Letölthető anyagok a weboldalra

A bejegyzések illetva az oldalak szerkesztőfelületének tetején már biztosan találkoztál azokkal az ikonokkal (és biztosan használtad is már őket), amelyekkel képet, hangot, egyebet tölthetsz fel a weblapodra. A képeknél általában nem okoz gondot senkinek, hogy az hogyan fog megjelenni a weboldalon, de más típusú fájloknál ez a kérdés sokszor felmerül.

Ha például árlistát, nagyobb terjedelmű brossúrát, termékleírást, vagy valamilyen jogszabály által előírt kötelező anyagot (pl biztonsági adatlap vagy hasonló) kívánsz szerepeltetni a weboldaladon, a WordPress rendszerében az is könnyen megoldható.

A “gyalogos” megoldás az, hogy FTP-vel felmész a tárhelyedre, ott létrehozol mondjuk egy letoltes nevű alkönyvárat, és ide másolod fel a fájlokat. Ez esetben például a pdf-ben létrehozott árlistád linkje a következő lesz: www.domainneved.hu/letoltes/arlista.pdf  – ezt így, ahogy van, beírhatod egy bejegyzésbe vagy oldalba, vagy beírod azt, hogy “Kattints ide az árlista letöltéséhez”, és ezt a szöveget teszed linkké a bejegyzésszerkesztő tetején a “Link beillesztése” ikonnal. Ehhez kell egy icipici előismeret (mi az az FTP és hogyan kell használni), az előnye viszont, hogy rendezettebb lesz a tárhelyed, és ez a link könnyebben megjegyezhető, azaz így könnyebben kommunikálható is. Tehát ha ezt akár szóban, egy találkozáskor elmondod valakinek, az meg tudja jegyezni.

A WordPress által ugyanerre a feladatra nyújtott megoldás az, hogy lépj be a Vezérlőpultodon a Média menüpontba, ott az Új hozzáadása almenüpontban töltsd fel a fájlt. A WordPress automatikusan a wp-content könyvtárad uploads alkönyvtárába teszi a fájlt, sőt, ha a Beállítások -> Média menüpontban be van pipálva az a lehetőség, hogy “A feltöltött elemek csoportosítása év-hó nevű könyvtárakba“, akkor még ez az adat is szerpelni fog a linkben. Az árlistád letöltési linkje tehát valahogy így fog kinézni: www.domainneved.hu/wp-content/uploads/2011/11/arlista.pdf – ami persze nem gond, ha nem akarod valakinek szóban átadni, és ezt is belinkelheted a fenti módon.

Természetesen nem kell megjegyezned, hogy hová került pontosan a fájl, hiszen a Média menüpontban mindig megnézheted – csak át kell másolnod a linkjét innen a bejegyzésbe vagy oldalba, ahol letölthetővé akarod tenni.

 

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Wpsuli Sybell
Sybell tárhely szolgáltatás
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence

Oszd meg te is!

A wpSuli alapja egymás támogatása. Lehet egyik ismerősöd pont most szeretne saját honlapot építeni, de kell neki egy segítő kéz…legyél Te ez a támogatás egy megosztással!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email