Mi a különbség WordPress.org és WordPress.com között? – “ingyenes” vs “fizetős”?

Mostanában többször kaptam olyan kérdést, amely a “fizetős WordPress”-re vonatkozott, és először nem is értettem, miről beszél (ír) a kérdező. Aztán megfejtettem.

Szintén többször írtak már nekem olyasmit, hogy “bővítményt akartam telepíteni, de nálam hiányzik a Bővítmények menüpont alatt az Új hozzáadása, vagy hogy “nem tudom testreszabni a sablonomat, van-e ötleted, hogy mi lehet a hiba”.

A fenti problémák valójában nem problémák, nincs hiba, és nincs “fizetős WordPress” – a kérdezők valamennyien a wordpress.com szolgáltatását használták.

Tehát tisztázzuk: a WordPressnek két változata van. (És mindkettőt így kell írni helyesen: nagy W-vel és nagy P-vel.)

Egyszerűsítve azt szokták mondani, hogy “van az org-os változat és van a com-os változat”, de annak, aki először találkozik a WordPresszel, ez nem sokat fog mondani…

A WordPress két változata:

wordpress.org:

 • ingyenesen letölthető webes alkalmazás (weblapmotor), amelyet saját tárhelyre telepítve saját domainnel elnevezett weboldalt lehet létrehozni,
 • ingyenesen letölthető sablonok gyűjteménye, amelyeket a saját tárhelyre telepített WordPress weboldalhoz hozzáadva és testreszabva meg lehet határozni a weboldal külsejét,
 • ingyenesen letölthető bővítmények gyűjteménye (ún. “repo“), amelyeket a saját tárhelyre telepített WordPress weboldalhoz hozzáadva ki lehet terjeszteni az alap alkalmazás tudását, funkcióit,
 • codex, azaz dokumentáció felhasználók és fejlesztők részére,
 • blog a WordPress híreiről, eseményeiről,
 • és még néhány egyéb dolog, mint például nemzetközi közösség a fordítások (“nyelvesítések”) kezelésére, fizikai találkozók szervezése, stb stb stb.

wordpress.com:

 • ingyenes blogszolgáltatás (olyan, mint a blogger.com vagy a blog.hu),
 • ingyenesen használható aldomaines név (valami.wordpress.com),
 • előre telepített sablonok ingyenes használata – de ezeket módosítani, testreszabni nem lehet,
 • előre telepített bővítmények ingyenes használata – de saját bővítményt feltölteni, használni nem lehet,
 • sajátmárkás (mármint WordPress.com-os) hirdetések elviselése,
 • korlátozott támogatás,
 • blog a WordPress híreiről, stb stb stb;

– valamint: fizetős csomagok, amelyekkel további szolgáltatások vehetőek igénybe (saját domain-név, sablonok testreszabhatósága, nagyobb tárterület, kiterjesztett támogatás, hirdetésmentesség, stb).

WordPress.com díjcsomagok

A legnagyobb csomag, a “Business” már azt is megengedi, hogy máshonnan származó sablonokat és bővítményeket telepíts, sőt, a WordPress.com márkázás is lekerül már a weboldaladról.

De megéri ezt választani?

Ha a “normál”, azaz a saját tárhelyes telepítésű WordPresst használod, akkor annak ugyan megvan az a hátránya, hogy meg kell tanulnod a telepítést, majd a sablonok és bővítmények telepítését is, de erre ma már rengeteg ingyenesen elérhető oktatóanyagot találhatsz az interneten (itt, a WP-Sulin, más magyar és külföldi WordPress blogokon, valamint a YouTube-on is), és nem kell hozzá semmiféle előképzettség. Mondhatnám, hogy aki egy Worddel vagy PowerPointtal elboldogul, annak nem lesz gondja a WordPress használatával sem.

Nyilván egy saját blognál bonyolultabb weboldal, netán webáruház létrehozása már több munkát, több tanulást igényel – ilyenkor vagy időt szánsz rá, és megkeresed az erről szóló információkat, végigolvasod a dokumentációkat, végignézed a videókat, vagy pénzt szánsz rá, és befizetsz egy oktatásra, vagy személyes konzultációt kérsz.

A saját tárhelyes telepítésű WordPress, valamint a repóban lévő sablonok és bővítmények teljesen ingyenesek, reklámmentesek, és a rendszer teljes funkcionalitású, tehát bármilyen bővítményt és sablont lehet rá telepíteni, és ezeket testre is lehet szabni.

Természetesen azért teljesen ingyen ezt sem lehet megúszni, hiszen ebben az esetben fizetni kell a domain-névért (.hu esetén 1-2.000 Ft / év, nemzetközi domain esetén 1-4.000 Ft / év) és a tárhelyért (van már tárhely évi 1-2.000 Ft-ért is, és a határ a csillagos ég), de még így is kevesebbet fizetsz egy évre , mint a wordpress.com-nál havonta a “Business” csomagban – márpedig ez az a csomag, amely tudásában összemérhető a saját tárhelyes változattal. Sőt, még ha csak “Personal” csomagod van is (azaz használhatsz saját domain-nevet és nem lesznek reklámok az oldalon), már az is 1.000 Ft-ba kerül havonta, és ennél is olcsóbb lehet a saját tárhelyes megoldás.

A fentiek miatt (ha esetleg megfordult a fejedben, hogy ránk bíznád) mi egyrészt nem tudjuk vállalni wordpress.com-os weboldalak fejlesztését (mivel ez fizikailag lehetetlen, ha csak nem “Business” csomaggal rendelkezel), másrészt erkölcsi kötelességemnek érzem felhívni a figyelmet rá, hogy nemcsak anyagilag, de főleg a weboldal alaptudása és továbbfejlesztési lehetőségei tekintetében is sokkal jobban jársz saját domainnel, saját tárhellyel, és normál, saját telepítésű WordPress weboldallal.

Ha van olyan érved a wordpress.com mellett (vagy éppen a wordpress.org mellett), amiről nem írtam – írd meg a hozzászólások között!