Ingyenélők és olcsó húsok – avagy mit jelent valójában a nyílt forráskód és meddig terjed az ingyenesség?

A WordPress ingyenes. A WP-Suli blog ingyenes.

A WordPress fejlesztésekért fizetni kell. A WP-Suli szolgáltatásaiért fizetni kell.

Erősen remélem és bízom benne, hogy ez a bejegyzésem szelet vet és vihart arat, hogy azok, akik megértik, valóban megértik, amit mondani akarok, azok értékelni fogják és továbbra is az olvasóim, az ügyfeleim lesznek, akik pedig nem, és eddig csak nemtörődömségből maradtak a levelezőlistámon, azok most leiratkoznak.

De ki kell ezt mondanom végre.

Egy kedves ismerősömtől, Vida Ágnestől (kismamablog) hallottam (bár talán nem ő találta ki), hogy az angol nyelv használata is ingyenes, mégis rengeteg nyelviskola és nyelvtanár él az oktatásából. Nagyon jó mondás, erre szoktam hivatkozni, ha néha-néha megkapom, hogy az ingyenes WordPresst pénzért adom (ami nyilvánvalóan képtelenség, hiszen bárki letöltheti az internetről).

Azt is szokták mondogatni nekem, hogy olcsó húsnak híg a leve – azaz egy ingyenes rendszerrel, akármilyen ügyes is valaki, egyszerűen nem lehet értékes honlapot készíteni. A WordPress csak az amatőröknek való, tisztességes weblapkészítő cég nem dolgozik ingyenes CMS*-ekkel – ami megint csak nyilvánvaló képtelenség, hiszen manapság az egyedi fejlesztésű weblapok is CMS-re épülnek, arra kell, hogy épüljenek, hiszen különben a tulajdonos egy betűt sem tud a későbbiekben változtatni a honlapján, és hónapokig kell várnia a programozóra még akkor is, ha mondjuk megváltozik a cég telefonszáma.

(* CMS = Content Managing System = tartalomkezelő rendszer. Azaz olyan rendszer, amelyben programozói tudás nélkül, előre meghatározott szabványos formában vihetők fel a tartalmak a weblapra, amelyet a weblapfejlesztő technikailag előkészített.)

Mások pedig azzal az érvvel fordulnak hozzám, hogy ha egyszer a WordPress ingyenes, ha a WordPress teljes dokumentációja fent van az interneten, valamint többtucat weboldalon lehet a WordPressről olvasni, akkor milyen alapon kérek el pénzt az alapszintű telepítésért és beállításért (ez a csomag nálunk 24.000 Ft + ÁFA – lásd ide kattintva), hiszen azt bárki meg tudja csinálni. Ami pedig még felháborítóbb, hogy miért kérek el egy hatalmas összeget egy WordPress alapú, többnyelvű webáruházért, hiszen ezt is meg lehet oldani ingyenes bővítményekkel (ez a csomag nálunk 188.000 Ft + ÁFA – itt olvasható).

A kedvenceim pedig az ingyenélők avagy az olcsójánosok (és nagyon remélem, hogy most senki nem fog magára ismerni!), akik szerint kutya kötelességem ingyen válaszolni a kérdéseikre, akár itt a blogon, akár e-mailben teszik fel azokat, mégpedig lehetőleg még aznap. Természetesen nem fogok pénzt kérni minden egyes apró mondatért vagy fél perc alatt megválaszolható e-mailért. De tessék szíves lenni tudomásul venni, hogy az én napom is csak 48 órából áll, plusz az éjszaka 🙂 – ott vannak a fizető ügyfelek, ott vannak a cég egyéb ügyei, ott a négy gyerek, és esetleg nem ártana néha pihennem is, ha nem akarom idő előtt itthagyni ezt az árnyékvilágot 🙂

Igen, karikírozom, mert ennyi komolyság már sok nekem egy napra (pláne vasárnapra), de szeretném mindezt egyszer s mindenkorra tisztába tenni.

A piros sarokban az ellenem szóló érvek:

 • a WordPress ingyenesen letölthető az internetről, magyar nyelven,
 • rengeteg sablon és bővítmény letölthető az internetről, szintén ingyenesen,
 • számos videó van a YouTube-on, amely bemutatja a WordPress telepítését (többek közt az általam készített is),
 • létezik magyar nyelvű WordPress fórum,
 • minden dokumentáció, illetve segítség fent van az interneten angol nyelven,
 • aki időt és energiát áldoz rá, egyedül megtanulhat mindent a WordPressről,
 • komoly számítástechnikai előképzettség nem (feltétlenül) kell a WordPresshez.

A kék sarokban a mellettem szóló érvek:

 • öt éve a munkaidőm 95 %-ában WordPress weblapokat készítek, bővítményeket tesztelek, problémákat oldok meg,
 • felsőfokon beszélek és értek angolul,
 • tudok programozni html-ben, sok mindent css-ben és php-ban is meg tudok csinálni (amit nem, arra van munkatársam),
 • az elmúlt években több, mint kétszáz (200) WordPress alapú weboldalt készítettem vagy javítottam,
 • több, mint kétezer (2.000) e-mailt és blogban feltett kérdést válaszoltam meg a WordPress rendszerrel kapcsolatban,
 • több, mint ötszáz (500) órát konzultáltam, oktattam WordPress témában,
 • elkészítettem egy 6 + 18 + 12 leckéből álló online WordPress tanfolyamot.

Senkinek nem tartok a fejéhez pisztolyt, hogy velem dolgoztasson vagy tőlem tanuljon. De ha úgy döntesz, hogy

 • nincs időd rá, hogy a fentieket utánamcsináld, és/vagy
 • nincs energiád rá, hogy a fentieket utánamcsináld,

akkor tisztelj már meg azzal, hogy az elmúlt években a témára szánt időmet és energiámat, illetve a konkrétan a Te problémádra szánt időmet és energiámat tisztességesen megfizeted.

Nem kérek mást, csak korrekt bánásmódot. Ez egy üzlet, én ebből élek. Természetesen szívesen segítek, ha az nem veszi el túl sok időmet, de alapvetően nem vagyok karitatív szervezet (egyébként szoktam jótékonykodni, de ez a magánügyem).

Mindezek után már csak annyi a mondanivalóm (ez itt a reklám helye), hogy idén utoljára most lehet jelentkezni online WordPress tanfolyamra. Tehát ha úgy gondolod, hogy

 • nincs rá öt éved, hogy megtanuld mindazt, amit én tudok,
 • (és egyébként nem is kell neked annyi, “csak” tisztességesen kezelni szeretnéd tudni a WordPress weblapodat),

akkor jelentkezz a 2012-es utolsó online tanfolyamra – és igen, fizess érte 🙂 Ha már én nem sajnáltam az időt és az energiát arra, hogy összeállítsam, ha nem fogom sajnálni az időt és az energiát most sem, hogy a tanfolyam résztvevőinek online konzultációkat és e-mailes segítséget nyújtsak, akkor Te se sajnáld az árát 🙂

U.i. Akinek nem inge, ne vegye magára!!!