Nyárvégi virágcsokor…

…vagy inkább hibacsokor 🙂 Időről időre összeszedek egy csokorra való közérdekű kérdést, amelyeket e-mailben kaptam, és megválaszolom őket itt a blogon, hogy mindenki tanulhasson belőlük. Most is egy ilyen bejegyzés következik. Lesz benne szó vírustámadásról, a tárhelyek és a bővítmények viszonyáról, némi egyszerű kódturkászásról és még sok hasonló dologról, de legelőször is egy aktuális problémáról a Google Analytics-szel kapcsolatban.

A honlapomon eddig működött az Analytics, most azonban már napok óta azt jelzi, hogy nincs kijelölt account az Analyticshez és az oldalon nem látok statisztikát.

wp-suli.hu oldalon sem megy a Google Analyticator. Azt írja, hogy “No Analytics account selected. Double check you are authenticated with Google on Google Analyticator’s settings page and make sure an account is selected.“, pedig ha bemegyek a menüpontjába, ott van az UA-kód, mégsem köti össze a kettőt. Ezek szerint ez valami központi hiba, valószínűleg várni kell egy kicsit, és megoldják. Nyilván másoknál is jelentkezik. Nem fogok csodálkozni, ha ma vagy holnap megjelenik egy frissítés ehhez a bővítményhez, ami megoldja a problémát.

Sajnos az oldalam az utóbbi időben többször is vírusos volt, az FTP jelszócsere ellenére. Kicsit kétkedve fogadom azt, hogy jelszó lopás történik folyamatosan a gépemről, mert több webldalam is van, és csak ez fertőződik meg folyton, a többi tiszta, holott ott is használom az FTP kapcsolatot. Utóbbi két alkalommal a .js kiterjesztésű fájlok fertőződtek meg. Tegnap ismételten újra feltelepítettem a WordPresst és az összes plugint, amiben előfordul ilyen kiterjesztésű file, illetőleg a sablon .js vonatkozó részét is. A frissítéseket mindig elvégzem. A számítógépemet is leellenőriztem, nem jelez vírust. Az Avast jelezte egyik feliratkozónál hírlevél linkre kattintva. Sem a Norton Security, sem a UPC Smart Guard nem jelzett. Az utóbbi PSPad-ban html fájlnál már igen, mivel tartalmazza a Google Analytics hivatkozást (scriptet). Van valamilyen ötleted?

Nekem is pontosan ugyanez volt a bajom többször egymás után az egyik oldalammal, és már én is nagyon untam. Végül véletlenül rájöttem, hogy a wp-config.php-ba írta be magát egyszer valami féreg, az FTP jelszó ellopásakor, és azon keresztül fertőzte meg néhány naponta újra meg újra az összes .js fájlt (még a twentyeleven sablont is). Nézd meg FTP-vel a wp-config.php fájlt, háromezervalahány byte-nak kell lennie, ha nem annyi, akkor töröld le és tedd fel az eredetit. Ha nincs meg, csinálj egy újat az adatbázisod adataival. Ettől nekem megjavult az oldalam, és azóta tiszta.

Több WordPress oldalam is van, az egyik Nálatok, a többi máshol, és a Tiéteken lévőn nem működik a többinél tökéletes webshop bővítmény. Mi lehet a baj?

Egymillió oka lehet ennek, de mielőtt nekifogtam volna összehasonlítani a két tárhelyet, a kérdező szerencsére magától megtalálta a gondot: “A webshop továbbra sem működik, próbáltam utánanézni, arra jutottam, hogy a másik tárhelyeken nem a legújabb PHP fut, ott működik, nálatok viszont frissebb verziójú, ezen nem fut. Ez ellen (nektek) nincs mit tenni, majd választok másik fajtát, ami a legújabb PHP környezetben is működik. :-)” Ez még a jobbik eset, gondolom én. “Szívesebben” okozok azért hibát, mert túl friss a tárhelyünk futtatókörnyezete, mint azért, mert túl régi…

Most barátkozom a WP-vel, és beleütköztem egy számomra nemkívánatos dologba. Egy írás létrehozásakor a szöveg fölött megjelenő (nem is tudom, hogy hívják, talán ez a field?) dátum, szerző, stb-t nem szeretném megjeleníteni. A szerzőt el tudom rejteni, viszont a dátum eltüntetésének lehetőségét nem találom. Ebben segíts, légyszíves.

Meta adatoknak szokták hívni ezt a részt, a sablon határozza meg, hogy melyik jelenik meg. Ha nem ajánlja fel beállításként, hogy ezeket kikapcsold, akkor a Megjelenés -> Szerkesztő menüpontban a fájlokból kell kitörölni a megfelelő sort. A bejegyzéseket a single.php, az oldalakat a page.php, a főoldalt az index.php, az összefoglaló oldalakat az archives.php, a keresési eredményeket a search.php vagy searchresults.php fájl határozza meg, ezeket kell végigbogarászni és kiszedni a felesleges kódokat. Vigyázz, hogy egyszerre csak egyvalamit módosíts, és legyen meg az eredeti fájl biztonsági másolata a gépeden, végszükség esetére.

Légy szíves küldj nekem linket, hogy honnan tudok képeket levenni a honlapomhoz probléma nélkül.

Például innen: http://freedigitalphotos.net, csak ki kell írnod a weblapra, hogy tőlük vannak az illusztrációk. Mondjuk úgy, ahogy a http://80nap.hu oldalamon alul a Stáblistában látod. De van még egy csomó gyűjtemény itt: http://www.pagonymedia.hu/webdesign/webdesign-gyujtemenyek/

Köszönöm a sablon fordítását, kérlek írd meg, hogy merre találom, mert nem sikerült rálelnem.

A fordításhoz a magyar nyelvi fájlok a wp-content/themes/sablonneve/lang mappában vannak, hu_HU.po és hu_HU.mo. Ha változtatni akarsz valamelyik szövegen, akkor a hu_HU.po-t kell szerkesztened a POEdit nevű, ingyenesen letölthető programmal.

A diavetítés részbe, ami a blog menü tetején van, hogyan kell tartalmat betenni? NewWPThemes-es sablonom van.

Erről már írtam (https://wpsuli.hu/haladoknak/kiemelt-bejegyzesek-letrehozasa/), de egy gyors összefoglaló:

1. Hozz létre a többi kategóriád mellett egy “Kiemelt” nevű kategóriát is.
2. Amit meg akarsz jeleníteni a diavetítésben (“Featured Posts“), azt írd meg bejegyzésként, és ne csak a saját kategóriájába, hanem ebbe a kategóriába is pipáld be.
3. A sablon Options oldalán add meg, hogy ezt a kategóriát használja a diavetítéshez.
4. Legalább 2 cikknek kell lennie, hogy működjön a diavetítés.
5. A bejegyzés megírása után (vagy közben 🙂 ) a szerkesztőben jobboldalt alul tölts fel hozzá egy “Kiemelt kép“-et.

A diavetítésben a “Kiemelt” kategória legutóbbi 5 bejegyzése fog látszani.

 

Hasonló (vagy más) problémád van? Írd meg e-mailben (info kukac wp-suli pont hu) vagy itt a hozzászólások között! Igyekszem mielőbb válaszolni, de kérlek, vedd figyelembe, hogy mivel nagyon sok e-mailt kapok, az időm pedig véges, sorba kell állnod, és mindenkinek csak egy kérdésére válaszolok – gondold tehát át, hogy mi a legfontosabb problémád!

Persze, ha klubtag lennél, akkor most is elsőbbséget élveznél, és nemcsak egy, hanem minden kérdésedre válaszolnék 🙂 Érdekel, mivel jár a klubtagság? Kattints ide és nézd meg! »

 

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Wpsuli Sybell
Sybell tárhely szolgáltatás
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence

Oszd meg te is!

A wpSuli alapja egymás támogatása. Lehet egyik ismerősöd pont most szeretne saját honlapot építeni, de kell neki egy segítő kéz…legyél Te ez a támogatás egy megosztással!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email