Értékesítési oldal létrehozása WordPressben

Ha üzleti célú weblapod van, akkor szükséged lehet olyan oldalra, amely egyetlen feladatot lát el: például feliratkoztatja az olvasóidat egy listára, vagy megrendelést vesz fel, vagy éppen egy internetes hirdetés céloldala (idegen szóval landing page). WordPress rendszerben ilyen, úgynevezett értékesítési oldalakat is könnyen létrehozhatsz.

Az értékesítési oldalaknak két fő jellemzője van (mármint webdesign szempontból): az egyik az, hogy semmi nem tereli el a látogatók figyelmét arról, amit tenniük kell, a másik pedig az, hogy az oldal nem jelenik meg a menüsorban.

Tehát például ha ennek az oldalnak az a célja, hogy a látogató rendeljen meg egy terméket, akkor az oldalon le kell írni a termék előnyeit, és hogy miben segíthet a vevőnek, majd kell egy űrlap, amelyet kitöltve megrendelheti a terméket. Minden más elem felesleges: a menüpontok arra csábítják, hogy kószálni kezdjen a weblapon, az oldalsáv widgetjei pedig elterelik a figyelmét, különösen, ha mozgó, villogó bannerek, feliratok vannak ott.

Korábban írtam már az oldalsáv nélküli oldalak létrehozásáról. Ezzel a módszerrel eltüntetheted a tartalom mellől az oldalsávot, így azok már nem terelik el a látogatóid figyelmét. De ettől a weblapod többi eleme még megmarad, legalábbis a fejléc és a lábléc továbbra is ott lesz, a menüsorral együtt.

Meg lehet oldani ezt a feladatot bonyolultan, programozással is, de ez a blog nem erről szól 🙂 Nézzük az egyszerű WordPress megoldást!

1. Készítsd el a weblap tartalmát a hagyományos módon, azaz hozz létre egy új oldalt az Oldalak menüpontban. Írd meg a szöveget, töltsd fel a képeket, szúrd be az űrlapot, stb – amire éppen szükség van.

2. Mentsd el az oldalt úgy, hogy ne jelenjen meg a menüsorban: ha a hagyományos menüt használod, amely a wp_list_pages függvénnyel dolgozik, azaz kiírja az összes oldalt, akkor telepítsd és kapcsold be az Exclude Pages bővítményt és jelöld be, hogy ez az oldal ne jelenjen meg a menüben; ha az aloldalak eleve nem jelennek meg Nálad, akkor tedd aloldallá; ha pedig az újfajta Saját menüket használod, akkor nincs más dolgod, mert az nem rakja be automatikusan az új oldalt a menüsorba, csak ha Te úgy állítod be.

TIPP: ha biztosra akarsz menni, ezt az oldalt nyugodtan Magánjellegűre is állíthatod (amelyet különben csak a szerzője láthat), mindjárt meglátod, miért…

3. Kattints az oldalnál az Előnézet gombra és “játszd le” az oldalt a böngésződben. Azért fogalmaztam így, mert tulajdonképpen tényleg ez történik: a WordPress php-ban megírt motor, a tartalom adatbázisba kerül, ezért az oldal gyakorlatilag nem létezik addig, amíg meg nem nézed a böngésződben. Abban a tizedmásodpercben viszont a php függvények és az adatbázis adatsorai egy html-fájllá alakulnak, amelyet a böngésző meg tud jeleníteni.

4. A böngésződben kattints jobb egérgombbal és válaszd a Forrás megtekintése vagy hasonló szövegű lehetőséget. A megjelenő html-kódot másold ki Jegyzettömbbe vagy PSPad Editorba, és mentsd el UTF-8 karakterkódolással, index.html néven.

FIGYELJ: ha az Intéződ úgy van beállítva, hogy “az ismert fájltípusok kiterjesztéseit rejtse el“, akkor Jegyzettömb esetén könnyen lehetséges, hogy véletlenül egy index.html.txt nevű fájlt hozol létre…

5. Most jön egy kis programozás (kérj segítséget, ha nem értesz hozzá): a html kódból ki kell törölni minden felesleges részt, tehát a menüket, az oldalsávot, a láblécet stb. Erre sajnos nincs általános recept, de egy kis odafigyeléssel és próbálgatással bárki rá tud jönni a nyitjára. Lényeg, hogy mielőtt bármit csinálsz, az eredeti fájlt mentsd el egy biztonságos helyre, hogy bármikor elölről tudd kezdeni, ha valamit elrontottál. Persze az oldal úgyis létezik WordPressben, tehát mindig visszamehetsz a 3. pontig, ha nagy a gáz.

6. Menj fel a tárhelyedre FTP-vel és hozz létre egy alkönyvtárat az értékesítési oldaladnak, például ha egy akció számára készítetted, akkor elnevezheted ezt az alkönyvtárat akcio-nak. Másold fel ide az előbb elkészített index.html fájlt.

7. A hirdetéseidben vagy egyéb kommunikációidban a http://domainneved.hu/akcio/ linket add meg, ez le fogja játszani a benne található index.html fájlt, azaz meg fog jelenni az értékesítési oldalad 🙂

FRISSÍTÉS (2017.06.07.): ma már sok sablonban van lehetőség “Full Width”, azaz teljes szélességű oldalak létrehozására, illetve az ún. “Page Builder” sablonok (és bővítmények) segítségével teljesen egyedi értékesítési oldalt is létrehozhatsz.

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Wpsuli Sybell
Sybell tárhely szolgáltatás
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence

Oszd meg te is!

A wpSuli alapja egymás támogatása. Lehet egyik ismerősöd pont most szeretne saját honlapot építeni, de kell neki egy segítő kéz…legyél Te ez a támogatás egy megosztással!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email