Tehenes WordPress (mu :-)

A 3.0 verziĂłjĂş WordPress kiadás Ăłta a “sima” WordPress Ă©s a többfelhasználĂłs (multiuser, azaz mu) egy rendszerbe kerĂĽlt. De mi is ez a “tehenes” dolog? 🙂 Mire valĂł a WordPress MU, hogyan kell kezelni, Ă©s hogyan alakĂ­thatjuk WordPressĂĽnket többfelhasználĂłs blogrendszerrĂ©?

ElĹ‘ször röviden az elnevezĂ©srĹ‘l Ă©s a fenti, enyhĂ©n idegbajos cĂ­mrĹ‘l (bocs, nem bĂ­rtam kihagyni 🙂 ): igazábĂłl a görög “mű” betűrĹ‘l van szĂł, amit angolul “mjĂş”-nak kell ejteni, ugyanĂşgy, mint a multiuser rövidĂ­tĂ©sĂ©t, de ez magyarul elĂ©g viccesen hangzik…

 

Mire valĂł a WordPress MU?

A többfelhasználĂłs WordPress Ă©rtelme az, hogy egy rendszeren belĂĽl kezelhetĂĽnk több blogot. Az egyes felhasználĂłk maguk szerkesztik a saját blogjukat, akár saját domain-nevĂĽk is lehet, ami a tartalmukra mutat, vagy kaphatnak aldomaint is, de a saját weblapjuk tartalmát maguk tölthetik fel Ă©s a beállĂ­tásokat is maguk szerkeszthetik – már amit a rendszer tulajdonosa megenged nekik.

A “szuperadmin” ugyanis meghatározhatja, hogy az egyes blogok adminjai milyen jogokat kaphatnak. Megengedheti vagy letilthatja a sablonok feltöltĂ©sĂ©t, a bĹ‘vĂ­tmĂ©nyek telepĂ­tĂ©sĂ©t, Ă©s mĂ©g számos beállĂ­tási lehetĹ‘sĂ©ge van.

Az egyes blogtulajdonosok oldaláról a Vezérlőpult ugyanúgy néz ki, ugyanazok a funkciók vannak benne (ha csak a szuperadmin le nem tiltja), mint amelyek a normál WordPressben is vannak, a használata megegyezik az egyfelhasználós változattal.

A WordPress MU hivatalos magyar oldalán a következőket olvashatod:

WordPress MU ki számára ideális?

  • Ăšjságok Ă©s magazinok, JĂł napom van!.
  • Egyetemeknek, mint a Harvard.
  • Blog hálĂłzatoknak, mint az SFBlogs.net.

 

Hogyan telepíthetünk többfelhasználós WordPresst?

A fenti hivatalos oldalrĂłl (errĹ‘l a linkrĹ‘l) lehet letölteni a motort (ugyan azt Ă­rja ki, hogy “A WordPress MU legfrissebb verziĂł az 2.7”, de ne higgy neki, a legutĂłbbit, jelen pillanatban a 3.1 verziĂłt kapod 🙂 ), Ă©s a szokásos mĂłdon kell telepĂ­teni. (Minden szĂĽksĂ©ges informáciĂłt kiĂ­r telepĂ­tĂ©s közben, ahogyan azt a “sima” WordPressnĂ©l megszokhattuk.)

Egyetlen “aprĂł” hiányossága van a dolognak – nincs languages mappa! ĂŤgy aztán hiába szeretnĂ©d, nem lesz magyar nyelvű a WordPress MU! Nem hagyhattam annyiban, gondoltam, kizárt, hogy nincs hozzá magyar fordĂ­tás. Nem volt egyszerű, de vĂ©gĂĽl megtaláltam a magyar nyelvi fájlt (ide kattintva Te is letöltheted), lĂ©trehoztam a wp-content alatt egy languages könyvtárat, bemásoltam a magyar nyelvi fájlokat, visszalĂ©ptem a VezĂ©rlĹ‘pultba – Ă©s mĂ©g mindig angolul volt. (TermĂ©szetesen a wp-config.php-ban elĹ‘tte beĂ­rtam a WPLANG-ra a hu_HU beállĂ­tást, Ă©s mĂ©gis.)

Grrrr… MielĹ‘tt kardomba dĹ‘ltem volna, átfutottam a VezĂ©rlĹ‘pultot mĂ©g egyszer. Ha “HálĂłzati adminisztráciĂł” nĂ©zetben vagy, tehát a “szuperadmin” funkciĂłkat látod, akkor a BeállĂ­tások menĂĽpont alatt meg fogod látni, hogy keletkezett egy Ăşj menĂĽpont, ami eddig nem volt ott: “Nyelv beállĂ­tásai” – Ă©s itt lehetett kiválasztani a magyart 🙂

Ha a társaságot Ă©rdekli a dolog, folytathatom a tapasztalataim ismertetĂ©sĂ©t a MU-rĂłl – de csak ha tĂ©nyleg Ă©rdekel Titeket. ĂŤrjátok meg a hozzászĂłlások között!

 

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Katt a képre részletekért

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Wpsuli Sybell
Sybell tárhely szolgáltatás
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence

Oszd meg te is!

A wpSuli alapja egymás támogatása. Lehet egyik ismerĹ‘söd pont most szeretne saját honlapot Ă©pĂ­teni, de kell neki egy segĂ­tĹ‘ kĂ©z…legyĂ©l Te ez a támogatás egy megosztással!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email