Csinos lightbox ablakok

 

Nincs igazán jó magyar kifejezés erre, vagy legalábbis én nem találtam, de talán azért is, mert az angol neve sem eléggé beszédes. Azt a módszert hívják lightboxnak, amilyet a WordPress szövegszerkesztője is használ, például amikor képet szúrsz be: az újonnan megnyíló ablak világos és éles marad, de hogy jobban elkülönüljön a háttértől, azt elsötétíti az eljárás. Ezt használják a képgaléria bővítmények is, de lehet ilyened egyszerűbben, és nemcsak képekhez.

Az egyik legismertebb és legáltalánosabban használt bővítmény erre a célra a Lightbox 2. Telepítése és bekapcsolása után a Beállítások menüpont alá költözik be, de sok mindent nem állíthatsz rajta: választhatsz négy színséma közül (ha kétségeid vannak, hagyd az alapértelmezetten, javasolja a megjegyzés); engedélyezheted a bővítménynek, hogy minden képlinkedet automatikusan megváltoztassa a szükséges módon (alapértelmezésben ez be van jelölve); és megkérheted, hogy a túl nagy képeket vágja megfelelő méretűre – de emellett ott van a figyelmeztetés, hogy okosabb a nagy képeket eleve kisebb méretben feltölteni, hogy takarékoskodjunk a sávszélességgel, azaz végeredményben a látogatóink idejével és türelmével.

Innentől kezdve (ha engedélyezted az automatikus linkmódosítást) a képekre kattitva a látogatók csinos lightbox ablakokban láthatják a képeket (eredeti méretben, ha a bejegyzésben kicsi volt):

 

A fenti eljárást tulajdonképpen nemcsak képekre, de videó-, animációs és hangfájlokra is használhatod, sőt: egy icipici html-kódolással bármely linkre! Azaz bármely link célja megjelenhet ilyen ablakban, ha a link kódjába beilleszted a rel="lightbox" részt.

Vannak persze más hasonló bővítmények is, például a Shadowbox JS, de a tudása nagyjából mindegyiknek ugyanennyi.

 

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Katt a képre részletekért

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Wpsuli Sybell
Sybell tárhely szolgáltatás
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence

Oszd meg te is!

A wpSuli alapja egymás támogatása. Lehet egyik ismerősöd pont most szeretne saját honlapot építeni, de kell neki egy segítő kéz…legyél Te ez a támogatás egy megosztással!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email