Infotermék WordPressben

Nagyon jó témafelvetést kaptam egyik új klubtagunktól, a fórumban kérdezte. Zsolt kérdése az volt, hogy hogyan tudná megoldani zárt (authenticator bővítménnyel védett) WordPress alapú weboldalán, hogy az általa készített és árusított infoterméket meg tudja védeni az illetéktelen letöltéstől. A fórumban válaszoltam neki, de mivel azt nemigen olvassátok, inkább itt is leközlöm.

Jól értem, ugye, hogy az a gond, hogy pl ha a http://domained.hu oldalon van egy authenticatorral zárt WordPress oldal, a http://domained.hu/wp-content/uploads/valami.pdf nevű infotermék akkor is szabadon letölthető (már persze ha valaki ismeri a pontos helyét, azaz így a linkjét).

A zárt tagi oldalt, mint amilyen a http://tagok.wp-suli.hu vagy a http://tanfolyam.wp-suli.hu, valóban az authenticator plugin tudja levédeni (vagy más hasonló bővítmény), de ez a védelem csak a WordPress oldalakra vonatkozik. Magukat a fájlokat, a tárhelyedre feltöltött fájlokat más módszerrel kell megvédened. Ez nem az én szakterületem, így erre programozási megoldást nem tudok Neked mondani.

Tudok viszont “mezei” módszert rá. Például ha létrehozol mondjuk egy oekmpwo4u5r3984ntos nevű mappát 🙂 (véletlenszerűen rácsaptam a billentyűzetre 🙂 ), és abban helyezed el a védendő fájlt, azt a kutya se fogja megtalálni, pláne, ha még a fájl neve sem egyértelmű, pl nem infotermek_cime.pdf, hanem qwerthgfd17465.pdf.

Természetesen ha valakinek elárulod ezt a linket, és az megosztja mással, akkor semmit nem ér ez sem…

A másik, ennél szofisztikáltabb megoldás, ha árusítani akarod ezt az infoterméket, hogy egy webáruház bővítményt használsz. A letölthető termékek esetében a webáruház titkosított, véletlenszerű linkeket küld ki fizetés után a vásárlónak, és azt is beállíthatod, hogy egy vásárló hányszor töltheti le a terméket, és hány napon belül kell ezt megtennie.

Természetesen, ha valaki már letöltött valamit, és nem becsületes, akkor feltöltheti azt egy fájlmegosztóra – ez ellen nincs védekezés. De azért azt tapasztalom, hogy az emberek nagy része becsületes, meg nem is oszt meg ingyen másokkal olyasmit, amiért ő maga súlyos pénzeket fizetett. Azt persze megint csak nem tudod kivédeni, hogy többen összeálljanak és együtt vegyenek meg egy infoterméket, aztán azt egymásnak átküldjék.

Van egyébként egy PDF Stamper nevű bővítmény a WP eStore webáruházhoz (erről a webáruházról írtam már a zárt és a nyílt oldalon is), amellyel vásárlás után a pdf láblécében elhelyeződik egy szöveg a vásárló nevével és e-mail címével. Ezzel egy elvi gát kerül a vásárló elé, hiszen elég ciki elosztogatni olyasmit, aminek az aljára minden oldalon oda van írva, hogy “Ezt az infoterméket Bikfalvi Moni (info@wp-suli.hu) vásárolta meg. A szerzői jog tulajdonosa Kacsinta Zsolt.”

Tudok róla, hogy vannak pdf-titkosítási módszerek, pl csak online és csak jelszóval olvasható anyagok, de ez elég macerássá teszi az olvasást. Azt kell eldöntened, hogy hol legyen a határ: mennyire akarod szigorúan megvédeni a termékedet, és ugyanakkor mennyire akarod megnehezíteni a becsületes olvasóid dolgát. Mert az egyik mindenképpen a másik rovására megy. Sajnos el kell fogadni, hogy elektronikus terméket sohasem lehet tökéletesen megvédeni…

 

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Katt a képre részletekért

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Wpsuli Sybell
Sybell tárhely szolgáltatás
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence

Oszd meg te is!

A wpSuli alapja egymás támogatása. Lehet egyik ismerősöd pont most szeretne saját honlapot építeni, de kell neki egy segítő kéz…legyél Te ez a támogatás egy megosztással!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email