Joomla-ból WordPressbe (FG Joomla to WordPress bővítmény)

(Kaszás Attila vendégcikke)

Moni, köszönöm a tanácsodat – sikerült egy Joomla oldalból WordPress oldalt faragni!

Muszáj volt megtennem, mert az oldalt egy olyan személy kezelné, aki csak WordPress oldalakhoz ért. Ezen a weboldalon divattal, könnyűzenei eseményekkel, sztárokkal foglalkozunk. Írtam elég sok embernek, akiket én számítógépes guruknak tartok, hogy segítsenek. Egyedül Monitól érkezett kedvező és biztató válasz, mindenki más óva intett és lebeszélt a tervünkről. Úgyhogy nekiálltam a keresésnek, és megtaláltam az FG Joomla to WordPress bővítményt.

A készítője barátságos weboldalát nézegetve bizalmat szavaztam neki. Egy eddig nem használt WordPress alapú weboldalamra feltelepítettem. Ezek után a Vezérlőpulton az Eszközök -> Importálás gombra kattintva találtam rá a következő feliratra: Import categories, articles and medias (images, attachments) from a Joomla database into WordPress. Na, ez jól hangzott! Megnyomtam a bővítmény nevét, szerencsére megnyílt. Az első információ az volt, hogy milyen verziójú Joomla oldalak felismerésére készítették, valamint hogy a jelenlegi WordPress oldal mit tartalmaz.

 

Joomlából WordPressbe

 

Majd egy nagy TÖRLÉS gombot pillantottam meg, hogy mit akarok: a legutóbb importált bejegyzéseket törölni, vagy az összes tartalmat a jelenlegi lapról. Én ez utóbbit jelöltem be, majd megnyomtam. Sikeresen letöröltem mindent. Visszamentem, Honlap megtekintése, nagyon sajnálta egy felirat, hogy itt nincs semmi.

Eddig minden oké, gondoltam, irány tovább! Joomla web site parameters: “url”, “joomla version”, majd “joomla database parameters”. Itt elakadtam, meg kellett tudni a pontos adatokat. A weboldal hajdani készítőjét nem nagyon érdekelte a dolog, de üzente, hogy FTP -n keresztül kimásoljuk a configuration.php fájlt, abból mindent ki tudunk olvasni. Na, be kell vallanom, ilyet még nem csináltam, de több kísérlet után kibogarásztam a szükséges adatokat.

A “hostname“, “database“, “username“, “password” helyes kitöltése megtörtént. A port nevű sor mögött egy 3306 szám volt, ezt békén hagytam, mert nem tudtam vele mit kezdeni. A prefix sor: jos_ szövegével sem, ez is maradt. Pedig eszembe jutott, hogy annak idején, amikor az első WordPress telepítésem volt, külön szólt az oktatóm, hogy WordPress-ben hasonló oldalon van egy wp_ table prefix, azt biztonsági okokból írjam át. Na, ha ez a fazon is átírta, akkor sose jutunk tovább, gondoltam. De az is eszembe jutott, hogy elég laza fickó volt, nem hiszem, hogy foglalkozott ilyennel…

Mikor mindez megvolt, van ennek a bővítménynek egy fantasztikus gombja: Test the connection! Nekem ez iszonyatosan tetszett, mert feketén-fehéren meg fogja mondani, hogy minden oké-e, vagy hagyjuk az egészet! Hány bővítményről hiányzik ez a gomb, és sok kísérlet után féleredményeket elérve törlünk, törlünk! Nos, megnyomtam ezt a gombot. Először azt írta ki, hogy nem volt sikeres, aztán volt olyan, hogy minden eltűnt, üres lett a képernyő.

Ezek a hibaüzenetek azért jöttek, mert nem jól írtam be az adatokat. De néhány próbálkozás után egyszerre csak kiírta, hogy successful a kapcsolat! Azt gondoltam, most már minden rendben van, de következett egy Behaviour felirat, ami után ki kellett töltenem olyan választási lehetőségeket, hogy mit is akarok áthozni: Import introtext, media, post, stb. Több kísérlet után én mellékelem inkább, miket választottam itt. Mert többször kellett, ez az igazság.

 

Joomlából WordPressbe

 

Még a bővítmény készítőjének oldalán olvastam, hogy ez egy ingyenes változat, a profi és fizetős változattal biztosan minden átjön. Tehát úgy gondoltam, én eljátszom ezzel az ingyenes változattal, ha nem jön be, akkor összedobjuk a pénzt és egy profival elvégeztetjük ezt a piszkos munkát.

Na, szóval megnyomtam a nagy sárga import content from Joomla to WordPress gombot! Megindult az adatáramlás azonnal! Máris írta ki a képernyőre, mit hozott át. Ám sorba jöttek olyan feliratok, hogy ezt sem találja, azt sem, mi több, már csak kizárólag ezek jöttek át, mindez gyors iramban! Kész, ennyi volt, gondoltam!

Mikor minden elcsendesült, kimentem a weblapra, mi történt. A főoldal tele volt bejegyzések címeivel. De nagyon sok címmel! Rákattintottam egyik-másikra, de úgy tűnt, nem történik semmi. Egy idő után azonban észrevettem, hogy a sok oldalnyi cím alatt megjelenik a cikk. Én ezt óriási eredménynek tartottam, értesítettem néhány kollégámat is, de ők abszolút nem értékelték. Gyerekek, legalább valami történt! – mondtam én. Lassan rájöttem, hogy ezek a címek most menüpontok, és minden cikk tulajdonképpen egy oldalnak számít. Ekkor kikapcsoltam a create pages pipáját és újra próbálkoztam.

Természetesen először mindent fájó érzéssel letöröltem. Na, és ezután megint ugyanez történt, egy rész átjött, a nagyobb rész not found. Megnyitottam a Vezérlőpult -> Összes bejegyzés rovatát. Most már bejegyzésekként jöttek át a tartalmak – helyesen. Láttam, hogy 2010-es dolgok, 8 oldalon. Megnézem, gondoltam, mi van az utolsón. Még azok is csak 2011-es keltezésűek. Aztán arra lettem figyelmes, hogy már 11 oldal van. Rákattintok, hogy ott mi van, de látom ismét növekedett a szám. Figyeltem, mi fog történni, de ezek után nem történt semmi. Rákattintottam az utolsó lapra, és akkor megint növekedett az oldalszám. Úgy látszik, ha inspirálom, csak akkor dolgozik, hát akkor gyerünk! Egészen 1000 bejegyzésig ment ez a játék. Ekkor végleg abba maradt. Be kellett látnom, hogy ez a program ennyit tud, vége.

Na, most már mindegy úgyis, akkor kísérletezzünk, hülyüljünk. Most úgy indítottam el az importálást, hogy nem töröltem az eddigieket. Meg is indult a szokásos folyamat, rögtön jelezte, hogy mit hozott át, és gyors iramban azt is, hogy miket nem talált meg. Nem nézegettem tovább, hanem irány az összes bejegyzés, és annak is az éppen utolsó oldala. Csodák csodája, megindult a növekedés ismét! De ugyanúgy megint csak akkor dolgozott, ha az utolsó oldalra kattintottam. Ismét ezer bejegyzés jött át és kész. Megnyitottam az egyes bejegyzéseket. Nem ugyanazt hozta át, pedig ettől féltem, hanem csupa új dolgokat! Gyerünk tovább, ismét nem törölve az eddigieket, újra nyomtam az importálást! Majd nem várva semmire, ismét az összes bejegyzés utolsó oldalára. 2462 bejegyzésnél végül megállt. Megállapítottam, hogy képekkel, szöveggel minden átjöhetett! A főoldalon nem az egyes bejegyzések voltak ezer számra menüpontokként, hanem a kategóriák jelentek meg. A kategóriákban pedig az egyes bejegyzések.

Hogy valami rend legyen, létrehoztam négy üres oldalt. A menükezelőbe behoztam ezeket, majd megnyitottam az összes kategóriát. Innen az egyes oldalak alá aloldalakként szétosztottam ezeket, majd létrehoztam az új menüt. Természetesen előtte a Vezérlőpult -> Beállítások -> Olvasás oldalon kiválasztottam egy statikus oldalt és egy blog oldalt, hogy működjön a menürendszer. Ekkor már kilépve a kezdőoldalra teljesen rendezett kép fogadott. Az egyes kategóriák gyönyörűen, dátumuknak megfelelően sorban megnyíltak.

Megnéztem a Médiatárat is, tele volt az eredeti oldalról átjött fotókkal! A leendő szerkesztőnek is elküldtem a linket. Megelégedve válaszolt, ennyi az én dolgom, ő majd egy magazin sablonnal kedvére át tudja már alakítani. Ami egyedüli problémaként jelentkezett: csak azok a YouTube videók jelentek meg, amiket embbed kóddal ágyaztak be. Amit a böngészőből másoltak ki, azoknak csak a kódjuk jelent meg. Tehát rájuk lehet találni, ki kell szedni a beágyazási kódjukat és azok is meg fognak jelenni.

A lényeg, hogy SIKERÜLT átmenteni!  Lehet Joomlából WordPress-t csinálni!

Ja, van még ennek a pluginnak egy after the migration része, ami további lehetőségeket ad. Ezekhez egyáltalán nem nyúltam, nem volt szükség erre.

Számomra az volt az izgalmas, hogy ilyen amatőr, mint én, meg tudom-e ezt csinálni? És a válasz: igen, a mai számítógépes programok már alkalmasak erre, ennyire felhasználóbarátok!

Persze, ha nincs részedről biztatás, bele se fogok!

Üdvözlettel
Kaszás Attila

 

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Wpsuli Sybell
Sybell tárhely szolgáltatás
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence

Oszd meg te is!

A wpSuli alapja egymás támogatása. Lehet egyik ismerősöd pont most szeretne saját honlapot építeni, de kell neki egy segítő kéz…legyél Te ez a támogatás egy megosztással!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email