93 WordPress oldal 20 perc alatt

A múlt héten részt vettünk a Vállalkozz Hatékonyan Klub idei Kapcsolatépítő Napjain mint kiállítók. A résztvevőknek a névjegyükért cserébe egy ajándék weblapot ígértünk, természetesen WordPress rendszerben. Készítettem egy segédletet is ehhez az ajándék weblaphoz, hogy az is el tudjon indulni a szerkesztéssel, aki még sohasem találkozott WordPress oldallal, de a történetnek nem ez volt az érdekes része.

Mivel a kiállítás vendégei közül összesen kilencvenhárman kérték el az ajándék WordPress oldalukat, ezért ennyi weblapot kellett előkészítenem. Mivel nem igazán volt kedvem 93 aldomaint létrehozni, 93 adatbázist beállítani és 93 WordPress telepítést végigcsinálni (egy ebből nagyjából huszonöt percig tart, tehát testvérek között is közel negyven óra munkám lett volna ezzel), egyértelmű volt számomra, hogy valami egyszerűbb megoldást kell találnom.

Korábban már írtam a “tehenes” WordPress, azaz a WordPress MU (multiuser) változatáról, és ígértem, hogy mesélek még az ezzel kapcsolatos tapasztalataimról. Arról már hallottam, hogy a 3.0 verzió óta a MU tulajdonképpen megszűnt mint önálló fejlesztés (noha továbbra is letölthető és telepíthető ez a változat is), ehelyett a MU és a “sima” WordPress egyesült, tehát a 3.0 verziótól a WordPress alapból is alkalmas többfelhasználós oldalak üzemeltetésére.

Utánanéztem, hogy hogyan is működik ez, és rögtön ki is próbáltam a teszt oldalamon. A feladat elsőre igen egyszerűnek tűnt, hiszen csak át kellett írni a wp-config.php fájlt, azaz csak be kellett illeszteni egy plusz sort a define('WP_DEBUG', false); sor után, mégpedig ezt:

define('WP_ALLOW_MULTISITE', true);

Elmentettem a fájlt és felmásoltam a tárhelyre, felülírva az eredetit, majd beléptem a tesztoldal Vezérlőpultjára. Az Eszközök menüpont alatt találtam egy új almenüpontot: Hálózat beállítása. Rákattintottam és kíváncsian vártam, hogy mi lesz.

Az lett, hogy a rendszer kiírt egy csomó üzenetet, hogy mi a dolgom most. Bizonyos sorokat be kellett másolnom a wp-config.php fájlba, másokat a .htaccess fájlba, ezeket feltölteni a tárhelyemre, majd belépni újra a Vezérlőpultba. Idáig ment is minden, mint a karikacsapás.

Ezután jött az érdekesség, mármint a rendszer kipróbálása. A Hálózati adminisztráció részben létrehoztam egy új aloldalt, meg is kaptam az üzenetet, hogy rendben van, az új oldal létrejött.

Csakhogy amikor meg akartam nézni – 403. hiba. A webhely elutasította a lap megjelenítését.

Ha ez érdekel Titeket, akkor a következő két bejegyzésemben részletesen leírom, hogy miért nem működött a multisite oldalam, és végül hogy sikerült mégis működésre bírni – de csak akkor, ha leírjátok itt a hozzászólások között, hogy érdekel, és tudni szeretnétek. Ez végül is viszonylag kevés embert érint, úgyhogy lehet, hogy nem érdemes sokat foglalkozni vele. Döntsétek el Ti.

Mindenesetre a végeredmény az lett, hogy a 93 oldalt összesen 20 perc alatt hoztam létre. Azért ez nem rossz időspórolás 🙂

 

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Wpsuli Sybell
Sybell tárhely szolgáltatás
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence

Oszd meg te is!

A wpSuli alapja egymás támogatása. Lehet egyik ismerősöd pont most szeretne saját honlapot építeni, de kell neki egy segítő kéz…legyél Te ez a támogatás egy megosztással!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email