Bővítmények finomhangolása

 

Többször volt már szó az alapvető bővítményekről, amelyeket érdemes rögtön induláskor telepíteni, illetve azokról is, amelyek egy-egy speciális feladatra alkalmasak. Most néhány kedvencemet szeretném kicsit részletesebben ismertetni, megosztok Veled néhány apró trükköt, amelyekkel ezeket “finomhangolhatod”.

Elsőként a legalapvetőbb kapcsolat-űrlapról, a Contact Form 7-ről. Miért szeretem? Nagyon könnyen beállítható és használható, akár hozzá sem kell nyúlni, és két kattintással már ott is van az oldaladon és működik. Magyar nyelvűként tölthető le a WordPress.org-ról, de a fordítás nem teljes, ezért azt kiegészítettem – a friss magyar nyelvi fájl ide kattintva tölthető le.

Ez a bővítmény egy egyszerű kapcsolat űrlapot készít, használhatod akár úgy, ahogy van, de ha egy kicsit foglalkozol vele, gyönyörűen testre szabhatod. Először is a szélessége adott, és így nem fér bele az oldalsávba, de van hozzá egy kiegészítő, a Contact Form 7 Widget (innen töltheted le), amellyel ez a probléma megoldódik. Ha pedig saját űrlapmezőket akarsz hozzáadni, az is egyszerű. Az alábbi ábrán láthatod, hogyan kell:

Contact Form 7 testreszabása

Tegyük fel, hogy egy ellenőrző kérdést akarsz hozzáadni az űrlaphoz, hogy a robotok ne tudjanak spamekkel elárasztani. Ehhez az űrlapod jobb oldalán kattints a Címke létrehozása gombra, a lenyíló menüből válaszd a Quiz lehetőséget, és a fenti ábrán látható ablakot kapod. Add az új űrlapmeződnek azt a nevet, hogy “kerdes“, legyen 5 karakter széles, és legyen ennyi a megadható karakterek száma is, írd be a kérdést és a választ, és akárhányszor máshová kattintasz, azt fogod látni, hogy alul, a barna csíkban változik a kód, amelyet, amikor kész vagy, át kell másolnod a bal oldali ablakba. És kész is vagy (ne felejts el a Mentés gombra kattintani…) Próbálgasd, be tudod így állítani az összes mezőt (a meglévőeket is, például ha szélesebbre vagy keskenyebbre akarod állítani valamelyik beviteli mezőt, azt is megteheted).

Egy másik fontos és hasznos bővítmény az All-In-One-SEO-Pack (innen töltheted le, ha még nincs telepítve a blogodon, az általam készített magyar változata pedig innen elérhető), amellyel, ha jól van beállítva, komoly eredményeket érhetsz el a keresőkben a legfontosabb kulcsszavaidra. Volt olyan ügyfelem, akinek a vadonatúj oldala két héten belül az első helyre került, pedig szoros volt a verseny!

A beállítás nagyon egyszerű, és nehéz is elfelejtkezni róla, ugyanis telepítés és bekapcsolás után egy nagy piros hibaüzenetet tesz a Vezérlőpultod tetejére, hogy igényli a beavatkozásodat. A hibaüzenet eltűnik, ha csak annyit teszel, hogy Disabled (kikapcsolt) állapotból Enabled-re (bekapcsolt) állítod, de nem érdemes itt megállni. Alapesetben be van állítva egy csomó minden, akár így is használhatnád, de a legfelső három sort mindenképpen töltsd ki: írd be a weblapod címét (nem az URL-t, hanem azt, amit szeretnél, hogy megjelenjen a böngésző tetején), erre szoktak online marketinges kötökben “title tag“-ként hivatkozni, írj egy pár soros összefoglalót (“description tag“) – általában ez jelenik meg a Google találati listában a cím alatt (általában, nem mindig, de ebbe most ne menjünk bele), és add meg a legfontosabb kulcsszavaidat illetve kulcsszó-kombinációidat, amelyre szerinted az érdeklődőid keresni fognak.

A többi akár maradhat is így, de a szépség kedvéért írd át magyarra a No results-ot Nincs találat-ra és a Page-et Oldal-ra, illetve tegyél egy pipát a “Use Categories for META keywords“, azaz a “Használja kulcsszóként a kategóriák nevét” lehetőséghez. Ezzel kész is vagy, csak mentsd el a változtatásokat.

All-In-One-SEO-Pack beállítása 

A bővítmény szépsége, hogy ezzel csak az alapértelmezett értékeket állítottad be. Ha akarod (és akard, mert így az igazi), minden egyes bejegyzés és oldal esetében egyedileg beállíthatod a címet, a leírást és a kulcsszavakat (a szerkesztő alján keletkezik erre a célra egy új doboz) – ezzel lehet igazán aratni a keresőkben.

Harmadikként egy szintén hasznos és látványos bővítményről szólok, ez a Sociable, azaz a megosztó ikonok megjelenítésének egyik módja (innen töltheted le az eredetit, innen pedig a 3.0-ás WP-hez írtat, ámbár az első is működik az új WP-n is). Nekem ez a kedvencem, ámbár ez ízlés dolga. Mindenesetre telepítés és bekapcsolás után egy ilyen beállító képernyőt kapsz:

Sociable beállítása

ezen kattintással és húzással állíthatod be, hogy mely oldalak megosztó ikonjai jelenjenek meg és milyen sorrendben, alatta pedig ez következik:

Sociable beállítása

amelyen megadhatod a megosztó ikonok elé kívánt szöveget, beállíthatod, hogy pontosan hol jelenjenek meg majd az ikonok és hogyan (de ha valamelyik adott bejegyzésnél vagy oldalnál nem akarod, hogy látszódjanak, akkor a szerkesztőben keletkező új dobozban egyedileg is kipipálhatod, hogy ne jelenjen meg), és számos egyéb opció is van, amelyeket használhatsz, ha akarsz, de az alapbeállítással is kiválóan működik. A nálam érvényes beállítások végeredményét itt láthatod alul 🙂

 

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Katt a képre részletekért

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Wpsuli Sybell
Sybell tárhely szolgáltatás
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence

Oszd meg te is!

A wpSuli alapja egymás támogatása. Lehet egyik ismerősöd pont most szeretne saját honlapot építeni, de kell neki egy segítő kéz…legyél Te ez a támogatás egy megosztással!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email