Export-import finomságok

Többször volt már szó WordPress weboldalak költöztetéséről (a legteljesebb összefoglalót itt találod; ha pedig a Google blogszolgáltatójából, a Bloggerből szeretnél váltani, akkor ezt olvasd el), de az élet a legjobb blogger, feldobja újra a fontos témákat. Néhány apró, de lényeges tudnivalóval egészítem ki most a fenti bejegyzéseket, amelyekről jó, ha Te is tudsz.

Mire valók az Eszközök?

A WordPress Vezérlőpult Eszközök menüpontja alatt alapértelmezésben két almenüpontot találsz, Importálás és Exportálás néven. (Később bizonyos bővítmények is beköltözhetnek ide, például a TablePress, vagy a Subscribe To Comments feliratkozói.) Ha a tartalmaidat (bejegyzések, oldalak, kategóriák, címkék, hozzászólások, stb) akarod átköltöztetni az egyik WordPress oldaladból a másikba, vagy ha korábban a blogspot.com-on készítettél magadnak blogot, és onnan váltanál WordPressre, akkor lesz szükséged ezekre az eszközökre.

Tárhelyváltás esetén a legkönnyebben persze akkor úszod meg a költözést, ha a wp-content mappa tartalmát FTP-vel le tudod menteni, és az adatbázishoz is hozzáférsz a phpMyAdmin felületen keresztül. Csakhogy ez nem mindig lehetséges: sajnos mostanában többször is előfordult, hogy egy másik “weblapkészítő” feladta, félkész állapotban hagyta egy ügyfele weboldalát, és amikor a kárvallott hozzám fordult segítségért, a korábbi vállalkozó nem volt hajlandó megadni a szükséges hozzáféréseket a költöztetéshez.

Ezekben az esetekben sajnos nincs más megoldás, mint menteni, ami menthető

Az Exportálás funkció

A WordPress a tartalomból egy úgynevezett WXR fájlt készít (kiterjesztett RSS fájl, a formátuma .xml) – ez tartalmazza az összes bejegyzést, oldalt, kategóriát, címkét, a hozzászólásokat, a meta adatokat, az egyedi mezőket, a szerző(k) adatait és még sok minden mást (például a termékeket is, ha webáruházad van). Nem tartalmazza viszont a bővítmények beállításait – és lehet, hogy ez zavar, mert újra be kell mindent állítgatnod, de jó oldala is van: ha valamilyen megmagyarázhatatlan hibába ütközöl, és semmi nem segít, akkor a legjobb technikailag újrahúzni az oldalt.

Az Importálás funkció

WordPress Import

Az exportáláshoz nem kell semmi különös előkészület, csak rákattintasz és követed az utasításokat; az importálásnál viszont először telepítened kell a megfelelő bővítményt: a WordPress Importert vagy a Blogger Importert (a többi lehetőséggel nálunk nem sokat lehet kezdeni). Ezután fel kell töltened a WXR (.xml) fájlodat – ne türelmetlenkedj, ilyenkor sokáig nem látszik különösebb haladás, legfeljebb a bal alsó sarokban ennyi:

WordPress ImportEgészen nagy fájlok is keletkezhetnek, a feltöltésük időbe telik, pedig még nem is említettem a legnagyobb idő- és sebességrablókat: a képeket!

Mi lesz a csatolmányokkal?

Tulajdonképpen a csatolmányok is jönnek az .xml fájllal együtt (igazából csak a linkjük jön, nem maga a kép); azonban könnyen előfordulhat, hogy nem sikerül az áthozásuk: nagy .xml fájlok (sok bejegyzés) esetén időtúllépésbe futhatunk bele, és az egész folyamat összeomlik. Ennek a problémának a megoldására készült az Attachment Importer bővítmény, amely a csatolmányokat egy külön munkamenetben tölti le az eredeti helyükről és tölti fel az új weboldal Médiatárjába.

Ha tehát sok és/vagy nagyméretű képed, hanganyagod, videód, e-könyved van, akkor először futtasd le a normál importálót, de ne jelöld be a csatolmányok letöltését, azaz a “Download and import file attachments” lehetőséget:

Ne jelöld be!

Amikor az importálás elkészült, menj újra az Eszközök -> Importálás menüpontba, és most válaszd a legfelső lehetőséget, az “Attachment Importer“-t (persze csak akkor látod, ha már telepítetted ezt a bővítményt). Válaszd ki a WXR (.xml) fájlodat, és jelöld ki a felhasználót, akihez rendeli majd a feltöltő a képeket (alapesetben ez a jelen felhasználó). Érdemes bepipálni, hogy az egyes lekérések között hagyjon legalább 5 mp szünetet, hogy a szerver, amelyen a képek vannak, nehogy tévesen DDOS támadásnak észlelje az importálást.

DDOS ellen

Ezután már csak hátra kell dőlnöd, és kivárni, amíg a rendszer dolgozik. Ha esetleg hibát észlelsz a folyamat során, akkor próbáld meg újra lefuttatni az importálót. A bővítmény kiszűri azokat a fájlokat, amelyeknek egyforma a neve, a fájlneve, a feltöltési dátuma és a mérete, így nem kell aggódnod, hogy esetleg valami duplán kerül fel.

 

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Katt a képre részletekért

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Wpsuli Sybell
Sybell tárhely szolgáltatás
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence

Oszd meg te is!

A wpSuli alapja egymás támogatása. Lehet egyik ismerősöd pont most szeretne saját honlapot építeni, de kell neki egy segítő kéz…legyél Te ez a támogatás egy megosztással!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email