Újabb tapasztalatok

Ismét megosztom Veled az elmúlt időszak legérdekesebb kérdéseit és problémáit, amelykre megtaláltuk a választ illetve a megoldást. Kérdeztetek mostanában a Joomla!-rendszerből való átköltözésről, arról, hogy hogyan lehet egy helyen több WordPress oldalt használni, a kedvenc sablonunk testreszabásáról és még egy csomó hasonló dologról.

Van egy Joomlás oldal, azt szeretném a lehető legkönnyebben WordPressesre csinálni, lehet?

A bejegyzések átvitelére vannak pluginek: pl http://wordpress.org/extend/plugins/joomla-15-importer/ vagy http://wordpress.org/extend/plugins/joomla-to-wordpress-migrator/

Szeretnék egy zárt WordPress oldalt létrehozni a tárhelyemen, egy alkönyvtárban, de az előfizetésemhez csak egy adatbázis tartozik. Olvastam valami olyasmint, hogy egy adatbázisban több WordPress is lehet, tudnál segíteni, hogy hogyan kell ezt beállítani?

Egy adatbázison belül lehet több tábla, ezeket az úgynevezett előtag különbözteti meg egymástól. A WordPressnél alapértelmezett a wp_ előtag, ezt a wp-config.php fájlban lehet beállítani. Biztonsági okból egyébként ezt érdemes átírni valami másra. Ha egy második WP-t akarsz, akkor az ahhoz tartozó wp-config.php fájlban írj be más előtagot, és így ugyanabban az adatbázisban ezzel az előtaggal jönnek létre a táblák, így akármennyi WP-t használhatsz egy adatbázison belül.

Vagy válaszd a mi tárhelyszolgáltatásunkat, ott nincs limitálva az adatbázisok száma 🙂

Találtunk egy sablont, ami nagyon tetszik, de pár dolgot meg szeretnénk változtatni benne. Sikerült is nagyrészt, de maradt egy csúnya csík, amelyet nem tudunk eltüntetni. A style.css-ben már nem találtam semmi javítanivalót pixel szélességek terén, viszont a header.php-t átnézve azt gyanítom, hogy hibás: vannak olyan div-es bekezdések, amelyek nincsenek lezáró div taggal ellátva. Lehet, hogy ez a baj?

Nehogy kitöröld a le nem zárt diveket! Azoknak a lezárása a footer.php-ban van. Ez teljesen normális, mert az index.php a mérvadó: abban látod, hogy mit csinál, amikor a php-ból összerakja a végleges html oldalt. Először betölti a headert, aztán a többi részt sorban és végül a footert, és ott vannak csak a lezárások.

Úgyhogy biztosan a style.css-ben kell keresni, ott lesz a bibi.

Hogyan lehet hanganyagot feltenni a bejegyzésbe? Arra a csinosra gondolok, ami csak egy kis szürke kép, elég sok oldalon lehet látni.

Az Audio Link Playerre gondolsz szerintem, nekem is az a kedvencem. Innen töltheted le: http://wordpress.org/extend/plugins/audio-link-player/
 
Van még egy csomó másik is, persze, úgyhogy ha másikat akarsz, itt van még egy csomó: http://wordpress.org/extend/plugins/search.php?q=mp3+player&sort=

A bemutatkozásnál a munkatársaknál a saját bemutatkozásom becsúszott középre, és nem tudom helyrehozni, tudnál segíteni?

Mindenkiről fel van töltve egy kép, a bal szélre igazítva, és mellette a bemutatkozó szöveg. Annyi történt, hogy az egyik kép mellett túl kevés a szöveg, és “nem ér le” a kép aljáig. Ezért a következő kép “beleakadt”, és beljebb került. Ha ilyen történik, csak egy plusz üres sort kell beszúrni. A szerkesztőben ugyan úgy néz ki, mintha nem kellene, de a honlapon hibásan jelenik meg. Csak lejjebb kell tolni a következő képet (azaz egy üres sort beszúrni a túl rövid szöveg után), és máris megjavul.

Nagyon tetszik a WordPress, még én is boldogulok vele, pedig nem vagyok egy technikai zseni… Viszont a saját háttérkép és fejléc csak álom, pedig jó lenne, ha olyan lenne, amilyet elképzeltem… Az oldalsávot is szeretném átalakítani, de az sem megy.

Először is javaslok egy gyűjteményt, ahol többezer sablon közül választhatsz: http://www.pagonymedia.hu/webdesign/wordpress-sablonok/ – tölts el ezzel egy kis időt, hogy megnézegeted őket, mert szerintem a mostani sablonod nagyon “alap”, és sokkal csinosabbak léteznek.

Ha a választott sablonnak nincs ilyen beállítási lehetősége, akkor a hátteret a sablon style.css fájljában lehet megadni, ez lehet egy szín vagy egy kép is. A “background” szót kell keresni a “body” résznél. Hasonlóan a “header” részben kell keresni a fejlécképet. A css formázásához remek segítség ez az oldal: http://www.w3schools.com/css/css_background.asp

A Neked tetsző oldalsávot a widgetekkel tudod kialakítani, saját linkeket is tudsz ebben csinálni, így teljesen egyedi lehet az oldalsávod. Alapból a WordPress minden kategóriát felsorol egymás után, de lehet ezen egyedileg állítani.

Hiába használom a WP e-Commerce általad készített fordítását, egy csomó minden hibásan, vagy angolul jelenik meg. Ezeket vajon a php fájlokból veszi, azért nem magyarul jelennek meg?

(Hosszas levélváltások után végül is beléptem az ügyfél Vezérlőpultjába… Helyesebben csak erre készültem.)

Amint megláttam a bejelentkezési felületet, azonnal tudtam, mi a gond. Be sem kellett jelentkeznem. Hiszen Te angol nyelvű WordPresst használsz!!! Így nem csoda, hogy egy csomó minden nem úgy működik, ahogyan kellene, hiszen rengeteg mindent a magyar WP nyelvi fájlból vesz a rendszer! Állj át a magyar WP-re, akkor tudunk továbblépni, mert addig konkrétan és átvitt értelemben is – nem egy nyelvet beszélünk 😀

(Az ügyfél válasza: “ó, a csudába, tudtam, hogy valamit elfelejtettem!” 🙂 De én is hibás vagyok, hogy nem rögtön ezzel kezdtem, hogy belépek, akkor nem kellett volna napokig nyomoznunk, hogy mit rontottunk el… Jó paplan holtig tanul! 😀 )

Hiába írtam át magyarra a sablonom comments fájljában a kiírt szövegeket, mégis angolul jelenik meg. Miért?

Ez a sablon elég “disznó”, szétdobálja többfelé a funkciókat, nem a comments.php fájlban van, ami kell, hanem a comments-legacy-ban meg a theme-comments-ben is. Az ilyen bonyolultabb, a megszokottnál több fájlból álló sablonok esetében sokszor nem ugyanaz a logika, mint az egyszerűbbeknél, sok fájlt végig kell nézni. A legjobb, ha van nyelvi (.po) fájlja, akkor ez a probléma kikerülhető.

(Vicces adalék: végül is a comments.php-ban volt mégiscsak a hiba, de ez csak akkor derült ki, amikor FTP-vel letöltöttük a fájlt, átírtuk, visszatöltöttük, és működött… Valamiért a Vezélrőpulton hiába írtuk át, lehet, hogy ott nem EZ a fájl volt megjelenítve. Furcsa…)

Egyes oldalaimat nem akarom, hogy megjelenjenek a menüben, ezért nem adtam nekik címet, hogy ne látszódjanak. Így viszont egy szóközként mégiscsak megjelennek, és elcsúfítják a menüsort. Mi a megoldás?

Ha azt akarod, hogy bizonyos oldalak ne jelenjenek meg a menüben, akkor három lehetőséged van:

– az egyik az, hogy aloldalnak teszed be őket (tehát a szerkesztőben kiválasztasz egy másik oldalt Szülő oldalnak), és ha a sablonod egy szint mélységig mutatja az oldalakat, akkor nem fognak megjelenni (ezt a menüt létrehozó fájlban találod meg, a wp_list_pages függvényt kell keresned, ez mondja meg – ha ebben van egy depth=1, akkor nem mutatja az aloldalakat),

– vagy telepíted az Exclude Pages nevű bővítményt (innen töltheted le) és azzal bejelölöd, hogy ne jelenjen meg ez az oldal a menüben,

– vagy ha a sablonod támogatja, ekkor használj Egyedi menüt (erről itt írtam korábban: https://wpsuli.hu/haladoknak/sajat-menuk-letrehozasa/.

 

A jövő szerdai WordPress Téningen rengeteg hasonló kérdést fogunk megvitatni délután; ha pedig kezdő vagy, akkor délelőttre gyere, és ebédidőben akár egy kész weblappal mehetsz haza. Még lehet jelentkezni!

 

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Wpsuli Sybell
Sybell tárhely szolgáltatás
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence

Oszd meg te is!

A wpSuli alapja egymás támogatása. Lehet egyik ismerősöd pont most szeretne saját honlapot építeni, de kell neki egy segítő kéz…legyél Te ez a támogatás egy megosztással!

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: email
Email