Egyedi mezők használata

 

A WordPress bejegyzések és oldalak szerkesztésekor a szövegszerkesztő mező, a “Kivonat” doboz és a “Visszakövetés” doboz alatt egy “Egyedi mezők” feliratú részt találsz. Mire valók az egyedi mezők (az angol eredetiben: custom fields), hogyan kell őket beállítani és használni?

Ez a leírás egy kicsit felületes lesz; teljesen általánosan használható, részletes leírást ebben a témában sajnos nem tudok szolgáltatni, ugyanis az egyedi mezőket a sablon határozza meg. Lehet, hogy a Te sablonod egyáltalán nem használ egyedi mezőket, és az is lehet, hogy többfélét is be kell állítanod.

 

Az általános szabály az, hogy minden egyedi mezőnek van egy neve és egy értéke. A szokásosan használt nevek ilyenek szoktak lenni: featured, thumbnail, image, icon vagy hasonlók, az érték pedig leginkább egy URL, azaz egy teljes elérési útvonal, ahol a szükséges fájl található, de akármilyen szöveg is lehet.

Például, ha a sablonod úgy kívánja, és más keresőoptimalizáló eszközt nem használsz, megadhatod a bejegyzés leírását, hogy a keresők könnyebben megtalálják az információt az oldaladon. Ez esetben az egyedi mező neve az lesz, hogy description, az értéke pedig egy pár mondatos összefoglalás a bejegyzésről.

Ha diavetítéssel emeled ki a legfontosabb bejegyzéseket (erről a múltkor írtam), akkor az egyedi mező neve featured, az értéke a hozzárendelt kép teljes elérési útvonala (például: http://www.domainedneve.hu/wp-content/uploads/kepedneve.jpg).

Ha a bejegyzések listázásakor egy kép tartozik minden bejegyzéshez (ezt thumbnailnek vagy bélyegképnek is szokták nevezni, a WordPress újabban a Kiemelt kép megnevezést használja), akkor az egyedi mező neve thumbnail, az értéke ismét a kép elérési útvonala.

Ha meg akarod tudni, hogy a Te sablonod használ-e egyedi mezőket, és ha igen, melyeket és mire, akkor nézd át a sablonod telepítésekor keletkező menüpontot, vagy a sablon honlapján lévő dokumentációt – valahol egészen biztosan leírják, hogy milyen mezőkre lesz szükséged.

Mellesleg eredetileg ezek az egyedi mezők arra szolgáltak, hogy a blog szerkesztője az így tárolt adatokat valahol máshol fel tudja használni és valamilyen rend szerint meg tudja őket jeleníteni – de erről inkább nem írnék most részletesebben, mert ez már keményen php programozás.

Mindenesetre most már legalább tudod, miről van szó, igaz? 😉

 

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Wpsuli Sybell
Sybell tárhely szolgáltatás
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence

Oszd meg te is!

A wpSuli alapja egymás támogatása. Lehet egyik ismerősöd pont most szeretne saját honlapot építeni, de kell neki egy segítő kéz…legyél Te ez a támogatás egy megosztással!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email