Mobilosítunk! – 4. rész: Bővítményekkel is megoldhatod

A mobilosítási sorozat negyedik, befejező részéhez értünk. A korábbi részekben először elmondtam az alapokat, azután arról volt szó, hogy elegendő-e, ha reszponzív a sablonod, majd bemutattam, milyen lehetőségeid vannak a weboldalad mobilbaráttá tételére. Ma pedig végigvesszük a legjobb WordPress bővítményeket, amelyek segíthetnek abban, hogy a weboldalad minden eszközön tökéletesen jelenjen meg, és kényelmes legyen rajta az olvasás és a navigáció.

Az előző bejegyzésnek azzal volt vége, hogy a mobilbarátságot a Google oldalanként vizsgálja, nem az egész weblapra nézve állapítja meg; és javasoltam is egy megoldást, ha a weblapodon van olyan tartalom, amelyet nem lehet, vagy nagyon nehéz lenne mobilosítani.

Az angol kifejezéseket használva (hogy teljesen egyértelmű legyen): nem lesz a teljes website büntetésben, csak azok a page-ek és post-ok, amelyek nem mobilbarát felépítésűek. Ez az eset pedig már könnyen kezelhető: például úgy, hogy a mobilbarát részekre kiírod mondjuk, hogy “bocs, de időpontot foglalni csak laptopról tudsz – viszont boldogan beírlak, ha felhívsz ezen a számon” – és ide teszel egy kattintható telefonszámot, amelyre koppintva az érdeklődőd már hív is Téged.

A mai bejegyzésemben először megmutatom azt, hogy milyen egyszerű megoldani, hogy ez a mondat csak akkor jelenjen meg, ha mobilról nézik, az asztali gépen vagy a laptopon itt más legyen, mondjuk az, hogy “kattints ide az időpont lefoglalásához“.

Ehhez a WP Mobile Detect bővítményre lesz szükséged.

Az okos kis holmi “shortcode”-ok segítségével működik; kezelheted vele, hogy egy adott tartalom milyen eszközön (telefon, tablet, asztali gép) illetve milyen operációs rendszer (Android, iOS, Windows telefon) esetén jelenjen meg. Ezeket a feltételeket akár kombinálhatod is. Az előző példánál maradva:

[phone]
bocs, de időpontot foglalni csak laptopról tudsz – viszont boldogan beírlak, ha felhívsz ezen a számon
[/phone]
[notphone]
kattints ide az időpont lefoglalásához
[/notphone]

A fenti shortcode-okon kívül van egy sor másik is: [tablet], [device], [nottab], [notdevice], [ios], [iPhone], [iPad], [android], [windowsmobile]. Nagyon hasznos kis holmi.

További bővítmények és rövid leírás hozzájuk:

Jetpack: a wordpress.com-on lévő oldalak tulajdonosai számára biztosít mobilbarát megjelenést.

WPTouch: a weblapodnak elkészül egy külön mobilos változata. Az “asztali” sablonod változatlan marad, a mobil eszközökről érkező látogatóid egy másik sablonnal jelennek majd meg. Néhány sablon közül választhatsz.

WP Mobile Detector: az előzőhöz hasonló, szintén választhatsz néhány sablon közül, amelyek a mobil eszközökön jelenítik meg a weblapodat, mobilbarát módon.

És hogy eláruljam a “nagy titkot” 🙂 – a WP-Suli is egy ilyen bővítményt használ, csak éppen egy fizetőset, az ElegantThemes kínálatából, a HandHeld nevűt. Van néhány kellemes beállítási lehetősége, amellyel testre szabhattam a mobil sablonomat, így a blog jól jelenik meg minden eszközön.

Most már Rajtad a sor!

 

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Wpsuli Sybell
Sybell tárhely szolgáltatás
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence

Oszd meg te is!

A wpSuli alapja egymás támogatása. Lehet egyik ismerősöd pont most szeretne saját honlapot építeni, de kell neki egy segítő kéz…legyél Te ez a támogatás egy megosztással!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email