Letölthető dokumentumok kezelése WordPressben

Többször fordultak már hozzánk azzal a kérdéssel, hogy hogyan lehet a WordPressben könnyedén és elegánsan dokumentumokat megosztani illetve letölthetővé tenni. Van-e ehhez bővítmény? Nos, ha csak néhány dokumentumról van szó, esetlegesen elhelyezve az oldaladon, ez könnyedén megoldható bővítmény nélkül is. Ha azonban nagyon sok dokumentumot kell elérhetővé tenned, akkor már érdemes egy fejlettebb módszert használnod.

Az első esetben (tehát ha csak néhány fájlt szeretnél letölthetővé tenni) a dokumentumokat egyszerűen töltsd fel a Médiatárba. Minden fájlnak lesz egy saját linkje, vagy ahogy a WordPressben írják, URL-je. Ezt másold ki, majd egyenként linkeld be a fájlokat a megfelelő bejegyzésben vagy oldalban.

Példa: egy letölthető katalógus

Töltsd fel a fájlt, ilyesmi lesz az URL: http://domainneved.hu/wp-content/uploads/ev/ho/faljneve.vmi

Majd a megfelelő oldalon írd be, hogy “Letölthető űrlap”, és ezt linkeld be a Médiatárból kimásolt URL-rel.

Dokumentum belinkelése

Mindenképpen jelöld be a “Hivatkozás megnyitása új ablakban/új fülön” lehetőséget. Így megkönnyíted a látogatód visszatérését, továbblépését, hiszen miután (a böngészője beállításaitól függően) megnézte vagy letöltötte a dokumentumot, bezárhatja azt az ablakot, és visszatér a Te weboldaladra.

Vannak azonban olyan esetek, amikor nagyon sok letölthető dokumentumot kell elérhetővé tenni, sőt, azokat fajtánként vagy témánként kategorizálni is kell. Például önkormányzatok, hivatalok oldalainál lehet ilyen, de akár egy oktató oldalon is, vagy egy céges zárt oldalon, ahol a munkatársakat képzik.

Ehhez van egy hasznos bővítmény: a WordPress Download Manager.

Ahhoz képest, hogy ingyenes, elég sok mindent tud:

  • feltöltés az admin felületen keresztül,
  • jelszavas védelem,
  • dokumentum kategóriák és alkategóriák korlátlan számban,
  • automatikus lapozás,
  • elegáns “letöltés” ikon.

Bekapcsolás után saját menüpontként jelenik meg a Vezérlőpult menüjében. Itt tudod a fájlokat feltölteni, a kategóriákat létrehozni.

Az oldalak szerkesztő eszköztárában megjelenik a bővítmény ikonja, ezzel tudod beilleszteni a dokumentumot vagy a kategóriát.

Download Manager eszköztár

Ez is egy nagyon felhasználóbarát bővítmény, érdemes kipróbálnod.

 

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Wpsuli Sybell
Sybell tárhely szolgáltatás
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence

Oszd meg te is!

A wpSuli alapja egymás támogatása. Lehet egyik ismerősöd pont most szeretne saját honlapot építeni, de kell neki egy segítő kéz…legyél Te ez a támogatás egy megosztással!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email