választás esetén is előfordulhat bárkivel, hogy a szépen felépített WordPress honlapját valamely okból új tárhelyre kell költöztetnie. Mivel itt nemcsak néhány html oldalról, hanem egy tartalomkezelő rendszerről van szó, ezért nem elég pusztán átmásolni a tárhelyünkön lévő fájlokat. Ilyenkor sem kell megijedni, nem bonyolult a WordPress átköltöztetése, de azért oda kell figyelni a lépések helyes sorrendjére.

FIGYELEM: Ezt a bejegyzést akkor kell használni, ha másik tárhelyre költözöl!!! Ha ugyanazon a tárhelyen belül maradsz, csak másik alkönyvtárba akarod rakni a WordPresst, akkor a “Tesztelünk és élesítünk” című bejegyzésben leírtakat kell követni: https://wpsuli.hu/alapok/tesztelunk-es-elesitunk/

Alapvetően kétféle eset létezik: nem mindegy, hogy csak a tartalmat akarod-e megmenteni, vagy a beállításokat is. Nézzük sorban, mikor melyek a tennivalók!

Első eset: bejegyzések, oldalak, hozzászólások vannak szép számmal, de alaposan átalakított bővítmények, WordPress levelező-bővítmény által gyűjtött feliratkozók és hasonlók nincsenek.

1. Export a meglévő WordPress oldalból.

Vezérlőpult -> Eszközök -> Exportálás. Kattints az “Export fájl letöltése” gombra és mentsd el a fájlt valahová, ahol könnyen megtalálod.

Ha a domain-név is változik, akkor nyisd meg az export fájlodat (blogodneve.wordpress.2010-11-10.xml alakú lesz a neve, persze a dátum az aktuális lesz) a Jegyzettömbbel vagy a PSPad Editorral (Word, WordPad, Dreamweaver és hasonlók természetesen szóba sem jöhetnek), és egy Csere funkcióval cseréld le a domaint az újra. Mentsd el más néven, hogy meglegyen az eredeti és az új is (biztos, ami biztos).

2. Fájlok elmentése a tárhelyedről.

Menj fel FTP-vel a tárhelyedre. A tárhelyed főkönyvtárában (gyökerében) lévő összes fájl, valamint a wp-admin és a wp-includes könyvtárak tartalma a WordPress rendszerfájljai, ezeket nem kell lementened. Egyszerűség kedvéért mentsd le az egész wp-content könyvtárat: ebben vannak a nyelvi beállítások, a bővítmények, a sablonok és a feltöltött médiafájlok (a webshop termékek is).

3. Másold fel a WordPress fájlokat az új tárhelyedre.

Töltsd le, ha nincs meg a legfrissebb verzió, csomagold ki, másold fel FTP-vel (a wp-content könyvtárat most hagyd ki), állítsd be a wp-config.php fájlt az új tárhelyszolgáltatódtól kapott adatbázis-adatokkal. Még ne menj tovább a telepítés befejezésére!

4. Másold fel a saját fájljaidat is.

A régi, lementett wp-content könyvtárad teljes tartalmát is másold fel oda, ahová való: oda, ahol az előző lépésben felmásoltad a többi WP-motor-fájlt és könyvtárat. Ezután lépj fel az oldalra és fejezd be a telepítést a szokásos módon.

5. Import az új WordPress oldalba.

Vezérlőpult -> Eszközök -> Importálás -> WordPress. Ezzel az eljárással a bejegyzések, az oldalak, a hozzászólások, a linkek, a kategóriák és a címkék egy pillanat alatt visszakerülnek a helyükre.

6. Beállítások.

Fusd végig a Beállítások menüpontot, ellenőrizz és módosíts mindent ízlésed szerint. Kapcsold be a sablonodat, állítsd be a funkcióit, ha vannak.  Állítsd be a widgeteket. Kapcsold be a bővítményeket, állítsd be, amit be kell. Hozd létre a szükséges felhasználókat. Ellenőrizd végig az összes menüpontot. Nézz utána, helyesek-e a hivatkozások és a képek linkjei. És kész.

 

Második eset: a tartalmon kívül rengeteg bővítményed, beállításod van, feliratkozók adatai, szavazások eredményei, fórum bővítmény és így tovább.

Ilyenkor nincs mese, bele kell nyúlnod az adatbázisba. Nyugalom, nem fog fájni 🙂

Az 1. lépésben nem a tartalmat, hanem az adatbázist kell exportálni.

Ehhez be kell lépned a tárhelyeden futó phpMyAdmin alkalmazásba (kérj segítséget a tárhelyszolgáltatódtól, ha nem tudod, hogy kell), és ott használd az adatbázis export funkciót.

Most is PSPad Editorral vagy hasonlóval cseréld a domain-nevet az adatbázis fájlban (.sql kiterjesztésű lesz), ha szükséges.

A 2., 3. és 4. lépés marad ugyanaz, mint fent.

Az 5. lépésben az importálás ismét az adatbázisra vonatkozik, nem az xml tartalom-fájlra.

Most az új tárhelyeden futó phpMyAdminba lépj be, és használd az adatbázis import funkciót.

A 6. lépés is ugyanaz, de elvileg nem kell semmit beállítanod, mert mindent áthozott az adatbázis export-import; mindenesetre ellenőrizd végig az egészet.

Egyetlen dolgot nem mentettél még el, és ezt szándékosan hagytam a végére, mert nagyon fontos: ha van saját készítésű “Szöveg vagy html” típusú widgeted, azt külön mentsd el (legjobb, ha már az elkészítésekor elmented a saját gépedre), hogy biztosan meglegyen! Saját, szomorú tapasztalat alapján mondom ezt… 🙂

A cikk megírásában segítséget nyújtott Bossányi Tibor (andio.biz), valamint sokat tanultam a WPML.org és különösen a WordPress Migration című oldalakról.

 

FRISSÍTÉS (2018): a fenti cikk megírásakor még csak nagyon drága költöztető szoftverek voltak kaphatóak, de ma már ingyenes bővítmények is vannak erre a célra: például a Duplicator vagy a WP Clone.