Megjelent a WordPress 4.2 nagyverzió

A legújabb nagyverzió hagyományosan egy újabb jazz-legenda, ezúttal Bud Powell zongorista után kapta a nevét. Vele egyidőben megjelent a jelenlegi alapsablon, a TwentyFifteen, valamint két fontos bővítmény, az All In One SEO Pack és a Contact Form 7 friss változata is. Mentsd tehát az adatbázisodat (biztos, ami biztos), és már frissíthetsz is. Jónéhány weblapom túlesett már a folyamaton, mindenféle probléma nélkül, úgyhogy nagy valószínűséggel Nálad sem lesz gond.

Az új nagyverzió elég gyorsan követte a foldozgatásokat: tegnap és tegnapelőtt érkeztek be az értesítések az automata frissítésekről 4.1.1-ről 4.1.2-re, azután tegnapról mára virradó éjszaka, miközben éppen telepítettem pár új példányt, jött egy újabb értesítés a 4.1.3-ról, majd mielőtt megmozdíthattam volna az egeremet, már azt írta ki a rendszer, hogy készen áll a 4.2 telepítésére.

WordPress 4.2

Ugye emlékszel: az alverziók (amelyek csak hibajavításokat, biztonsági réseket javítanak) a 3.7 óta automatikusan frissülnek, alapértelmezett beállításban csak a nagyverzióknál kell kézzel beavatkoznod – mint amilyen ez a mostani is.

Első ránézésre nem fogsz sok különbséget észlelni telepítés után. Az üdvözlő képernyő ismertetéséből az derül ki, hogy a WordPress egyre jobban fókuszál a mobilitásra: a (nálunk nem túl sokak által használt) Press This funkció továbbfejlesztésével egyre könnyebben tudsz megosztani tartalmakat a blogodon, lényegében menet közben, a mobilodról tehetsz fel videókat, képeket, bármit, amit továbbközlésre érdemesnek találsz. Ennek a hasznos vagy kevésbé hasznos voltát majd a gyakorlat dönti el…

Speciális karakterek a WordPress 4.2. verzióban

Több lett a lehetőséged, ha speciális karaktereket használsz – ha esetleg kínaiul, japánul vagy koreaiul szeretnél blogolni, vagy ha matematikai vagy zenei szimbólumokra van szükséged. De ha csak színesebbé, bolondosabbá szeretnéd tenni a weboldaladat, az új emoji funkcióval olyan karaktereket is használhatsz, mint a szívecske, a béka, a majom, a pizzaszelet és sok más 🙂 (ha eddig ez hiányzott a boldogságodhoz 🙂 ) – lásd: emoji karakterek a WordPress 4.2 verzióban

A Testreszabás menüpontban most már a sablonok között is váltogathatsz, miközben teszteled, hogy milyen lenne a weboldalad az új kinézettel; újabb forrásokból illeszthetsz be egyszerűen linkeket, hogy azok teljes értékűen megjelenjenek (Tumblr, Kickstarter), és egyszerűbb, gyorsabb lett a bővítmények frissítése is: a Bővítmények menüpontban a “Frissítés most” linkre kattintva nem kerülsz át a lassú betöltőképernyőre, hanem azonnal, helyben megtörténik a frissítés.

A “motorház alatti” újdonságok közül a legérdekesebb a mezei felhasználók számára, hogy az adatbázis karakterkódolását megváltoztatták: az utf8mb4 teljes támogatást jelent a négy bájtos karakterekhez. A másik újdonság, amely többeket érinthet, hogy a vakok és gyengénlátók által használt felolvasó-programoknak most már lehet közvetlenül utasítást adni, hogy mit és hogyan olvassanak fel, JavaScript utasításokkal.

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Katt a képre részletekért

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Wpsuli Sybell
Sybell tárhely szolgáltatás
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence

Oszd meg te is!

A wpSuli alapja egymás támogatása. Lehet egyik ismerősöd pont most szeretne saját honlapot építeni, de kell neki egy segítő kéz…legyél Te ez a támogatás egy megosztással!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email