Új WordPress verzió – és mit tegyél, ha összeomlik tőle az oldalad?

Májusra ígérték, június lett belőle, de végre itt van az új WordPress verzió, a 3.4-es. A szokásos módon készíts teljes mentést, mielőtt rákattintasz a megfelelő linkre, de az eddigi tapasztalatok szerint simán, gond nélkül megtörténik a frissítés, ahogy általában szokott. Ha mégsem így lenne, akkor jöhet az általam már sokszor leírt “általános eljárás fura hiba esetére”.

A WordPress verziófrissítés utáni oldalösszeomlások oka általában az, hogy egy olyan bővítményt használsz, amely összeakad az új változattal, és még nem frissítették a bővítményt. Ez általában pár nap alatt megoldódik, hiszen a sokak által használt bővítmények fejlesztői ilyen esetben kapnak párezer levelet, hogy legyenek már szívesek felnőni az új verzióhoz 🙂

Addig is jöhet a fent említett “általános eljárás fura hiba esetére”: azaz kapcsold ki az összes bővítményt és térj át ideiglenesen a TwentyTen sablonra. (Előtte nem árt bekapcsolni a karbantartás üzemmódot a Maintenance Mode bővítménnyel, hogy a weblapod látogatói ne értetlenkedjenek.) Ha a hiba így is fennáll, akkor valami más történt, nem a frissítés okozta a bajt – ekkor alighanem kénytelen leszel az adatbázisban turkálni…

Jobb esetben ilyenkor megjavul az oldal, tehát már csak azt kell kideríteni, melyik elem volt a ludas: kapcsolj vissza a saját sablonodra, majd egyenként kapcsold vissza a bővítményeket, és mindegyik után figyeld meg, hogy jó-e még az oldal, vagy megjelent a hiba. Amelyiknél elromlik az oldalad, azt a bővítményt (ritkább esetben a sablont) ne használd addig, amíg meg nem jön hozzá a javítás.

Nagy valószínűséggel azonban simán lefut a frissítés – ne lepődj meg, ez a verzió “kidobóst” játszik velünk, azaz a frissítés végeztével a bejelentkező oldalon találod magad:

Kidobóst játszik velünk a WordPress 3.4

A “csoda” valóban megtapasztalható, különösen, ha rengeteg bejegyzésed van, mert az új WP_Query jelentősen felgyorsította a bejegyzések lekérdezését. (Akinek pedig nálunk van tárhelye, az napokon belül csak kapkodni fogja a fejét az oldala betöltődését látva – ugyanis költözünk az új SSD szerverre! Erről hamarosan írok még…) Más eszközökkel is elértek gyorsulást a fejlesztők – ezekről az újabb szokás szerint a nyitó képernyőn olvashatsz, ha érdekelnek a technikai részletek.

Felhasználói szemmel a fejlécképek rugalmasabb kezelése és a Twitter folyamod (illetve az ahhoz érkezett válaszok) egyszerű beillesztése érdekes még, a saját kedvencem pedig a fényképek feliratozásának továbbfejlesztése: a képfeliratokat ezentúl formázhatjuk, sőt, akár linkeket is beleilleszthetünk.

Jó mulatást a csoda felfedezéséhez! 🙂

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Wpsuli Sybell
Sybell tárhely szolgáltatás
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence

Oszd meg te is!

A wpSuli alapja egymás támogatása. Lehet egyik ismerősöd pont most szeretne saját honlapot építeni, de kell neki egy segítő kéz…legyél Te ez a támogatás egy megosztással!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email