Az első öt tennivaló

Sikerült a telepítés, beléptél az új WordPress blogodba. Ahogy a főoldaladon megjelenő szöveg is mondja, kezdődhet a honlapépítés fárasztó, de szép folyamata.

Igen ám, de mivel kezdjem? Annyifelé indulhatok, mi legyen az első és legfontosabb dolog, amit mindenképpen meg kell tennem? Ebben a bejegyzésben összeszedtem a szerintem legfontosabb első öt lépést. Menet közben kiderült, hogy ez igazából csak négy lépés lesz, no de sebaj… 🙂 A folyamatot videón is rögzítettem, itt a lap alján nézheted meg.

 

1. Új felhasználó létrehozása.

Minden hacker tudja, hogy a WordPress blogok adminisztrátora alapértelmezésben az admin, ezt tehát érdemes lecserélni. Hozz létre egy új felhasználót a Felhasználók -> Új hozzáadása menüpontban. A felhasználónevet (amellyel belépsz majd) nem lehet megváltoztatni, minden mást viszont bármikor kicserélhetsz később. Ügyelj rá, hogy az új felhasználónak (mármint magadnak 🙂 ) Adminisztrátor jogosultságot adj.

MEGJEGYZÉS: a 3.0 verzió óta erre és a következő lépésre már nincs szükség, mivel már telepítés közben megadhatod a felhasználónevedet és a jelszavadat. Viszont ha régebbi telepítésű WordPressed van, és esetleg még mindig admin a felhasználóneved, akkor biztonsági okokból sürgősen cseréld le az itt leírt módon.

 

2. Az admin felhasználó kitörlése.

Jelentkezz ki a Vezérlőpultból, mint admin, ekkor visszakerülsz a belépési oldalra. Lépj be az új felhasználóval, amit az előbb hoztál létre, és könyörtelenül töröld ki az admin nevűt. Nagyszerű. Eggyel kevesebb támadási felületet hagytál a rosszindulatú internetezőknek.

 

3. Az Akismet bővítmény bekapcsolása.

Az Akismet egy rendkívül hatékony spam-szűrő, nagyon jó százalékban kiszűri a spam és robot hozzászólásokat a blogodból. Ráadásul tanítható is: amire egyszer azt mondtad, hogy spam, azt többet nem engedi be az oldalra. Kapcsold be tehát a Bővítmény -> Telepítve menüpontban. A működéséhez szükséged van egy WordPress jelszóra, az API kulcsra, ilyet az Akismet weboldalán (www.akismet.com) kérhetsz, természetesen ingyenesen.

 

4. A Beállítások menüpont alatt lévő dolgok.

A Vezérlőpult Beállítások menüpontjában szerkeszthetsz egy sor dolgot, amit érdemes az elején beállítani: a blog nevét, leírását, a bejegyzés-szerkesztő méretét, az időzónát, hogy hány bejegyzés legyen látható egyszerre a főoldalon, hogy a látogatók regisztrálhassanak-e vagy sem, hogy mikor kerüljön egy hozzászólás moderációs sorba és így tovább. Nézd meg a videót, ott végigvettem az összes menüpontot.

 

5. A “Home” szó átírása “Főoldal”-ra.

Csúnya, ha egy magyar nyelvű blog tetején a “Főoldal” helyett “Home” áll. Be akartam mutatni, hogy milyen egyszerű ennek az átírása, de az alapsablonban nincs ilyen, úgyhogy ezzel befürödtem 🙂 – no de sebaj, nemsokára felteszek egy szebb sablont a tesztblogunkra, és akkor majd ezzel kezdem.

 

Addig is jó szórakozást az új blogod beállításához! 🙂

 

 

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Wpsuli Sybell
Sybell tárhely szolgáltatás
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence