Címkék vs Kategóriák

 

A WordPress bejegyzésekhez és oldalakhoz címkéket rendelhetsz, és kategóriákba sorolhatod őket. Röviden ennyi a különbség a két fogalom között. Mit jelent ez a gyakorlatban?

A kategóriáknak a weblapodon közölt tartalom rendezésében van szerepe. Ha az oldalsávba kiteszem a “Kategóriák” widgetet, én egyenesen Tartalomjegyzéknek vagy Tartalomnak szoktam elnevezni. Természetesen ez ízlés vagy elképzelés dolga, lehetnek a kategóriák “menüpontok” is, vagyis kiteheted őket a fejlécbe a Főoldal mellé: így ha rákattintasz az egyikre, tulajdonképpen a kategória archívumába jutsz, azaz megkapod az összes olyan bejegyzést, amely az adott kategóriában jelent meg.

A címkéknek is van archívumuk, tehát ha a sablonod olyan, hogy megjeleníti az egyes bejegyzéseknél a hozzá tartozó címkéket, és rákattintasz az egyikre, akkor a kategóriákhoz hasonlóan itt is a címke archívumába jutsz, azaz megkapod az összes olyan bejegyzést, amelyhez ez a címke van rendelve. Ebből a szempontból tehát hasonlóan működnek, mint a kategóriák. A címkék elsődleges szerepe azonban az, hogy kiemeld az adott bejegyzés kulcsszavait.

Keresőoptimalizálási szempontból elméletileg a címkék a fontosabbak, ezek felelnek meg a kulcsszavaknak (amelyekre az emberek keresnek az interneten), de ha például az All-In-One-SEO-Pack nevű, méltán népszerű keresőoptimalizáló bővítményt használod a WordPressedhez (és én ajánlom, hogy használd), akkor ott beállíthatod, hogy mind a címkéket, mind a kategóriákat használja kulcsszavakként.

A logika azonban az, hogy legyen néhány kategóriád az egyes témáidnak – ezek egymás alá is sorolhatóak, így valóban értelmes tartalomjegyzéket tudsz felépíteni – , és legyen sok címkéd – ezekkel pedig határozd meg, hogy miről szól a bejegyzésed.

Javaslom, hogy az átláthatóság érdekében egy bejegyzést legfeljebb két kategóriába sorolj be, és legfeljebb hat címkével láss el.

És végül egy “apró ötlet”: ha blogspotos blogot importálsz a WordPressbe, az importálás után a blogspoton használt címkék a WordPressben sajnos kategóriákká válnak, és ez elég kényelmetlen tud lenni. Szerencsére a mi kedves WordPressünknek erre is van automatizált megoldása (mielőtt elszörnyedsz, hogy az összeset kézzel kell átállítanod): a Vezérlőpult Eszközök menüpontjában az Import alatt van egy Kategória és címke konvertáló elnevezésű menüpont, ezzel remekül, néhány kattintással túljuthatsz a problémán (lásd az alábbi képet is).

 

Kategóriák és címkék konvertálása 

 

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Katt a képre részletekért

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Wpsuli Sybell
Sybell tárhely szolgáltatás
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence

Oszd meg te is!

A wpSuli alapja egymás támogatása. Lehet egyik ismerősöd pont most szeretne saját honlapot építeni, de kell neki egy segítő kéz…legyél Te ez a támogatás egy megosztással!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email