Több WordPress egy adatbázisban

Ha egy bonyolultabb weboldalt készítesz, könnyen lehetséges, hogy több WordPress motort is telepítened kell egy tárhelyre. Például ha több nyelvi változatra van szükséged (lásd a Többnyelvű oldal című bejegyzést), vagy ha több divízióból áll a cég, és a közös nyitólap után egyedi WordPress alapú weblapokra akarod terelni a látogatóidat. Sok tárhelyhez azonban csak egy adatbázis jár.

(Halkan megjegyzem, hogy a Pagony Multimédia Stúdió tárhelye nem ilyen: nálunk nincs korlátozva az adatbázisok száma.)Ha a tárhelycsomagodhoz csak egy adatbázis jár, és nincs lehetőséged aldomainek létrehozására sem, még akkor is telepíthetsz egy tárhelyre több WordPresst. Ilyenkor alkönyvtárakat kell létrehoznod, és ezekbe telepíteni ismét a motor-fájlokat. Csak arra figyelj majd, hogy olyan elnevezéseket használj az alkönyvtáraknál, amelyeket nem fogsz később oldalnévként használni, mert akkor a két dolog “összeakad”.

Valamennyi alkönyvtárhoz fog tartozni egy wp-config.php fájl. Ebben van a trükk. Ha ugyanazt az egy adatbázist használod az összes WordPress oldaladhoz, akkor az adatbázis nevét, a felhasználó nevét és a jelszót hagyd érintetlenül. Viszont ha lejjebb tekersz a fájlban, megtalálod az alábbi részt:

/**
 * WordPress Adatbázis tábla előtag.
 *
 * Több blogot is telepíthetünk egy adatbázisba, ha valamennyinek egyedi
 * előtagot adunk. Csak számokat, betűket és alulvonásokat adhatunk meg.
 */
$table_prefix  = 'wp_';

Látható, hogy alapértelmezésben a WordPress a wp_ előtagot használja. Mit jelent ez? Annyit, hogy az adatbázisban ilyen nevű táblák fognak létrejönni: wp_options, wp_users, wp_posts és így tovább. Biztonsági okokból jó, ha eleve nem a wp_ előtagot használod, de ha további WordPressekhez akarod használni ugyanezt az adatbázist, akkor pláne nem használhatod a wp_ előtagot, hiszen azzal felülírnád az először feltelepített tartalmat.

Tegyük fel, hogy kétnyelvű oldalad van! Telepítesz egy WordPress motort a magyar alkönyvtárba, és ennek a wp-config.php fájljában a tábla előtag a mr_ lesz. Majd telepítesz egy másik WordPresst az english alkönyvtárba, és ennél a wp-config.php fájlban tábla előtagként ezt adod meg: en_.

Így a magyar alkönyvtár telepítése mr_options, mr_users, mr_posts nevű táblákat, az english alkönyvtáré pedig en_options, en_users, en_posts nevűeket fog létrehozni. Egymást nem zavarják, nem írják felül, kényelmesen eldolgozgatnak egymás mellett.

Ezzel a módszerrel korlátlan számú WordPress telepítéssel dolgozhatsz – ameddig a tárhelyed adatbázis-kvótája engedi…

 

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Katt a képre részletekért

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Wpsuli Sybell
Sybell tárhely szolgáltatás
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence

Oszd meg te is!

A wpSuli alapja egymás támogatása. Lehet egyik ismerősöd pont most szeretne saját honlapot építeni, de kell neki egy segítő kéz…legyél Te ez a támogatás egy megosztással!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email