Oldalsáv nélküli oldalak

Akik nem ismerik a WordPresst, csak hallottak róla, azok így aggódnak: de én nem akarok blogot, én “normális” weboldalt akarok! Te már nyilván tudod, hogy a WordPress jóval több, mint egy blogmotor, de azt talán még nem tudtad, hogy a “blogos kinézet” legfontosabb elemét, az oldalsávot ki is lehet kapcsolni. Lássuk, hogyan!

Ha “normális” weboldalt szeretnél, azaz nem blogbejegyzéseket és oldalsávot, hanem egy állandó, úgynevezett “statikus” oldalt, amelynek nincs oldalsávja, akkor a következőket kell tenned.

Az oldalak kinézetét a page.php nevű fájl adja meg, amelyet a sablonod fájljai között találsz. Ebben van egy olyan utasítás, amely az oldalsávot hívja be: ez a <?php get_sidebar(); ?> utasítás. Ha azt szeretnéd, hogy az oldalaidon ne legyen oldalsáv, ezt kell kitörölnöd (Vezérlőpult -> Megjelenés -> Szerkesztő -> Oldal sablon). És kész…

No, azért ne legyünk ennyire durvák 🙂 A fenti módszer ugyan valóban használ, de akkor mindenhonnan eltűnik az oldalsáv. Lehet, hogy nem egészen ezt akartad…

A helyes megoldás a következő.

Töltsd le a page.php fájlt a tárhelyedről, és nevezd át, mondjuk statikus.php névre. Nyisd meg a Jegyzettömbbel vagy a PSPad Editorral (nehogy Wordöt használj!!!). A tetejére másold be az alábbi sorokat:

<?php
/*
Template Name: statikus
*/
?>

Ezután töröld ki az oldalsávot hívó sort (<?php get_sidebar(); ?>), mentsd el a fájlt, és töltsd fel FTP-vel a tárhelyedre, a sablonod könyvtárába.

Lépj be a Vezérlőpultba, és az Oldalak menüpontban válaszd azt, hogy Új hozzáadása. A szerkesztőablaktól jobbra, a Tulajdonságok dobozában van egy olyan lehetőséged, hogy Sablon. Itt eddig csak egy választásod volt, az Alapértelmezett sablon használata, de most, hogy van egy másik is, a statikus nevű, már ezt is felkínálja a rendszer. Válaszd tehát a legördülő menüből a statikus sablont (vagy azt, amilyen nevet adtál neki), készítsd el az oldalt a szokásos módon, és próbáld ki, hogy néz ki most.

Azt fogod tapasztalni, hogy az oldalsáv valóban eltűnt, ám a helye üres – és ez így nem valami szép. A jó hír az, hogy ez a probléma megoldható. A rossz hír az, hogy ezt egyedileg kell kitalálnod, ugyanis minden sablon más… Vannak olyanok, ahol span-24 és hasonlók adják meg az adott oldalelem szélességét, és vannak olyanok, ahol a style.css-ből kell kikeresned a lap tartalmának (content) a szélességét, illetve azt, hogy ezt hogyan igazíthatod középre. Az is elképzelhető (mint itt, a wp-suli sablonjában), hogy egy 1px magasságú kép ismétlődik, és ez adja meg a hátteret, nem egy szín, ezzel is gondod lehet. Jobbat nem tudok: próbálgass! Légy bátor, hiszen nem ronthatod el – ha próbálgatás előtt készítesz egy biztonsági mentést a sablonod fájljairól, akkor nyugodtan változtathatsz benne bármit, legfeljebb majd visszamásolod az eredetit, ha elrontottad. De erről semmiképp ne felejtkezz el!

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Katt a képre részletekért

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Wpsuli Sybell
Sybell tárhely szolgáltatás
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence

Oszd meg te is!

A wpSuli alapja egymás támogatása. Lehet egyik ismerősöd pont most szeretne saját honlapot építeni, de kell neki egy segítő kéz…legyél Te ez a támogatás egy megosztással!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email