Az a híres .htaccess

Egy kis technikai ismeret (teljesen azért nem lehet megúszni ezt sem) – mire is való az a híres .htaccess fájl? Neked nem híres? Nem is rémlik? 🙂 Akkor biztosan nem Te magad telepítetted a WordPress motorodat… Vagy legalábbis nem kellett hozzányúlnod semmihez a tárhelyeden.

Sok tárhely úgy van beállítva, hogy soha nem kell hozzányúlnod a .htaccess fájlhoz. Sok tárhely a tetejében úgy van beállítva, hogy ha felmész a saját területedre egy FTP-kapcsolattal, akkor nem is látod a .htaccess fájlt, mert láthatatlanná van téve, mivelhogy rendszerfájl.

Még ezekben az esetekben is van közöd ehhez a fájlhoz. Ha ugyanis “szép” linkeket szeretnél, akkor a Beállítások -> Közvetlen linkek menüpontban módosítanod kell a linkszerkezetet az alapértelmezett http://domainneved.hu/?p=123 szerkezetről egy saját, Neked szimpatikus felépítésűre.

Miután ezt beállítottad, és rákattintasz a Módosítások mentése gombra, két dolog történhet. Az egyik (a jobbik) esetben azt az üzenetet kapd, hogy “Közvetlen linkek módosítva.” A másik (a rosszabbik) esetben pedig azt, hogy “Most módosítandó a .htaccess fájl!

Utóbbi esetben sem kell megijedned, a WordPress az oldal alján kiírja, hogy minek kell lennie a .htaccess fájlban. Ezt másold ki Jegyzettömbbe vagy PSPad Editorba, és mentsd el a fájlt. Ez egy speciális fájl, nincs neve, csak kiterjesztése, tehát egy pontot kell írnod, majd utána azt a szót, hogy htaccess.

Vigyázz nagyon! A Jegyzettömb alapértelmezett fájl-kiterjesztése .txt. Ha a böngésződ úgy van beállítva, hogy “Az ismert kiterjesztéseket rejtse el“, akkor ezt nem fogod látni, és .htaccess helyett .htaccess.txt lesz a fájlod neve és nem fog működni.

Miután elkészültél, másold fel a fájlt a tárhelyedre. Ha a tárhelyed a fenti módon van beállítva, azaz a rendszerfájlokat láthatatlanná teszi, akkor a .htaccess nem fog látszani a fájljaid listájában, de ezért nem kell aggódnod.

 

Egy másik eset, amikor ehhez a fájlhoz kell nyúlnod, akkor fordulhat elő, ha a WordPress motorod alkönyvtárban van elhelyezve, és a tárhelyed gyökeréből akarod használni (lásd erről Tesztelünk és élesítünk című írásomat a WP-Suli nyílt blogon).

Hasonló a feladat akkor is, ha az egyik domainedet át akarod irányítani a másikra, például az ékezetest az ékezet nélkülire. Erről a kérdésről és a .htaccess fájlról továbbiakat megtudhatsz az alábbi linkeken:

http://www.tutorial.hu/a-hasznos-htaccess-fajl/

http://www.tutorial.hu/htaccess-atiranyitas/

 

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Wpsuli Sybell
Sybell tárhely szolgáltatás
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence

Oszd meg te is!

A wpSuli alapja egymás támogatása. Lehet egyik ismerősöd pont most szeretne saját honlapot építeni, de kell neki egy segítő kéz…legyél Te ez a támogatás egy megosztással!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email