Ismét brutális WordPress elleni támadás az xmlrpc.php fájlon keresztül – töröld a tárhelyedről!

A blogok közötti visszajelzéseket (trackback/pingback) kezelő xmlrpc.php ellen, illetve azon keresztül kb három napja módszeres támadásokat észlelünk a szerverünkön. A támadások száma bőven felette lehet a napi milliós próbálkozásnak. Webmesterünknek újra kell írnia azt a speciális, WordPress elleni támadásokat elemző scriptjét, amely a mi szerverünket védi, mert a jelenlegi megoldás mellett egy normál számítógép, amely csak ezt csinálja, már nem tudja feldolgozni a percenkénti egyszer készülő logot – olyan mennyiségben támadnak.

Az egyetlen biztos megoldás jelenleg (ahogyan azt már sokszor megírtam) az, hogy törölni kell az xmlrpc.php fájlt a tárhelyed WordPress mappájából. Akinek karbantartási szerződése van, annak ezt mi folyamatosan elvégezzük, illetve ahová akármilyen egyéb okból belépünk, ott is töröljük. A gond az, hogy a fájl minden egyes WordPress motor frissítésnél újra felkerül a tárhelyre – tehát ha nem mi tartjuk karban a weboldaladat, akkor kérlek, ezt a fájlt minden frissítés után töröld ki újra!

Az xmlrpc.php fájlon keresztüli sebezhetőség régen ismert a WordPress fejlesztői előtt, ennek ellenére semmit nem tesznek azért, hogy ezen változtassanak. Az ok egyszerű: a WordPress blogok egymás közötti kommunikációja korábban komoly előnyt jelentett a rendszer használói számára, hiszen azonnal értesítést kaptak, ha egy másik blog hivatkozott őrájuk. Ez részben elismerést jelentett, másrészt egy értékes (mert releváns oldalról érkező) bejövő linket is, tehát nemcsak egyszerűen a kapcsolattartás miatt, de keresőoptimalizálási szempontból is érdemes volt használni.

A funkció segítségével a hozzászólások között megjelent egy automatikus hozzászólás is (nem túl csinos formátumban, ami azt illeti…), megjelölve, hogy ki és mikor hivatkozott az adott cikkre. Természetesen a dolog csak akkor működött, ha a másik blogon a cikk írója belinkelte a mi blogunkat.

Manapság egyre kevesebben használják ezt a lehetőséget, és amikor napvilágra került, hogy milyen egyszerű ezen a függvényen keresztül bejutni a WordPressbe, először csak a hackerek, később a robotok is egyre erőteljesebben kezdték támadni a WP-s weblapokat ezzel a módszerrel. Ekkor már egyre több elégedetlen hangot lehetett hallani a témával kapcsolatban, és egyre többekhez jutott el az az információ, hogy az xmlrpc.php-n keresztül érkező támadások ellen gyakorlatilag csak úgy lehet védekezni, ha nem használjuk a trackback/pingback funkciót, és le is töröljük a fájlt a tárhelyünkről.

Erősen javaslom tehát, hogy ezt Te is tedd meg – tárhely ügyfeleink számára pedig ez előírás ezentúl, mert ha a támadások tovább folytatódnak, és az xmlrpc.php fájlok fent maradnak a szerverünkön, akkor előbb-utóbb túlterhelődik a védelmi rendszer, és összeomlik a szerver. Ha a szerver veszélybe kerül, mi leszünk kénytelenek lekapcsolni.

 

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Katt a képre részletekért

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Wpsuli Sybell
Sybell tárhely szolgáltatás
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence

Oszd meg te is!

A wpSuli alapja egymás támogatása. Lehet egyik ismerősöd pont most szeretne saját honlapot építeni, de kell neki egy segítő kéz…legyél Te ez a támogatás egy megosztással!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email