Videók beillesztése

Könnyű videókat illeszteni a WordPress oldaladba, ha egy olyan videót használsz, amely a YouTube-on található. Csakhogy marketing szempontból nem szerencsés, ha a látogatóidat így eltereled a saját oldaladról. Mi a megoldás? Kétféle is van (sőt, biztos több is, de ezek a legegyszerűbbek 🙂 ).

A YouTube-ra feltett videók beillesztése nem okoz problémát, hiszen a videómegosztó felkínálja az e célt szolgáló html kódot (az “embed” kódot) – hacsak a videó feltöltője ezt nem tiltotta le. A YouTube-os videók így néznek ki:

 

YouTube videó beillesztése

 

Az <Embed> gombra kattintva megjelenik az a kis ablak, ahol beállíthatod a beillesztett videó tulajdonságait: hogy mekkora legyen a kép, hogy milyen színű legyen a lejátszó, és ami a legfontosabb: hogy látszódjanak-e a hasonló témájú videók (“Include related videos”). Ez itt a lényeg: ha ez nincs megjelölve, akkor a videód lejátszása után a weblapod látogatóját nem éri az a kísértés, hogy körülnézzen a YouTube-on, és már el is felejtkezzen a Te oldaladról, hanem szépen ott marad, ahol volt, hiszen nincs is más lehetősége!

 

YouTube videók beillesztése

 

Az én beillesztett videóim is ezzel a módszerrel vannak feltéve ide a WP-Suli oldalaira. Az eljárásnak három nagy előnye van a szememben: a videót nem én tárolom, hanem a YouTube szervere, azaz egyrészt nekem helyet spórol a tárhelyemen, másrészt gyorsabb is így a lejátszás, hiszen a videómegosztó erre a feladatra van kiképezve. A harmadik előny pedig az, hogy a YouTube-on keresgélők is megtalálják a videómat, plusz bejövő linket is kapok az oldalamra, tehát látogatottságnövelési és keresőoptimalizálási előnye is van. (Gondolom, az közismert, hogy a YouTube a leggyakrabban használt kereső, a Google tulajdonában van – és ez érezhető is a Google találati listáin.)

 

A másik lehetőség, ha a videónkat mindenáron a saját szerverünkről akarjuk futtatni (ezt lehetőleg csak rövid videók esetében tegyük, mert nagyon lassú lehet), hogy egy lejátszó kódot keresünk az interneten, például a Macromedia alkalmazásával. Feltettem ide egy ilyen lejátszókódot, ezt használom a “Vízibolha – Vízitúrák a gyerekeiddel” oldalamon. Ha megnézed a kódot, láthatod, hogy három helyen is meg kell adni a fájl nevét és a lejátszóablak méretét – ez azért van így, hogy biztosan minden böngésző megértse. Legalul pedig egy sima html hivatkozás van a fájlra, ez (ha a látogatód beállításai ezt engedélyezik) a látogatód gépén lévő MediaPlayer segítségével játssza le a videót. (A példában .mov kiterjesztésű, azaz QuickTime videó van, de ugyanígy működik .mpg-vel is.)

 

Ha ismersz még jó módszereket, oszd meg velünk a hozzászólások között! Amúgy pedig (itt a végén elárulom a korrekt WordPress-megoldást is 🙂 ) vannak kitűnő WordPress pluginek is a YouTube-videók finomhangolására: korábban a Smart YouTube volt a kedvencem (később elromlott, erről írtam is itt a hozzászólások között), most már a Viper’s Video Quicktags nevűt részesítem előnyben. Töltsd le, kapcsold be, ismerd meg!

 

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Katt a képre részletekért

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Wpsuli Sybell
Sybell tárhely szolgáltatás
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence

Oszd meg te is!

A wpSuli alapja egymás támogatása. Lehet egyik ismerősöd pont most szeretne saját honlapot építeni, de kell neki egy segítő kéz…legyél Te ez a támogatás egy megosztással!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email