Még egy csomó kérdés

A múlt heti bejegyzés folytatásaként ma megosztok Veled további jó néhány kérdést és választ, amelyek az utóbbi időben felmerültek. Remélem, hasznodra lesz ez az összeállítás is.

“A gondom, az, hogy a menüsorban lévő egyik menüpontnál nem szeretném, ha be lehetne hívni egy oldalt, csak azt a célt szolgálja, hogy lehessenek almenüi. Tehát pl így néz ki a menüsorom: bemutatkozás, szolgáltatások, árlista, kapcsolat. A szolgáltatások alatt vannak részletesen a szolgáltatások almenüben felsorolva és mindegyikhez tartozik egy oldal. De én azt szeretném, hogy a szolgáltatásokra kattintva ne jelenjen meg semmi, tehát ne is legyen kattintható, csak azért legyen ott, hogy ki lehessen választani az egyik almenüt “alóla”. Remélem normálisan sikerült leírnom…”

Értem, mit mondasz, de nincs jó hírem. Ezt egyes sablonok tudják alapból, de nem mind. Ha a Tiéd nem tudja, akkor csak programozással lehet megoldani. Szerintem csinálj a Szolgáltatások menüpontra egy oldalt, ami nem áll másból, mint linkekből az aloldalakra. Tehát ha valaki véletlenül rákattint, akkor ugyanazt látja, mint ha az almenüpontokat nézné. Így meg lehet kerülni a problémát. Egyébként a legtöbben nem fognak rákattintani, mert látják alatta a lenyíló almenüpontokat és rögtön azokra fognak kattintani, amelyik érdekli őket. Vagy ha a Szolgáltatások egy kategória, és a bejegyzések az egyes almenüpontok, akkor meg magától ki fogja listázni őket a WordPress, és ugyanott vagy. Mindkettő megoldja ezt, de azt, hogy ne legyen kattintható, csak php programozással lehet megoldani.

(U.i. A kérdező megcsinálta, és eszébe jutott, hogy ez a link-felsorolós megoldás talán még jobb is, SEO szempontból. Szerintem is 🙂 )

FRISSÍTÉS: a 3.0 verzió, a saját menük bevezetése óta persze már van megoldás erre a problémára: ha egy nem kattintható menüpontot akarsz létrehozni, akkor egy Hivatkozást kell beillesztened a menüdbe; a Hivatkozás szöveg természetesen a menüpont neve, a link (URL) pedig mindössze egy kettőskereszt, azaz #. Ez azt mondja a böngészőnek: “maradj, ahol vagy”.

“Feltelepítettem a WP to Twitter bővítményt, és amit tudtam, megcsináltam. API kulcs, ilyen-olyan kulcs és kód. De elakadtam. A beállításoknál folyamatosan kapok hibaüzenetet:

WP to Twitter was unable to contact your selected URL shortening service.
Cligs API result: There was a server problem creating the clig.
WP to Twitter successfully submitted a status update to Twitter

Mi ez?”

Azt válaszd ki a beállításoknál, hogy nem kérsz linkrövidítést (Don’t shorten URLs), és akkor nem lesz hiba. Ha akarsz linkrövidítést, akkor regisztrálnod kell az adott, linkrövidítés szolgáltatást nyújtó oldalon.

“Ha pdf fájlt szeretnék elérhetővé tenni aktuális oldalamon, hogy látható legyen a tartalma (5 oldalas pdf-ről lenne szó), mit kell tegyek? Tehát nem linkre kattintva szeretném letölthetővé, vagy megjeleníthetővé tenni, hanem közvetlen az oldalon láthatóvá!”

Valójában ez nem a WordPressen múlik, hanem a böngészőn. Az enyém, ha pdf-re mutató linkre kattintok, alapból megjeleníti a pdf-et a böngészőben, és tudomásom szerint a legtöbb mai (frissen tartott) böngésző ugyanígy tesz. Javaslom beállítani, hogy új oldalon nyíljon meg a link, hogy amikor az olvasó elolvasta és bezárja, visszajusson az oldaladra.

“Konkrét példát írok: ha szeretnéd megtudni, hogy például a 3 hozzászólás a “Gyorsítsunk!” című bejegyzéshez szövegből mondjuk kivennéd a “című” szót, azt milyen fájlban kell átírni. Arra gondolok, hogy mint a Firebug-ban van egy funkció, hogy bizonyos elemekre ha ráhúzom, akkor kiír róla egy csomó tulajdonságot, lehet, hogy ebben is megvan, csak elkerülte a figyelmem. Azt szeretném elkerülni, hogy minden egyes php fájlt átkeljen kutatni.”

Automatikus megoldás nincs erre a problémára. De szerencsére a WP elég logikus felépítésű, így ha egyszer rájöttél, hogy mi hol van, utána a sablonok 99 %-ában ugyanott lesz ugyanaz. Jelen esetben a “3 hozzászólás” soráról tudom, hogy a hozzászólásokat kezelő php-ban van, azaz a comments.php nevű fájlban. Egyébként egy-egy sablon általában kb 15 fájlból áll, és beszédes nevük van: az index.php az alap oldalsablon, a header.php a fejléc, a footer.php a lábléc, a sidebar.php az oldalsáv és így tovább.
 
Magában a WP motorban, az ott lévő rengeteg php fájlban viszont egyáltalán nem kell (és nem is szabad) turkálni. Minden megoldható a sablonban.

“Kezdek összeomlani, egyszerűen eltűnt a menüből két oldal! Ha be vagyok jelentkezve, látom, ha nem, akkor nem. Pedig közzé vannak téve és nem aloldalak. Mi lehet a baj?”

A mai nap tanulsága: léciléciléci ne használj olyan bővítményt, amelyről fogalmad sincs, hogy mit csinál!!!

Van egy CaPa nevű bővítményed. Arra való, hogy beállíthatod felhasználói szerep szerint (adminisztrátor, szerkesztő, szerző, közreműködő) illetve a látogatók számára, hogy melyik oldalt illetve kategóriát láthatják. A régiek engedélyezve voltak mindenki számára, az újakat senki nem láthatta, csak az adminisztrátor. Nem csoda, hogy ez történt. A bővítmény tette a dolgát, ő nem tehet semmiről… A Vezérlőpult alján találod a beállításait, a CaPa menüpontban.

(U.i. Kiderült, hogy egy ismerőse tette fel a bővítményt, hogy segítsen neki, de nem magyarázta el, hogy hogy működik…)

“Milyen ingyenes programot ajánlasz, amellyel képeket tudok szerkeszteni?”

Javaslom a Gimp-et, nagyon nagy tudású, PhotoShopos ismeretekkel biztosan boldogulsz vele, magyar nyelvű és ingyenes. www.gimp.hu Egyébként én a legtöbb grafikámat Paintben csinálom 🙂 – ha meg átlátszóvá kell tenni valamit, vagy úgy méretezni, hogy ne legyen minőségromlás, akkor a Gimpet.

“Olvasgattam a Silihost levélküldő rendszeréről, és a díjtáblázatnál nem tudom, hogy jól értelmezem-e, hogy melyik igaz rám. Ha más szolgáltató tárhelyére szeretném telepíteni, akkor licence díjat kell egyszer fizetnem és nincs üzemeltetési díj?”

Ha rám hallgatsz, és nem akarsz magadnak felesleges szívást, akkor az ő tárhelyükön hagyod és éves üzemeltetési díjat fizetsz. Én így használom már hatodik éve, és teljesen elégedett vagyok. Mindenben azonnal segítenek, alig van hiba, azt villámgyorsan javítják, jön minden frissítés stb. Közben van egy-két ismerősöm, akik inkább kifizették és saját tárhelyen üzemeltetik, és most nyaggatják a Silihostosokat, hogy segítsenek, ők meg nem tudnak. Nem azért, mert nem akarnak, hanem mert az idegen tárhelyen ők nem állítgathatnak.

Másrészt a saját tárhelyeden nemcsak a levelezés fut, hanem maga a weblapod is meg minden, ami kell hozzá, míg a Silihostnak erre külön szervere van, ahol csak az Autoresponder fut, semmi más, és direkt erre van optimalizálva. Egyszóval én a helyedben (a saját és a mások tapasztalata alapján is) a náluk futó változatot kérném (ez az évi 12.700 Ft).

A Silihost Autorespondert erre a linkre kattintva rendelheted meg.

“Telepítettem a WordPresst, de továbbra is a tárhelyszolgáltatóm reklámszövege jelenik meg, ha a domain-nevemet a böngészőbe írom. Mit csinálok rosszul?”

Töröld az eredeti index.html fájlt a tárhelyed főkönyvtárából.

“Találtam egy klassz sablont, viszont a képgaléria csak a blog oldalán jelenik meg, én pedig azt szeretném, hogy ez a főoldalon látszódjon. Tudsz abban segíteni, hogy ezt hogyan lehet oda átvarázsolni?”

Ez egy NewWPThemes-es sablon, amelyről írtam már korábban a Kiemelt bejegyzések létrehozása című cikkben. Ez mindenképpen a blog oldalán jeleníti meg a diavetítést. Ha nálad nem a blog oldal a főoldal, ezen nem tudsz segíteni. Viszont van ilyen bővítmény, ami hasonlót csinál, a múltkor beszéltek erről az olvasóim is, és egyikük ezt írta:
 
Van egy egyszerű plugin, a Gallery Object, én ezzel oldottam meg és most már működik.
A használata nagyon egyszerű:
– csinálsz egy galériát
– elmented és kapsz egy kódot
– ezt a kódot amelyik bejegyzésedbe beilleszted, ott lesz a slideshow.
Beillesztésnél válts html nézetre és úgy rakd be a kódot a bejegyzés elejére vagy ahova szeretnéd.

“A kérdésem: a cikkek feltöltésekor hol tudom beállítani, hogy hol, mely kategóriába publikálja az anyagot?”

A cikkek (bejegyzések) szerkesztőfelületén jobb oldalt a Közzététel doboz alatt van a Kategóriák doboza, itt kell bejelölni, hogy melyik kategóriába szánod az adott cikket. Ha még nem létezik a kategória, innen is létre lehet hozni, vagy a Bejegyzések -> Kategóriák menüpontban is van erre lehetőség. A kategóriákat egymás alá lehet sorolni; az alkategóriába tartozó cikk a szülő kategóriában is benne lesz.

“Az Interworx típusú tárhely admin felületnél hol találom szerinted a wp file-okat?”

Ne az admin-felületen nézd, hanem FTP-vel menj fel rá (az FTP-hozzáférést megtalálod az Interworx adminon), mondjuk Total Commanderrel, és onnan látni fogod a wp fájlokat.

“Korábban az alapértelmezett linkszerkezetet használtam, de most átállítottam “szebb” linkekre, a kategóriát írja ki és a bejegyzések címét. Csakhogy már beajánlottam egy csomó linket mindenfelé. Most ezt elölről kell kezdenem, vagy működni fognak ezután is?”

Ez egy nagyon fontos kérdés, hiszen keresőoptimalizálási szempontból érdemesebb a “beszédes” linkek használata, ez is segít, hogy többen megtaláljanak. A WordPress adatbázis tudja a bejegyzések ID-számát, például ha ez a 2409, és a Bejegyzések menüpontban az egyes bejegyzések címe fölé viszed az egeret, akkor alul a státuszsorban láthatod, hogy a 2409. számú bejegyzést fogod szerkeszteni, ha kattintasz. Ezért tudni fogja a külső helyekről rájuk mutató linkeket így is. Ezt ki is lehet próbálni: beírtam a böngészőm címsorába, hogy https://wpsuli.hu/?p=1793 és simán, szó nélkül a https://wpsuli.hu/alapok/minimal-sablonok/ oldalra ugrott, tehát oda, ahová kellett.

“A közvetlen linkek használata esetén hová teszi a WP a bejegyzést, ha az több kategóriába is beletartozik? És ha egy bejegyzés főkategóriában és alkategóriában is van, akkor mi lesz a linkje?”

Ha egy bejegyzés több kategóriába is beletartozik, az ábécésorrend szerinti elsőt veszi figyelembe. De ha alkategóriában van a cikk, akkor azt is beírja a linkbe, így: domainneved/kategória/alkategória/cikkcíme.

“Már rengeteget szerkesztgettem a bejegyzéseimet, úgyhogy kismillió mentés van belőlük. Hallottam, hogy ez lelassítja a WordPresst. A gyorsítás érdekében hogyan tudom törölni a sok elmentett változatot?”

A korábbi elmentett változatokat ki tudod törölni, és be is állíthatod, hogy a jövőben max hány darabot tároljon mindig a Revision Control nevű pluginnal (a Bővítmények -> Új hozzáadása menüpontban keress rá és telepítsd, vagy töltsd le innen).

 

Én már egészen elfáradtam, de még mindig nincs vége… 🙂 Még karácsony előtt jelentkezem a maradékkal!

 

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Wpsuli Sybell
Sybell tárhely szolgáltatás
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence

Oszd meg te is!

A wpSuli alapja egymás támogatása. Lehet egyik ismerősöd pont most szeretne saját honlapot építeni, de kell neki egy segítő kéz…legyél Te ez a támogatás egy megosztással!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email